Pyy hyppää isoihin saap­pai­siin

Marko Pyy on ollut jo pitkään mukana FC Raahen toiminnassa. Hänestä tulee vuodenvaihteessa seuran uusi puheenjohtaja.

Marko Pyy lupaa, että mitään sen suurempia muutoksia ei FC Raaheen toimintaan ole tulossa, vaikka puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Marko Pyy aikoo olla maltillinen puheenjohtaja.
Marko Pyy lupaa, että mitään sen suurempia muutoksia ei FC Raaheen toimintaan ole tulossa, vaikka puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa.
Marko Pyy lupaa, että mitään sen suurempia muutoksia ei FC Raaheen toimintaan ole tulossa, vaikka puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa.

Oulaisten kasvatti Marko Pyy aloittaa FC Raahen puheenjohtajana vuodenvaihteessa. Hän perii tittelin Janne Pajalalta, joka hoiti roolinsa ansiokkaasti neljän vuoden ajan. Pyy myöntää, että yksin Pajalan saappaita ei täytetä.

–Jannella on tosi iso jalanjälki, hän on tehnyt oikeasti ison työn. Onneksi Janne jatkaa hallituksessa ja hoitaa edelleen tiettyjä asioita. Meillä on hyvä porukka kasassa, ja kun toiminta on kasvanut näin isoksi, pitää tehtäviä saada jaettua. Jannelle pitää nostaa isosti hattua siitä, mitä hän on tehnyt. En usko, että yksittäinen ihminen voi täyttää hänen saappaitaan, mutta tiimillä se onnistuu, Pyy miettii.

Pyyn siirtyminen puheenjohtajaksi oli suunniteltu juttu. Se oli käytännössä selvää siitä asti, kun Pajalasta tuli puheenjohtaja.

–Sovittiin silloin, kun Janne aloitti homman, että hän jatkaa tietyn aikaa puheenjohtajana. Silloin oli jo puheissa, että voin suostua jatkajaksi, eli ei tästä valinnasta tullut yllätysfiilistä, Pyy kertoo.

Tuleva puheenjohtaja lupaa, ettei isoja muutoksia ole näköpiirissä.

–Lähdetään sillä fiiliksellä, että vakiinnutetaan porukan kanssa yhdessä toiminnan taso, mikä on savutettu. Viime vuodet ovat olleet railakasta kasvua. Tavoite on saada toiminta pysymään samalla tasolla ja viedä sitä myös eteenpäin, Pyy tähdentää.

Puheenjohtajan tehtävät jättävä Pajala antaa valtikan uusiin käsiin varsin luottavaisena.

–Hyvin mielin luovutan tehtävän Markolle. Hän on pätevä kaveri, joka tuntee seuran, Pajala kehuu.

Marko Pyyllä ei ole pelaajataustaa, eli jalkapallo on tullut tutuksi television ja lasten harrastuksen kautta.

Vuosituhannen alussa Raaheen muuttanut Pyy on ollut FC Raahen toiminnassa mukana puolenkymmentä vuotta.

Millaisen puheenjohtajan FC Raahe saa?

–Maltillisen. Siitä lähdetään, että mennään seura ja harrastajat edellä. Pyrimme siihen, että kaikilla on matala harrastamisen kynnys. Takistani ei ole kovin montaa nappia auki, eli lähden puheenjohtajaksi nöyränä, mutten nöyristellen, Pyy korostaa.

FC Raahen harrastajamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa; juuri rikkoutui 500 pelaajan raja.

Seuran vanhimmat junnut ovat tällä hetkellä vuonna 2002 syntyneitä.

Seura aikoo pysyä jatkossakin junioriseurana, eli kiinnostusta edustusjoukkueelle ei ole.

–Raahessa toimii hyvin seurojen välinen yhteistyö. Siitä on hyvä käytännön esimerkki tältä kaudelta, kun Pattijoen Tempaus ja FC Raahe yhdistivät vuonna 2004 syntyneiden joukkueet, Pyy toteaa.

Raahessa asuva, mutta Oulussa töissä kulkeva Pyy ehtii vapaa-ajallaan olemaan mukana myös vasta perustetussa Raahe Cycling Club -pyöräilyseurassa.

Hän kertoo olevansa myös penkkiurheilun ystävä, joka fanittaa yhtä saksalaista jalkapalloseuraa.

–Kaiserslautern. Se ei ehkä ole mikään yleisin joukkue, jota kannatetaan. Olisiko ollut vuonna 1997 opiskeluaikoina, kun kävin Saksassa, näin Kaiserslautern-Leverkusen -ottelun. Ja innostuin seuraamaan sitä joukkuetta, Pyy muistelee.

Saksa pelaa yleensä kaikissa arvokisoissa, mutta milloin Suomi nähdään niissä karkeloissa?

–Kolmen vuoden päästä, jalkapallomies ennustaa.

Kuka?

Marko Pyy

Syntynyt Vihannissa, mutta viettänyt lapsuutensa Oulaisissa.

Ikä: 40 vuotta.

Ajautui Raaheen opiskelujen kautta 2000.

Ei omaa jalkapallotaustaa, mutta on seurannut jalkapalloa pitkään.

Kannattaa saksalaista FC Kaiserslauternia.

Asuu Raahessa.

Työskentelee Oulussa terveydenhuollon tietojärjestelmien myynnin parissa. Reissaa paljon työnsä puolesta.