
Kun Pyhäjoen Messut olivat lauantai-iltapäivänä noin puolessa välissä, messujen projektipäälliköt Victoria Peltoniemi ja Julius Yrjänä tuumivat, että hengähtää voi viideltä, kun messut ovat ohi.
Pyhäjoen lukiolaisten muodostaman messuorganisaation työt eivät päättyneet vielä viideltäkään, sillä ovien sulkeuduttua yleisöltä edessä oli vielä monitoimitalon siivoaminen.
Messut ovat teettäneet syksyn aikana paljon töitä. Peltoniemi tuumi lauantaina, että se kaikki unohtui, kun näki, kuinka paljon messuille oli jälleen tullut yleisöä.
Koulupäivät venyivät monesti kaksitoistatuntisiksi, mutta projektipäälliköt eivät kadu, että lähtivät järjestelyihin mukaan.
Heillä oli syytäkin olla tyytyväisiä, sillä messut menivät hyvin. Markkinamyyjiä oli paikalla enemmän kuin viime vuonna.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Perinteisessä paneelissa pohdittiin meneillään olevaa sote-uudistusta. Lavan edessä tuoleilla istuneet kuuntelivat keskittyneesti, kun kansanedustajat Niilo Keränen (kesk) ja Katja Hänninen (vas) sekä kokoomuksen maakuntavaltuutettu ja pitkän uran tehnyt erikoislääkäri Matti Honkala, hyvinvointikuntayhtymän johtaja Hannu Kallunki ja Pohjois-Pohjanmaan liiton hallintojohtaja Riitta Pitkänen pohtivat uudistusta.
Paneelia vetänyt Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen kehui lukiolaisten aihevalintaa vastuulliseksi.
Honkala sanoi, että nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä on ollut kuntapäättäjien kannalta arvaamaton. Kuntamaksajille on välillä tullut yllätyksenä, kuinka paljon euroja palvelusta on pitänyt maksaa.
Missään muualla Euroopassa ei tarvitse jonottaa perusterveydenhuoltoon niin kauan kuin Suomessa, Keränen sanoi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Pitkänen sanoi, että nykyisessä järjestelmässä resurssit ovat menneet erikoissairaanhoitoon, kun taas perusterveydenhuoltoa ei ole pystytty kehittämään. Kun hyvinvointikuntayhtymiin kuulumattomat pienet kunnat ovat joutuneet järjestämään itse palvelunsa, perusterveydenhuollon toiminnan kehittäminen on ollut liian kapeilla harteilla.
Hänen mielestään sote-uudistuksen tavoitteena täytyy olla nykyistä parempi järjestelmä.
Soronen kysyi panelisteilta, kuinka todennäköisenä he pitävät sitä, että uudistuksen vaatimat lait ovat valmiina vaalikauden loppuun mennessä. Skeptisin oli Hänninen, joka uskoi 20 prosentin mahdollisuuteen. Keränen ja Pitkänen luottivat uudistuksen valmistumiseen 99-prosenttisesti.
–Tämä perustuu täysin siihen, että toivon näin tapahtuvan, Pitkänen sanoi.
Uudistuksen maali on karannut niin monta kertaa, että hänen on pakko uskoa valmista vihdoin tulevan.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Lopussa panelisteilta kysyttiin, kuinka sote-uudistus näyy tavallisen pyhäjokisen nuoren elämässä. Kallunki vastasi, että jos nuori tarvitsee vähän palveluita, hänen tarvitsemansa palvelut tulevat todennäköisesti säilymään Pyhäjoella.
Ennen paneelikeskustelua oli suosituksi paljastunut venäläisen ruuan oppitunti lukiolla. Kokki Viktor Apasjev teki ruokaa naudanlihasta. Ensimmäisenä hän teki kastikkeen, johon tuleva valkosipulimäärä laskettiin ennemmin kourallisissa kuin kynsissä.
Apasjev kertoi pitävänsä valkosipulista, sillä sen maku muuttuu mukavasti valmistettaessa. Valkosipulin lisäksi hän käytti mausteena muun muassa paljon yrttejä sisältävää suolasekoitusta.
Messujen projektipäälliköillä alkaa normaali arki tällä viikolla. Edessä on koeviikko. Peltoniemi kertoi, että ei ole vielä ehtinyt ajatellakaan kokeita.