Raahen Pen­ti­kil­lä uusi sivu kääntyy ja tarina jatkuu

Useat keskustan liikkeet tyhjenevät, ainakin yksi saa kuitenkin jatkajan.

Tuore yrittäjä Kaisu Tervoja myöntää, että lahjapakettien kääriminen jännittää hieman. Entinen liikkeen pitäjä Helinä Muikkula opastaa kokenein ottein, kuinka kauniit lahjapakkaukset syntyvät.
Tuore yrittäjä Kaisu Tervoja myöntää, että lahjapakettien kääriminen jännittää hieman. Entinen liikkeen pitäjä Helinä Muikkula opastaa kokenein ottein, kuinka kauniit lahjapakkaukset syntyvät.
Kuva: Aino Paloniemi

Kun takana on 38 vuotta yrittäjyyttä ja 43 vuotta myyjän työtä Raahen keskustassa ja raahelaisten parissa, ei ole helppoa jättäytyä pois. Näin aikoo kuitenkin tehdä pitkäaikainen yrittäjä Helinä Muikkula, joka on viimeisimpänä pitänyt Pentik-myymälää Raahessa 13 vuoden ajan. Yrittäjäperheestä ponkaissut Muikkula on vuosiensa aikana pitänyt Raahessa käsityöliikettä, vaateliikettä ja sisustusliikettä.

Elämäntyöstä jättäytyminen tuntuu Muikkulasta jokseenkin helpottavalta, mutta samaan aikaan haikealta. Tulevaisuuden seuraavat askeleetkaan eivät ole vielä täysin selvillä.

Toisin kuin monelle liikkeelle on lähiaikoina käynyt, Pentik ei kuitenkaan lopeta kokonaan, vaan liikkeen toiminta jatkuu ja myymälä säilyy Raahen katukuvassa.

– Olen tiennyt ja pohtinut jo jonkin aikaa, että liikkeen täytyisi jollain tapaa uudistua, kertoo Muikkula.

Tällä kertaa uudistuminen tapahtuu omistajanvaihdoksella. Lisäksi uudemmat ja isommat tilat tuovat muutosta ilmeeseen. Liike pysyy kuitenkin kävelykadulla ja pitää omalta osaltaan Raahen keskustaa elävänä.

Uusi yrittäjäkin löytyi yllättävän nopeaa. Kun Kaisu Tervoja oli saanut vihjeen liikkeen mahdollisesta vapautumisesta, oli hän suoraa tietä polkenut Muikkulan pakeille ja ilmoittanut olevansa kiinnostunut jatkaja.

Pitkään Satamakankaalla Altenilla työskennellyt Tervoja on ollut aiemmin yrittäjänä myös uimahallin kahviossa. Tehtaan varjossa vietetyt 13 vuotta saivat Tervojan haluamaan takaisin ihmisten ilmoille. Hän viimeistelee parhaillaan ylemmän tradenomin liiketalouden ja yrittäjyyden korkeakouluopintoja, jotka hän lisäsi matkailutradenomin koulutukseensa.

– Opiskelut aloittaessani päätin, että jos tulee jotain kivaa vastaan, tartun tilaisuuteen. Onnenpotkuhan tämä on, että se jokin löytyi Raahesta, sillä täällä on kuitenkin perhe ja kaikki valmiina.

Yrittäjänä aloittaminen jännittää, mutta Tervojalla on suhteellisen turvallinen olo. Hän luottaa ketjuun ja tietää, että entinenkin yrittäjä on pärjännyt mukavasti.

– Isoin muutos tulee varmaan olemaan pääsääntöisesti yksin työskentely. Tiedän jo nyt, että Altenin työkavereita tulen usein kaipaamaan, pohtii Tervoja.

Yrittäjyydestä luopuessa Muikkula jättää taakseen monet läheiset asiakassuhteet, mikä tulee olemaan hänestä vaikeinta.

– Asiakkaat tekevät liikkeen, Muikkula toteaa.

Yrittäjät ovat kuitenkin sopineet, että Muikkula auttaa uuden myymälän alkuun. He ovat molemmat tavattavissa meneillään olevan avajaisviikonlopun ajan. Kivijalkamyymälöiden ja nettikaupan murros puhututtaa myös laajasti. Kauppa on Raahen myymälässä käynyt kuitenkin tasaiseen tahtiin.

– Aina olisi tietysti parempi, että ympärillä on väkeä, kertoo Muikkula.

Muikkula ja Tervoja uskovat palvelun voimaan ja luottavat siihen asiakkaan miettiessä kivijalkamyymälän ja nettikaupan välillä. Lisäksi se, että tuotetta saa tunnustella, vaikuttaa esimerkiksi tekstiilituotteita ostaessa.

– Onhan se hurjaa, että niin monet lopettavat, kommentoi Tervoja.

Muikkula kertoo kuitenkin aina olleen pohjakosketuksia.

– Uskon, että uusi aika on tulossa. Ei jäljelle voi jäädä pelkkiä aavekaupunkeja.