Raahen seudun sai­ras­ta­vuus­in­dek­si korkea – Kun­ta­yh­ty­mäs­tä muis­tu­te­taan, että ihmiset tulevat ti­las­toi­hin, kun heitä hoi­de­taan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n julkaiseman sairastavuusindeksin mukaan sairastavuus on suurinta monissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa sekä vyöhykkeellä, joka suuntautuu Raahen seudulta kaakkoon kohti Tohmajärveä ja Ilomantsia.

– Sairastavuus suurenee siirryttäessä etelästä ja lännestä koilliseen, ja tämä on ollut Suomen alueellisten terveyserojen keskeinen piirre jo toistasataa vuotta. Vaikka koko maassa terveys on kohentunut, alue-erot ovat säilyneet suurina ja jopa kärjistyneet, tutkimusprofessori Seppo Koskinen THL:sta kertoo.

Sairastavuusindeksi kuvaa kuntien ja alueiden väestön sairastavuutta suhteessa koko maahan, jonka vertailuluku on 100. Mitä pienempi luku on, sitä terveempi väestö on.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymään kuuluvat Raahe (134,4) ja Siikajoki (146,9) kuuluvat ikävakioidussa sairastavuusindeksissä huonoimpaan kymmeneen prosenttiin ja Pyhäjoki (120,4) seuraavaksi huonoimpien kuntien joukkoon.

Indeksissä on koottu tiedot seitsemästä sairausryhmästä, jotka ovat syövät, sepelvaltimotauti, aivoverisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt, tapaturmat sekä dementia. Raahen seudulla korkeimmat luvut ovat dementia-, tuki- ja liikuntaelinsairaus- sekä mielenterveysindekseissä.

Geriatrian ylilääkäri Marja-Liisa Karjula kuntayhtymästä muistuttaa, että tilastot kootaan Hilmo-hoitoilmoitusjärjestelmän ja Kelan tietojen perusteella. Ne kertovat silloin myös siitä, että näin paljon ihmisiä on hoidossa. Jos alueella on pitkään ollut hyvä lääkäritilanne ja väestöä on hoidettu hyvin, se näkyy myös tilastoissa.

– Jos me löydämme diabeteksen, verenpaineet ja sairaudet hyvin, tilastoihin tulee korkeat luvut. Kun sairaudet tunnistetaan hyvin, silloin päästään tilastoihin. Jos ihmiset seikkailevat tuolla kaupungilla tietämättä, että heillä on tällaisia sairauksia, he eivät tule tilastoihin, Karjula selventää.

– Meillä tutkitaan hyvin ja meillä on hyvät hoitoketjut, joten diagnostiikkaakin tehdään paljon. On vain realismia, että kun väestö ikääntyy ja samaan aikaan syntyvyys laskee, sairastavuus lisääntyy ja palvelutarpeet kasvavat sen mukana monipuolisemmin. Tästä on puhuttu koko Suomen osalta. Ennaltaehkäisyyn tulee kiinnittää edelleen huomiota, hoitotyön johtaja Minna Alatalo sanoo.

Lue lisää maanantain Raahen Seudusta