Postin lakko uhkaa lehtien jakelua – olethan ak­ti­voi­nut Raahen Seudun di­gi­taa­li­set pal­ve­lut

Sanomalehtien jakelussa on luvassa häiriöitä, mikäli postin lakko astuu voimaan marraskuun 11. päivä.
Sanomalehtien jakelussa on luvassa häiriöitä, mikäli postin lakko astuu voimaan marraskuun 11. päivä.
Kuva: Miika Hartikainen

Postin työehtospimusneuvottelut ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa lakon uhka on tällä hetkellä merkittävä.

Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, ellen työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä sopuun.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan lakko alkaa maanantaina 11. marraskuuta aamukuudelta ja päättyy sunnuntaina 24. marraskuuta keskiyöllä. Lakon piirissä on noin 9 000 työntekijää läpi Suomen.

Posti hoitaa tällä hetkellä myös päiväkannossa olevan Raahen Seudun jakelun. Mikäli lakko astuu voimaan, jäävät postin jakelualueella olevat tilaajat ilman lehteä. Varmin tapa päästä tuoreeltaan kiinni alueen uutisiin, on aktivoida Raahen Seudun digitaaliset palvelut sisältävä Kaleva-tili, joka kuuluu valmiiksi jokaiselle lehtemme tilaajalle.

Mikäli et ole vielä ottanut Kaleva-tiliä käyttöön, käy osoitteessa kalevamedia.fi/digihaltuun.

Kaleva-tiliin kuuluu raahenseutu.fi:n rajaton lukuoikeus sekä Raahen Seudun ja Raahelaisen näköislehdet. Tilin luominen on ilmaista ja sitä varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen ja lehtitilauksesi asiakasnumeron.

PAU ja Postin työnantajaliitto Palta neuvottelivat valtakunnansovittelijan johdolla viimeksi torstaina, mutta tuloksetta.

Neuvottelujen kipein kohta on erimielisyys Postin pakettilajittelijoiden tilanteesta. PAU ei hyväksy Postin päätöstä siirtää noin 700 pakettilajittelijaa Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta lähtien. Posti pitää kuitenkin kiinni työehtosopimuksen vaihdoksesta.

Postissa arvioidaan, että mikäli lakko alkaa, niin painettujen lähetysten eli kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu häiriintyy, ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Lisäksi pakettitoimituksissa voi olla monen päivän viiveitä.

Myös muut liitot ovat ilmoittaneet mahdollisista tukilakoista. Auto- ja kuljetusalan työntekijöitä edustava AKT ja muut kuljetusliitot ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan postityöntekijöiden lakkoa. Myös Ilmailualan unioni ja Suomen Elintarviketyöläisten liitto ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tukitoimiin.