Raahe on saa­mas­sa uuden kolmen salin elo­ku­va­teat­te­rin

Reiponkadun varrelle suunnitellaan täysin uuden elokuvateatterin rakentamista. Hankkeen takana on raahelainen Rakennus Miilukangas Oy. Raahen ydinkeskustan korttelissa 20 on vielä kaksi tyhjää tonttia. Toiseen niistä, suoraan Reiponportin hotelli- ja liiketalon jatkeeksi, aiotaan rakentaa tilat uudelle elokuvateatterille.
Reiponkadun varrelle suunnitellaan täysin uuden elokuvateatterin rakentamista. Hankkeen takana on raahelainen Rakennus Miilukangas Oy.
Reiponkadun varrelle suunnitellaan täysin uuden elokuvateatterin rakentamista. Hankkeen takana on raahelainen Rakennus Miilukangas Oy.
Kuva: VESA JOENSUU

Raaheen suunnitellaan uutta elokuvateatteria. Yhden ison ja kaksi pienempää salia sisältävä teatteri aiotaan rakentaa Reiponkadun varrelle Kiinteistö Oy Reiponporvarin jatkeeksi.

Syksyllä 2017 valmistuneessa Reiponporvarissa sijaitsee Hotelli Raahen Hovin uusimmat hotellihuoneet sekä liikehuoneistoja.

Elokuvateatterihanketta valmistelee raahelainen Rakennus Miilukangas Oy. Toimitusjohtaja Kalevi Niskala sanoo, että jos asiat etenevät suunnitellusti, valmistuu elokuvateatteri vuonna 2020.

– Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa pyörähtää virallisesti käyntiin 2021, joten siihen mennessä pitäisi olla valmista, hän toteaa.

Rakennusliikkeellä on jo tiedossa yrittäjä uuteen elokuvateatteriin.

– Kyseessä on elokuvateatteriketju, joka tulee tiloihin vuokralle. He ovat käyneet jo tutustumassa Raaheen, ja tällä hetkellä meidän arkkitehti ja elokuvateatteriketjun oma arkkitehti viimeistelevät tiloja suunnittelun osalta, Kalevi Niskala kertoo.

Reiponkadun varrelle suunniteltavaan uudisrakennukseen tulisi elokuvateatterin lisäksi toimistotiloja. Niskalan mukaan näille tiloille etsitään parhaillaan käyttäjiä.

– Käymme koko ajan neuvotteluja myös sijoittajien kanssa siitä, kuka nämä tilat loppujen lopuksi omistaa. Nyt etsitään toimijoita ja käyttäjiä niin, että tilat saataisiin täyteen ja sitä myötä sijoittajat kiinnostumaan tulemaan tilojen omistajaksi.

Rakennus Miilukangas on tiedustellut myös Raahen kaupungin mahdollisia tilatarpeita uudesta rakennuksesta.

– Elokuvateatteri pyörii yleensä vain iltaisin, ja tiloille pitäisi kuitenkin saada mahdollisimman suuri käyttöaste. Elokuvateatterin tiloja pystyy käyttämään erilaisiin tilaisuuksiin ja esimerkiksi seminaareihin, ja olemme tiedustelleet onko kaupungilla tarpeita ja mahdollisuutta myös käyttää niitä tiloja.

Niskala arvelee rakennushankkeen toteutumisen varmistuvan nyt alkuvuoden kuluessa.

– Yhtään tässä ei jarrutella, maalis-huhtikuussa meillä on asiasta varmasti jo enemmän tietoa. Tahtotila on kaikin puolin kova, ja jos myös kaupunki pystyy jotakin toimintoja tiloihin ottamaan, niin totta kai se edesauttaa hankkeen toteutumista.

Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jarmo Myllymäki (kesk) sanoo kaupungin tukevan elokuvateatterihanketta.

– Pyrimme mahdollistamaan, että se pystytään rakentamaan.

Myllymäki kuvaa kaupungin roolia rakennushankkeessa nimenomaan mahdollistajaksi.

– On keskusteltu, että siitä tulisi rakennuttajan ja yritysten yhteishanke, jossa kaupunki on mukana sillä tavalla, että hanke ylipäätään kannattaa toteuttaa. Rakennuttaja on vienyt asiaa eteenpäin ja informoinut kaupunkia, ja me olemme todenneet, että hyvältä kuulostaa.

Se, mikä kaupungin rooli ihan konkreettisesti hankkeessa olisi, on Myllymäen mukaan vielä täysin auki.

– Niitä keskusteluja ei sinänsä olla kauheasti vielä edes avattu, hän sanoo.

Uutta elokuvateatteria Raaheen on kaivattu jo jonkin aikaa. Tällä hetkellä kaupungissa esitetään elokuvia vain satunnaisesti.

– Meillä on palvelutarjonnassa ihan aito puute. Meillä on elokuvateatteritoimintaa, mutta ei vakituista elokuvateatteria, Jarmo Myllymäki toteaa.