Mainos

Pörhö vi­rit­tää brän­diään pör­his­te­le­mät­tä

Pörhö on erilainen firma. Se on yksi Suomen vanhimmista autoliikkeistä. Kuudella vuosikymmenellä toiminut pohjoisen jättiläinen. Enemmänkin. Se on suomalaisen autokaupan jättiläinen. Mutta notkea sellainen. Kasva tai kuihdu. Se on ollut yksi Pörhön strategisista avainlauseista. Kasvu edellyttää jatkuvaa muuttumista. Jos se olisi vain päätöskysymys, olisi maailmassa vain menestysyrityksiä.

Pörhön toimiala on yksi maailman suurimpia. Ja siellä myllertää enemmän kuin kenties missään muualla. Ajetaanko kohta sähköllä? Vai pian jo vedyllä? Ovatko kuluttajat kiinnostuneita omistamaan vai vuokraamaan? Kuka huoltaa? Milloin autoja voidaan parannella etänä? Tietääkö kuluttaja mitä se haluaa? Nykymuotoisen auton kehittänyt Henry Ford tapasi sanoa, että jos meiltä asiakkailta olisi kysytty, olisimme halunneet vain nopeampia hevosia. Vaikea haluta jotain, jota ei tiedä tulevaksi. Aina emme myöskään lopulta ole niin muutosvastaisia kuin kuvittelemme. Kuka nyt sellaisen kosketusnäytöllisen puhelimen tarvitsisi? Minä ainakaan.

Pörhö on toistuvasti tullut mutkasta ensimmäisenä ulos. Tai ainakin paremmassa kunnossa kuin muut. Yksi syy on se, että yhtiö on osannut tavalla ja toisella – usein kolmannellakin – varautua tulevaisuuteen. Silloin kun asiat ovat vielä hyvin.

Autoalalla on myllertänyt koko autoilun historian ajan. Toimialan tuulisuuden huomioiden Pörhö on markkinakummajainen. Autokaupat menestyvät harvoin saman suvun omistuksessa yli puolivuosisataa. Toinen tai viimeistään kolmas sukupolvi rahastaa tai sössii. Pörhö ei ole niin tehnyt.

-

Pörhön autokaupan tarina on Suomen jälleenrakentamisen tarina. Aino ja Esko yhtiön perustivat. Lappilaisesta puumökistä myytiin suuren yleisön arvostamia autoja. Ensin idän henkilökiesejä ja MAN-kuormureita. Sitten Peugeoteja. Niillä yhtiö laajentui Ouluun. Jäädäkseen tulivat. 70-luvulla kuvioihin saapuivat Audit ja Volkswagenit. Pörhön Autoliikkeen historian tärkein ja paras päätös. Saksalaiset ikisuosikit ja Pörhö kuuluvat monen pohjoissuomalaisen mielestä tiivisti yhteen.

Öljykriisi, 90-luvun lama, kymmenen vuoden takainen talouskriisi. Maailma on ympärillä kääntynyt mikä oudoimpiin asentoihin, mutta Pörhö on toistuvasti tullut mutkasta ensimmäisenä ulos. Tai ainakin paremmassa kunnossa kuin muut. Yksi syy on se, että yhtiö on osannut tavalla ja toisella – usein kolmannellakin – varautua tulevaisuuteen. Silloin kun asiat ovat vielä hyvin.

Markkinoinnissa soisi useamman yrityksen toimivan samoin. Liian moni firma havahtuu kaupallistamiseen, brändin ajantasaistamiseen ja kysynnän luomiseen silloin kun on jo hivenen liian myöhäistä. Hyviin aikoihin tuudittautuminen on houkuttelevaa. Mitä sitä markkinointiin panostamaan, kun asiakkaita piisaa muutenkin. Pörhö ei hakeutunut Kasvun paikkaan mukaan sen vuoksi, etteikö menisi hyvin. Vaan sen vuoksi, että menisi hyvin jatkossakin. Pörhöllä ei ole salaista reseptiä menestykseen. Kaniineja ei kiskota hatusta. Firma luottaa kovaan työntekoon, jota tehdään yhdessä. Ja jatkossakin.

-

JANI HALME

Kirjoittaja on palkittu journalisti, joka toimii reportterina Kasvun paikka -ohjelmassa.

Katso jakso 1:

Toimeksianto eli brieffi

Kasvun paikan tiimi sai käsiinsä kovan haasteen. Autoala on kaikkien aikojen murroksessa. Mistä näkökulmasta ja millä tavalla Pörhöä kannattaa markkinoida, jos yhtiö saa vaikkapa uuden merkin edustukseensa tai haluaisi laajentua uusille alueille? Miten luoda viesti, joka ei huku yleiseen mainospullisteluun? Ja tarvitsisiko Pörhö sittenkin mainontaansa maskotin?

Miten kaikki tämä tehdään siten, että mainonta on uskollista Pörhö-yhteisön ydinarvoille. Kovalle työlle ja lupauksista kiinni pitämiselle. Vai löytyisikö ratkaisu sieltä ja juuri sieltä?

Lämpenikö Pörhön väki Kasvun paikan tiimin aatoksille? Katso itse alla olevalta videolta.

Katso jakso 2:

Suunnitelma

Kasvun paikka tiimi – Pörhön Autoliike:

Ville Juntunen, Miia Karvonen, Mari Jauhola, Sanna Nikola, Petri Pesonen, Ville Toriseva

Katso yhteystiedot

Kasvun paikka -tuotanto

Toimittaja: Jani Halme

Kuvaaja: Petri Vilén / Kaleva Media

Leikkaus ja editointi: Johanna Viren / Kaleva Media

Tuottaja: Elina Autio / Työnalle

AD: Taru Staudinger / Työnalle

Vastaava tuottaja: Jussi Väätäinen / Kaleva Media

Valokuvaus: Sami Kuusiniva / Kaleva Media

Katso yhteystiedot

Katso kaikki Kasvun paikka -videot: kalevamedia.fi/kasvunpaikka