Raa­he­lais­läh­töi­nen tu­los­te­ra­peut­ti: Työ­elä­mä vaatii, että päätä pitää päi­vit­tää

Raahelaislähtöinen tulosterapian kehittäjä Miia Kiiskinen auttaa bisnesmaailman ja julkisuuden ihmisiä onnistumaan paremmin ja voimaan hyvin.

Miia Kiiskinen sparraa omalla tulosterapia-menetelmällään lahjakkaita ihmisiä voimaan paremmin. Miia Kiiskinen on opiskellut mainontaa Lybeckerillä 1990-luvulla. Opinnot olivat perusteellisia ja kestivät 4,5 vuotta.
Miia Kiiskinen sparraa omalla tulosterapia-menetelmällään lahjakkaita ihmisiä voimaan paremmin.
Miia Kiiskinen sparraa omalla tulosterapia-menetelmällään lahjakkaita ihmisiä voimaan paremmin.

Kun Miia Kiiskinen, 43, pääsi ylioppilaaksi Raahen lukiosta, opettajainhuoneessa onniteltiin enemmän häntä täpärästi läpi menneestä ruotsista kuin hänen seurassaan ollutta monen ällän kirjoittajaa. Kahden ja puolen vuoden pituisen lukiolaiskottelun päättänyt tiukka lukukuuri 3 kuukautta ennen kirjoituksia yllätti opettajat ja tuotti hyvät paperit.

Tänä päivänä Miia Kiiskinen työskentelee pörssiyhtiö Lehto Groupin markkinointipäällikkönä ja opiskeltuaan kognitiivista lyhytpsykoterapiaa hän markkinoi nyt myös itse kehittämäänsä tulosterapiaa.

–Monet kysyvät, mitä yhteistä on mainonnalla ja terapialla? Mainonta ja markkinointihan ovat 90-prosenttisesti psykologiaa! Sitä, kuinka saadaan asiakas toimimaan halutulla tavalla.

Lyhyessä ajassa tulosterapia on onnistunut herättämään julkisuuden ja bisneselämän ihmisten huomion. Toimittaja, juontaja Lauri Salovaara on kertonut käyvänsä käyvänsä Kiiskisen tulosterapiassa nyt, kun hän tavoittelee miljonääriksi 500 päivässä.

–Hänellä on taloudelliset neuvonantajat, mutta hän haluaa myös panostaa omaan hyvinvointiinsa.

–Hänellä on nyt yli puolet tavoitteesta koossa ja puolet ajasta on mennyt. Uskon, että hän onnistuu tavoitteessaan. Hän on kekseliäs ja lahjakas.

Miia Kiiskinen katsoo, että terapiassa käynnistä tulee tavallista kuin hammaslääkärissä tai parturissa käynti.

–Ennen terapiassa kävivät vain ne, joilla on ongelmia. Nyt tiedetään, että esimerkiksi urheilussa 70 prosenttia suorituksista on kiinni päästä ja 30 prosenttia fyysisestä suorituksesta.

Hän on ottanut kohderyhmäkseen lahjakkaat ihmiset, he, jotka haluavat kehittyä vielä paremmiksi.

–Olen ollut pitkään bisnesmaailmassa, ja tiedän, että kaikki eivät voi sanoa, että nyt minä jätän kaiken ja lähden luostariin. On vain selvittävä älyttömän hektisestä työstä ja yllettävä yhä parempiin suorituksiin.

Toisin kuin psykoterapiassa, jossa ihminen käy jopa 7 vuotta, kognitiivisessa lyhytpsykoterapiassa riittää 3–10 terapiatuntia. Menneisyydessä vellomisen sijasta katse on aina tulevaisuudessa, siinä, mitä muutoksia asiakas haluaa elämäänsä.

–Elämä on lyhyt, ja on surullista, jos vain tyydytään olosuhteisiin. Jos et ole onnellinen, mieti, mitä haluat tehdä enemmän ja mitä vähemmän ja miten lähdet kulkemaan muutoksia kohti.

Työelämän muuttuessa on olennaista, että ihminen ymmärtää itseään ja pystyy joustavasti sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin.

