Raahen te­räs­teh­taan sii­voo­ja tipahti 10 metriä ja joutui vii­kok­si te­ho­hoi­toon – Esi­mie­het ja työ­ka­ve­ri syyt­tees­sä ri­kok­sis­ta

Oulun käräjäoikeudessa ryhdyttiin keskiviikkoaamuna käsittelemään SSAB Europe Oy:n Raahen terästehtaalla joulukuussa 2016 sattunutta työtapaturmaa.

Terästehtaalla työskennellyt aliurakoitsijan työntekijä kiipesi tuolloin tikkaita pitkin huoltotason päälle siivoamaan konvertteria, jolla raakaraudasta valmistetaan terästä. Konvertterin ja huoltotason välissä oli kuitenkin aukko, josta työntekijä yllättäen tipahti alas noin 10 metrin matkan.

Hän loukkaantui vakavasti ja sai muun muassa kallonpohjan murtuman sekä useita muita luunmurtumia, ruhjevammoja ja vertavuotavan haavan päähänsä. Hän oli viikon tehohoidossa OYSissa ja useita kuukausia sairaslomalla.

Syyttäjä vaatii huoltotason asentaneelle toiselle työntekijälle tuomiota vammantuottamuksesta. Hän väittää, että tämä toimi osittain huolimattomasti asentaessaan huoltotason tai ainakaan hän ei ilmoittanut huoltotason ja konvertterin väliin jääneestä vaarallisesta aukosta.

Syyttäjä vaati vammantuottamuksesta tuomiota myös SSAB:n työnjohtajalle ja tuotantopäällikölle, joiden hän katsoo aiheuttaneen huolimattomuudellaan työntekijän saamat vammat. Hän pitää heitä SSAB:n puolelta päävastuullisina esimiehinä turmaan ja vaatii heille tuomiota myös työturvallisuusrikoksesta.

– Työnjohtajien ja esimiesten olisi tullut varmistua siitä, että huoltotasoa on varmasti turvallista käyttää. Se ei ole ollut sopiva konvertterin kylkeen, vaan siihen on jäänyt miehen mentävä aukko, Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi selitti oikeudessa.

Hän haluaa, että käräjäoikeus tuomitsee terästehtaan maksamaan 15 000 euron suuruisen yhteisösakon.

– Terästehtaan toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

”Aukko, josta voi soljahtaa läpi”

Loukkaantunut työntekijä vaatii syytetyiltä yhteisvastuullisesti noin 15 000 euron edestä erilaisia vahingonkorvauksia.

Hänen mukaansa hänellä oli yllään asianmukaiset turvavarusteet ja hän toimi kaikkien hänelle annettujen turvaohjeiden ja turvamääräysten mukaisesti lähtiessään suorittamaan siivoustehtävää.

– Hän ei ole voinut mitenkään ennakoida sitä, että tämmöisessä paikassa korkealla on aukko, josta voi soljahtaa läpi ja loukata itsensä, asianajaja Altti Lepoluoto kuvaili.

Kaikki kolme syytettynä olevaa puolestaan kiistävät syytteet ja vaativat niiden sekä loukkaantuneen esittämien korvausvaatimusten hylkäämistä.

Huoltotason asentanut työntekijä katsoo, että taso ei ollut käyttökohteeseen sopiva. Hänen mukaansa asentamiseen ei myöskään annettu minkäänlaista ohjeistusta.

– Esimiehet eivät ole valvoneet mitenkään, miten tasoja asennetaan. Vastuu puutteista ja rikkeistä täytyy olla SSAB:n organisaatiossa, työntekijää puolustava asianajaja Jari Määttä sanoi.

Heidän mielestään asentaja pitäisi jättää joka tapauksessa rangaistuksen tuomitsematta. Heidän mukaansa loukkaantunut työntekijä myötävaikutti itse tapaturman syntyy omalla huolimattomuudellaan ja riskinotollaan.

Työnjohtajakin haluaa, että myös hänet jätetään rangaistuksetta. Hänen mukaansa hänellä ei ollut työnjohto-oikeutta loukkaantuneeseen vaan työnjohto- ja valvontaoikeus oli aliurakoitsijafirmalla.

– Tasoja oli käytetty kymmeniä vuosia vastaavalla tavalla. Vastaavaa täysin ennakoimatonta ja ennalta-arvaamatonta tilannetta ei ollut tullut koskaan ennen. Hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan vaan hänellä oli täydet perusteet luottaa siihen, että he kokeneempina siivoojina osaavat hommansa, asianajaja Anssi Kriikkula kertoi.

Tuotantopäällikkö kiistää hänkin menetelleensä huolimattomasti, rikkoneensa määräyksiä tai laiminlyöneensä valvoa määräysten noudattamista.

– Toisin kuin syyttäjä katsoo, konvertterin kylkeen ei jää miehen mentävää aukkoa silloin kun se asennetaan oikein ja ohjeiden mukaisesti. Tapaturma johtui siitä, ettei siltä oltu asennettu huolellisesti, varatuomari Susanna Suokanto valotti.

SSAB vastustaa yhteisösakkovaatimusta ja vaatii sen hylkäämistä. Sen mukaan sillä on pitkät perinteet työturvallisuusasioiden suunnannäyttämisestä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina. Tuomio annetaan myöhemmin.