Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Raahe ja Py­hä­jo­ki menivät jo, mutta vielä ehtii ke­sä­teat­te­riin Tuo­mio­jal­le

Ilmat hellivät Raahen kesäteatteria, mutta pyhäjoen pikamatkalla oli vaihtelevampaakin.

Desantit nippuun. Raahen Teatterin tämän vuoden kesänäytös keräsi yleisöä viime vuotta enemmän. Pentti Haanpään tekstin pohjalta käsikirjoituksen ja musiikin Kolmen Töräpään tarinaan on tehnyt Jukka Partanen. Kuvassa Mari Haapakoski ja Tarja Ruotsalainen.
Desantit nippuun. Raahen Teatterin tämän vuoden kesänäytös keräsi yleisöä viime vuotta enemmän.
Desantit nippuun. Raahen Teatterin tämän vuoden kesänäytös keräsi yleisöä viime vuotta enemmän.

Raahen teatterin Ryhmy ja Romppainen kesänäytelmän viimeiset kotirintamakahvit on juotu, desantit vangittu ja kihlat vaihdettu. Nyt ja teatterissa ryhdytään valmistautumaan syksyn vakavampiin tunnelmiin.

Teatterin johtaja Toni Kettukangas on tyytyväinen Armas J. Pullan luomien hahmojen menestykseen. Yleisömäärältään ylitettiin viime vuoden Me Rosvolat parilla sadalla katsojalla. Saldo oli 1 580 katsojaa.

Näytelmä herätti kiinnostusta myös lähikunnissa. Teatteribusseja tuli Oulua ja Liminkaa myöten. Moni oli tunnistanut lapsuutensa kesäaikaisia tunnelmia. Joku oli muistellut kouluaikanaan lukeneensa kirjoja.

Niin menestys kuin Matti-Pekka Heikuran ohjaama näytelmä olikin, ei teoksen Heikuran kanssa sovittanut Kettukangas lupaa ainakaan lähitulevaisuudessa lisää Pullaa. Muut Ryhmyt ja Romppaiset sijoittuvat rintamalle, mikä tuottaa teatterinjohtajan mukaan omat haasteensa.

Voisi kuvitella, että Pullan tuotannosta kantaesityksensä teatterissa saanut "Jees, leskiyli-insinöörskä" olisi erityisesti eläkeläisten mieleen. Kettukangas toteaa eläkeläis- ja opiskelijalippuja myydyn eniten, mutta ei ylivoimaisesti. Pikemminkin katsojakunnan voi profiloida keski-ikäiseksi yli nelikymppisiksi.

Pyhäjoen kesänäytelmän ohjannut Sari Jaatinen kertoo, ettei katsojamääriä ole vielä tilastoitu. Tuntuma hänellä on, että ilmat verottivat nopeassa temmossa vedetyn kesänäytelmän katsomoa.

–13 katsojaa ja täysi katsomo, paljastaa Jaatinen yleisömäärän vaihteluvälin.

Tosin Haanpään tekstin Kolmen Töräpään tarinan, ei ohjaaja ennakoinut muutoinkaan kuuluvan yleisömagneetteihin. Kirjailijan tekstit eivät ehkä ole kesäteattereiden perusohjelmistoa. Haanpään hän kokee selätetyn nyt karnevalistisella otteella, jossa on hyväksi käytetty karikatyyrejä hulvattomuutta unohtamatta.

–Ikinä en Pyhäjoella ole saanut niin hyvää palautetta, paljastaa ohjaaja.

Sari Jaatinen kiittää pyhäjokista näyttelijäryhmää, joka vuosi vuoden jälkeen jaksaa elävöittää pienen kunnan tapahtumatarjontaa. Ryhmä on valmis pistämään itsensä likoon, opettelemaan uutta ja laajentamaan ilmaisuaan.

–Jukka on myös sellainen tapaus, että mahtavatko pyhäjokiset edes ymmärtää hänen arvoaan, toteaa ohjaaja näytelmän Pentti Haanpään tekstistä käsikirjoittaneesta ja siihen musiikin säveltäneestä Jukka Partasesta.

Kesäteatteri on jo taputeltu, mutta Sari Jaatisella ovat vielä kädet edelleen täynnä ohjauksia Suomen juhlavuoden ja uskonpuhdistuksen merkeissä.

Raahen seutukunnassa ehtivät vielä mattimyöhäisetkin kesäteatteriin. Siikajoella Tuomiojan Nuorisoseuran kesänäytelmää Gabriel tule takaisin esitetään vielä heinäkuun loppuun. Waltarin tekstiin pohjautuvan näytelmän viimeinen esitys on lauantaina 29.7. kello 19 Lapin koululla.