–Uskon, että jo lähivuosina edistyksellisissä yrityksissä työskentelee omia sisäisiä "tulosterapeutteja". Aloilla, joissa keksitään ja innovoidaan koko ajan uutta, kuten pelialan yrityksissä, mielen on oltava avoin ja olosuhteiden täydellisen suotuisat uuden luomiseen.

Kiiskinen ajattelee, että mitä itsessäsi ruokit, se kasvaa.

–Jos ajattelet negatiivisesti, et muuta näekään.

Haitallisesta ajattelusta voi tietoisesti irtaantua.

–Ihmiset tunnistavat helposti omia tunteitaan, mutta ei nähdä takana olevia ajatuksia. Omaan ajatteluun voi vaikuttaa, ja sen kautta tunteisiin ja toimintaan.

Ihmisellä on tutkittu olevan yli 60000 ajatusta päivässä. Peräti 90 prosenttia niistä on samoja kuin edellisenä päivänä.

–Ajatukset eivät ole aina totta. Ne ovat aivojen päätelmiä asioista.

Diplomi-insinöörin ja koodarin vaimo vertaa tulosterapiaa mieleen uudelleenkoodaamiseen. Lapsuus ja elämänhistoria ja kokemukset ovat muovanneet ihmiselle syviä uskomuksia, joita on syytä tarkastella.

–Jokaisen ihmisen ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä ohjaa ikään kuin oma henkilökohtainen koodattu järjestelmä. Se on täysin yksilöllinen. Toista samanlaista ei löydy.

–Usein tarvitaan jokin tapahtuma, sysäys, joka herättää pohtimaan oman elämän suuntaa. Näin herää motivaatio kohti muutosta, ja koodin päivityksen voi aloittaa.

Länsimaisen ihmisen merkillisyyksiin kuuluu se, että vaikka hänen asiansa ovat globaalisti ajatellen aika hyvin, hän on silti tyytymätön.

–Vertailuajattelu tuottaa länsimaiden ihmisille kaikkein eniten ahdinkoa. Ja somejutut vain ruokkivat sitä.

–Medialukutaito ja mediaymmärrys saisi olla vaikka omana oppiaineena jo peruskoulussa. Se mitä somessa näkyy, on vain sitä, minkä joku haluaa elämästään kertoa – oli se edes totta tai ei. Hyvä ja onnellinen elämä ei tarkoita samaa kuin täydellinen ja yltäkylläinen elämä. Lapsi ja nuori pitää opettaa katsomaan sosiaalista mediaa kriittisesti, mutta käyttäytymään siellä empaattisesti ja fiksusti.

Kiiskistä ei löydä hänen inhoamastaan Facebookista, mutta sen sijaan hän myöntää olevansa koukussa Instagrammiin enemmän kuin olisi hyväksi.

Optimistinen, innostunut ja energinen tulosterapeutti kertoo matkaavansa elämässään flow'sta flow'hun.

–Minusta ei ole puuduttaviin töihin. Minulla on onni, että olen 15 vuotta ollut työpaikoissa, joissa saa tehdä mielenkiintoisia töitä ja olla aidosti oma itsensä.

–Kerran sanoin mainostoimiston pomolle, että sano, jos olen liian usein eri mieltä. Hän sanoi, että sinä päivänä me ei sinua enää tarvita. Johtajan pitää huolestua siinä vaiheessa, jos kukaan ei uskalla haastaa ja olla eri mieltä. Parhaat ideat syntyvät, kun niitä pallotellaan.

Miia Kiiskinen

syntynyt Raahessa 3.12.1973

Lehto Groupin markkinointipäällikkö

saa kognitiivisen lyhytpsykoterapeutin erityispätevyyden ensi vuonna

perustanut oman yrityksen, joka tarjoaa tulosterapiaa sekä markkinointipalveluja

käynyt koulunsa Raahessa

opiskellut mainonnan suunnittelua Lybeckerillä

kasvanut Lehmirannalla, missä vanhemmat edelleen asuvat

naimisissa ja kahden tyttären äiti

asuu Oulussa perheineen

www.miiakiiskinen.fi ja Instagrammi: @tulosterapeutti