Raa­he­lai­set kohti Kalevan kisoja

Pyhäjokisen aitajuoksijan <span class="type--person">Vesa Kittilän</span> kausi on ohi loukkaantumisen takia.

Yleisurheilun Suomen mestaruuksista mitellään jälleen tämän viikon lopulla Lappeenrannassa järjestettävissä Kalevan kisoissa.

Raahen alueelta kisoihin lähtee varmuudella kolme urheilijaa. Naisten seiväshypyssä on mukana toisena vuonna peräkkäin Saloisten Salaman Emilia Tuomaala.

Miesten kiekonheitossa finaalipaikkaa tavoittelee Raahen Vesan Mikko Martinmäki.

Kuivasjärven Auraa edustava raahelainen Eveliina Bogdanoff puolestaan kilpailee sadan metrin aidoissa.

27-vuotias Martinmäki on heittänyt tällä kaudella 49,82. Se saattaisi riittää finaaliin pääsyyn.

– Kyllä sinne finaaliin tekisi mieli mennä. Lähdetään heittämään ja katsotaan mihin se riittää.

Martinmäki on osallistunut Kalevan kisoihin vuodesta 2012 lähtien. Vain kerran SM-kisat ovat jääneet sen jälkeen väliin. Vuonna 2015 mies kiskaisi finaaliin, ollen siellä kahdeksas, mutta muuten tie on tyssännyt karsintavaiheessa.

– 49-50 metriä on yleensä ollut tulos, millä pääsee finaaliin. Karsintaraja on 50 metriä.

Martinmäki on heittänyt viimeksi 50 metriä kolme vuotta sitten. Hän myöntää, että näin loppukesää kohti tuloskunto alkaa olla nousussa ja tekniikka on hioutunut kuntoon.

Voisiko 50 metriä mennä rikki tällä kaudella?

– Jos pääsee heittämään hyviin tuuliin, Martinmäki arvioi.

Pyhäjoen Wirtaa edustavan Vesa Kittilän kilpailukausi on ohi. Mies on huilannut jo kolme viikkoa sen jälkeen, kun magneettikuva paljasti ikävän totuuden.

– Nilkassa on veneluun rasitusosteopatia. Alkukesällä se jo oireili, mutta oireet pahenivat heinäkuun alussa. Kuusi viikkoa on annettu iskutustaukoa. Kolme on takana ja toiset kolme vielä edessä. Ja sitten vielä kuusi viikkoa kuntoutetaan.

Tämän kevään ylioppilas myöntää, että kauden keskeytyminen sapettaa. Heinäkuun alussa Tampereella juostu tulos 53,31 on koko maassa tilastojen seitsemäs, joten SM-kisoissa finaalisaumat olisivat olleet loistavat.

– Jonkun verran se tympäisee, kun kausi jää kesken, mutta niitä sattuu. Siinä on se urheilun henki, eikä aina mene niin kuin on suunniteltu, Kittilä tietää.

Emilia Tuomaala, 17, on hypännyt tänä vuonna ulkoradalla 350 ja sisällä 355. Hän myöntää, että finaaliraja 375 kuulostaa vielä turhan korkealta.

– Tavoite on saada oma ennätys ja muutenkin onnistuneita hyppyjä.