Raahen Fiian kesä on ollut hil­jai­nen

Raahen Fiia purjehtimassa Sedovia vastaan Raahen Meripäivillä.
Raahen Fiia purjehtimassa Sedovia vastaan Raahen Meripäivillä.
Kuva: Raili Viirret

Museonrannan vakioasukki Raahen Fiia on ollut kesän remontissa ja sen miehistöön on koulutettu lisää väkeä. Raahen Purjelaivasäätiön puheenjohtajan Ilkka Arvelan mukaan kesän aikana on tehty muutamia harjoituspurjehduksia ja Fiia on ollut mukana esimerkiksi Raahen Meripäivillä, jossa se vastaanotti maailman suurimman purjelaivan Sedovin ja oli Museonrannassa avoinna kävijöille.

Muista vuosista poiketen Fiia ei toteuttanutkaan Meripäivillä saaristoristeilyjä. Syynä oli miehistöpula sekä sataman ahtaat tilat, jotka johtuivat muista laivoista ja satamaan pystytetystä laiturista.

– Fiia ei olisi voinut liikkua turvallisesti. Kääntymiseen olisi tarvittu enemmän tilaa.

Laivan kunnostustyöt ovat kohdistuneet aluksen kannelle, jonka puisia penkkejä ja kaiteita on hiottu. Viimeistelyssä on myös kannen maalaus, joka aloitettiin viime vuoden elokuussa. Fiiaan aiotaan myös asentaa uusi karttaplotteri ja tutka, jotka parantavat navigointia ja näin merenkulkuturvallisuutta.

Raahen Fiia on koulupurjelaiva, joka tekee myös koulutus- ja tilauspurjehduksia. Pääasiassa sen käyttötarkoitus on opettaa purjehdusta raahelaiselle nuorisolle. Nuorisopurjehduksien osalta Raahen Fiia on kuitenkin viettänyt hiljaiseloa jo kohta kymmenen vuotta. Arvela pohtii purjehduksen suosion vähentyneen nykynuorisossa. Hän arvelee nuorten kiinnostuksen kohdistuvan nykyään muihin asioihin, kuten tietokoneisiin. Arvela miettii kysynnän mahdollisesti kasvavan, jos purjehduksia järjestettäisiin yhteistyössä Raahen Meripelastuksen kanssa. Idea on kuitenkin vielä ajatuksen tasolla, eikä Arvelan mukaan mitään ole sovittu tarkemmin.

Tilauspurjehduksille sen sijaan on kysyntää useammin. Viime vuonna purjehduksia järjestettiin pari ja tämän vuoden puolella yksi ainakin on jo suunnitteilla. Arvelan mukaan tilaukset tulevat yksityishenkilöiltä.

Hiljaisesta kesästä huolimatta saaristoristeilyjä on suunniteltu järjestettävän Pekan Pimiät -tapahtumaa varten ainakin pari kappaletta. Raahen Rantajatseilla järjestettävistä saaristoristeilyistä hän ei vielä osaa sanoa.

– Niistä pitää keskustella vielä muiden kanssa, mutta mahdollisesti silloinkin järjestetään.