Pri­kaa­tin­ken­raa­li Tuomo Repo: Naisten ase­vel­vol­li­suus ei onnistu ilman va­rus­kun­tien re­surs­sien tup­laa­mis­ta

Kenraali Tuomo Repo kävi tarkastamassa Raahen kutsunnat tiistaina. Hänen mielestään nykynuoret saapuvat erilaiseen armeijaan kuin hän aikanaan. Raahen lukion abiturientit Tommi Heikkinen ja Niko Hänninen kävivät kutsunnoissa tiistaina. Tommi on ajatellut kirjurin paikkaa jossain päin Suomea ja Niko toivoo voivansa käydä intin Rovaniemellä. Everstiluutnantti Mika Seppä kertoi, että kutsuntoihin osallistuu Raahessa 158 miestä ikäluokasta 2001 ja 29 aiemmilta vuosilta. Kutsunnat jatkuvat Raahen seurakuntatalossa 4 päivää. Kirkon mukaan Puolustusvoimat on välttämättömät rauhan ja itsenäisyyden takia, kuten paikalla ollut paikalla ollut kirkkoherra Harri Joensuu asian ilmaisi.
Kenraali Tuomo Repo kävi tarkastamassa Raahen kutsunnat tiistaina. Hänen mielestään nykynuoret saapuvat erilaiseen armeijaan kuin hän aikanaan.
Kenraali Tuomo Repo kävi tarkastamassa Raahen kutsunnat tiistaina. Hänen mielestään nykynuoret saapuvat erilaiseen armeijaan kuin hän aikanaan.
Kuva: Vesa Joensuu

Prikaatinkenraali Tuomo Revon mukaan naisten asevelvollisuuden toteuttaminen tuplaisi varuskuntien resurssitarpeet. Niin tiloja kuin henkilöstöäkin pitäisi saada enemmän.

Kainuun prikaatin komentaja, kenraali Tuomo Repo vieraili Raahessa tiistaina, kun ikäluokan 2001 pojat marssivat armeijan kutsuntoihin. Raahen-matkallaan Repo tarkasti kutsunnat, keskusteli Raahen kaupungin johdon kanssa ja tapasi maanpuolustusjärjestöjen väkeä ja lehdistön.

Repo kertoi olevansa tyytyväinen nykytilanteeseen, jossa naisten määrä on kasvanut ja kasvamassa armeijassa, muun muassa hänen komentamassaan prikaatissa Kajaanissa, jonne hakeutui viimeksi ennätysmäärä, yli 120 naista palvelukseen. Hän ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö naisille toteuttaa yleinen asevelvollisuus, vaan jättää asian parlamentaarisen työryhmän pohdittavaksi.

Hän huomautti, että uudistuksesta on keskusteltu periaatteellisella tasolla ottamatta esille konkretiaa. Hänestä armeija ei voi nykyisillä resursseilla toteuttaa yleistä asevelvollisuutta niin miehille kuin naisillekin.

– Se vaatii mittavaa uudelleeninvestointia. Jos alokkaiden määrä tuplaantuu, tarvitaan enemmän tiloja ja enemmän koulutushenkilökuntaa. Ei tuplamäärä mahdu millään nykyiseen toimintaan, Repo sanoi.

Armeijan uudistumishalu huokui Raahen kutsunnoissa. Tilaisuutta pehmensivät useat muiden alojen edustajien puheenvuorot ja sotaveteraanien muistoihin perustunut tunteikas motivointivideo.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Matti Honkala neuvoi Raahen poikia pitämään huolta toisistaan ja tarttumaan tilaisuuteen, jota tarjotaan.

– Varusmiespalveluksen aikana on mahdollista saada, ei ihan vastikkeetta toisin, koulutusta, josta voi saada osan ammattia.

Honkalan mukaan hänen norjalainen tuttunsa pitää suomalaisia onnellisina, koska Suomeen on rakennettu järjestelmä, joka yhdistää koko kansan.

Nelipäiväisiin kutsuntoihin osallistuvat myös sosiaalialan edustajat, jotka voivat auttaa nuoria heidän pulmissaan. Armeija ei jätä edes niitä kavereita, jotka eivät ehkä näissä kutsunnoissa täytä palvelukuntovaatimuksia.