Puit­teet kun­nos­sa, lunta vielä kai­va­taan

-

Saloisten kylän asukasyhdistys on kunnostanut talkoilla Tarpion ja tekoaltaan laavun väliset latupohjat. Talkoita urakoitiin lokakuun lopusta marraskuun alkuun.

Matti Sevonkari, minkälainen urakka kunnostus oli?

– Kävimme läpi siellä olleet märät kohdat, joihin on kesällä ja alkutalvesta uponnut kokonaan. Ne ojitettiin ja ojamaalla tehtiin hieman penkkaa sinne, että pohja alkaisi kantaa kesälläkin. Kaikkiaan kunnostimme noin kolme kilometriä latupohjaa.

Miksi kunnostus tehtiin juuri nyt?

– Siitä on puhuttu joka ainoa syksy ja nyt päätimme kokeilla, saisimmeko kunnostukseen rahaa. Kaupungin liikuntatoimelta rahaa ei saatu, mutta lähidemokratiahallitus lähti tähän mukaan 3 000 eurolla. Myös Saloisten asukasyhdistys osallistui lupaamallaan tuhannella eurolla kunnostukseen. Rahat eivät aivan riittäneet. Sinne jäi vielä kivikkokohtia, joihin pitäisi saada maata. Sitäkin olemme yrittäneet saada jo monena vuonna, mutta jostain syystä sitä ei ole irronnut.

Miltä tuntuu, että latupohjan kunnostus on jäänyt teidän harteillenne?

– Se on harmillista. Meillä kulkee siellä vuosittain noin 15 000 henkeä. Sinne tullaan hiihtämään ja pyöräilemään ympäri maakuntaa. Kunnostus olisi kaupungin hommaa, mutta kun rahat on loppu, niin joka paikkaan hekään eivät voi revetä. Heilläkin on kuitenkin laaja alue hoidettavanaan.

Milloin kunnostetulle ladulle pääsee hiihtämään?

– Heti, kun saadaan lunta ja latukone liikkeelle. Toivottavasti entiset urakoitsijat saavat jatkaa töitään, sillä kaupungin kone ei ehdi kaikkia latuja kiertämään. Mikäli ollaan vain kaupungin koneiden varassa, jää kunnostus melko heikoksi, sillä hiihtomajalla ja kaupungin alueella riittää hommaa. Muut seudut jäisivät toissijaisiksi.

– Täällä on ollut myös kaplakkaa siitä, kun meillä on valaistu kuntopolku Honganpalon koululle saakka, mutta metsäreitti koululta Tarpioon päin on valoton. Valot pitäisi vielä saada päälle edes muutamaksi tunniksi iltaisin. Siellä on nytkin paljon kävelijöitä, jotka joutuvat saikkaamaan otsalamppujen kanssa.