Raahen toria tuu­pa­taan jälleen kerran Här­kä­to­ril­le

Pia Bergström toivoo, että Härkätori ei olisi enää kauan autio aukio keskellä kaupunkia.
Pia Bergström toivoo, että Härkätori ei olisi enää kauan autio aukio keskellä kaupunkia.
Kuva: VESA JOENSUU

Keskustan kivijalkakauppiaat eivät anna periksi ajatuksesta kokeilla Härkätorin toimivuutta Raahen päivittäistorina. Kauppakeskus Raahe ry:n puheenjohtaja Pia Bergström sanoo, että esitys kahden vuoden kokeiluajasta uusitaan lähiaikoina.

Yhtenä pontimena esityksen uudistamiselle on toiminut lokakuun lopussa pidetty Raahen kaupungin kehittämislautakunnan iltakoulu. Bergström sekä yrittäjäkollegansa Jaana Keski-Korsu ja Soili Vanhatalo olivat kutsuttuina avaamassa lautakunnalle kauppiaiden näkemyksiä Raahen keskustan kehittämisestä ja kehittämisen haasteista.

– Kerroimme meidän pienistä ja vienoista toiveista, joilla saataisiin vilkastettua elämää kävelykadulla. Yksi niistä on torin siirtäminen Raahelan parkkipaikalta Härkätorille, kertoo Bergström.

Yllätyksekseen yrittäjät saivat kehittämislautakunnan riveistä rohkaisua ja kannustusta myös toriajatukselleen.

– Siinä tilaisuudessa oli paljon hyvää puhetta. Olimme todella iloisia siitä, miten meitä kuunneltiin ja näkemyksiämme vastaanotettiin. Meitä kannustettiin tekemään ehdotuksia ja avauksia.

Kävelykadun autioituminen huolestuttaa niin yrittäjiä kuin kaupunkia. Raahen keskeisimmän kauppakadun varrella on jo tuhansien neliöiden edestä tyhjiä liiketiloja, ja lisää on tyhjentymässä.

Kävelykadun varrella on myös Härkätori.

Pia Bergström uskoo, että torimyyjien päästäminen Härkätorille elävöittäisi kävelykatua ja tukisi myös torikahvilan toimintaa. Parhaillaan Härkätorille pystytetään kaupungin hankkimaa leikkivälinettä, joka tuo Härkätorille lapsia vanhempineen.

– Kun lapset leikkivät, aikuiset voisivat juoda torilla kahvit, tehdä ostoksia ja pistäytyä vaikka kävelykadun putiikeissa. Toinen vaihtoehto on, että he seisoskelevat autiolla torilla kädet taskuissa.

Yrittäjät toivovat Raahesta viimeinkin löytyvän rohkeutta edes kokeilla torielämää Härkätorilla.

– Paljon puhutaan, että pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä, mutta asioita jää puheen asteelle, koska pelätään epäonnistumista ja kasvojen menettämistä. Tori voidaan aina palauttaa takaisin sinne parkkipaikalle, jos kokeilu ei toimi, mutta ei voi tietää, jos ei kokeile, Bergström sanoo.

Juuri nyt keskustan kauppiaat ovat varovaisen toiveikkaita Raahen ydinkeskustan kehittämisen alkamisesta. Useammalla kuin yhdellä taholla on aidosti halu siirtyä aikeista tekoihin.

Pia Bergströmin mielestä jotain olisi tehtävä ja nimenomaan heti. Hänen mukaansa muuten pahimmassa tapauksessa voisi käydä niin, että tulevaisuudessa kävelykadulla ei liiku kuin autiolta preerialta tuttuja tuulentuppuroita.

– Kaupunki on se, joka pystyy kehittämään ja toteuttamaan asioita. Siihen ei tarvita niinkään suuria rahasummia, vaan yhteistyötä. Tarvittaisiin jonkinlainen koneisto pyörittämään eri toimijoiden yhdessä ideoimia kehittämistoimia.

Verkkokaupat ovat keskustan kivijalkakauppojen suurin uhka. Jotta ihmiset aktivoituisivat liikkumaan keskustassa, tarvitaan sinne Pia Bergströmin mielestä houkutin, joka saa kaupunkilaiset liikkeelle.

– Toimiva elokuvateatteri keskelle kaupunkia. Se tukisi myös ympärillään olevia ravintoloita ja muita yrityksiä. Massakeskittymä kasitien varressa ei keskustaa kehitä, Bergström toteaa.

Raahen kaupungin rakennetun ympäristön lautakunta hylkäsi helmikuussa 2018 esityksen Härkätorin kokeilusta kahden vuoden ajan kaupungin tapahtuma- ja päivittäistorina. Kokeilua esittivät Raahen yrittäjät ry, Kauppakeskus Raahe Yrittäjäyhdistys ry, Raahen matkailun kehittämisen seurantaryhmä sekä kaupungin hanketoiminnan ja kehittämisen yksikkö.

Vuonna 2016 raahelaiset yrittäjäyhdistykset esittivät Härkätoria Raahen kaupungintoriksi. Tuon esityksen hylkäsi silloinen Raahen tekninen lautakunta.