Mainos: Lataa Raahen Seutu -so­vel­lus ja lue uu­tis­vir­taa pu­he­li­mes­sa tai tab­le­tis­sa - ohjeet tästä

Puheet siitä, että sudet söi­si­vät tilojen kuol­lei­ta eläi­miä, ovat jääneet hu­huik­si

Metsässä on monenlaista ruokaa. Nämä ilmeisesti hirven luut oli heitetty maastoon Koskenkorvantien lähelle Raahessa.
Metsässä on monenlaista ruokaa. Nämä ilmeisesti hirven luut oli heitetty maastoon Koskenkorvantien lähelle Raahessa.
Kuva: VESA JOENSUU

Metsästäjien joukossa liikkuu tietoja, joiden mukaan maatiloilta viedään kuolleita eläimiä metsään petojen syötäviksi.

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Ilkka Seppälän mukaan kyse on huhuista. Myöskään Raahen Seutu ei ole saanut tiedoille mitään varmistusta.

Raahe, Pyhäjoki ja Siikajoki kuuluvat alueisiin, joilla saa haudata sikoja ja kanoja luontoon. Eläimet pitää haudata vähintään metrin syvyyteen.

Sikalan pitäjän mukaan luontoon ei kuolleita eläimiä jätetä. Siikajoella sikatilaa pitävän Niitynmaan porsas Oy:n hallituksen jäsenen Pauli Pirkolan mukaan tilalla kuolleet siat pannaan kylmäsäilöön ja kuljetetaan Pyhäjoelle Yppäriin haudattavaksi. Hautausalue on eläinlääkärin hyväksymä.

Pirkola myöntää, että kerran pari vuotta sitten yksi porsimiseen kuollut emakko on jäänyt ulos vahingossa. Susi tai sudet olivat vieneet sen parhaat palat, eli takakinkut, vaikka ruho oli ollut aivan tilalla seinän vieressä. Tämä kerta on Pirkolan mukaan jäänyt heillä ainoaksi, jolloin susi on saanut tilalta ruokaa.

Susille, muille pedoille ja korpeille on tarjolla hirvenpyytäjienkin jättämää muonaa, sillä hirvenmetsästäjät jättävät luontoon hirvien sisälmykset. Niiden tiedetään katoavan luonnosta nopeasti.

Epätavallisempaa on kuitenkin jättää metsään hirven luut. Raahen Seudun valokuvaaja Vesa Joensuu kuvasi keskiviikkona lähellä Koskenkorvantien läheisyydessä noin 3 kilometrin päässä Kasitieltä luut, jotka oli kannettu muovipussissa metsätien varteen ja hylätty sinne. Kooltaan ne vaikuttivat hirven luilta.