Raa­hes­sa hai­tal­lis­ta ruusua jo ­kit­ke­tään

Haitallisen kurttulehtiruusun tunnistaa parhaiten kukkivana.

Kurttulehtiruusun erottaa helposti kurttuisista lehdistä ja suorista piikeistä, joita on valtavasti, ja ne ovat eri mittaisia. Lehden alapinta on nukkainen. Kukat ovat yksinkertaisia punaisia tai valkoisia. Puutarhuri Tita Haapajoen mukaan kurtturuusua on monissa Raahen puistoissa. Ruusupuskat keräävät myös rikkaruohoja, kuten Rantapuistossa muun muassa koiranputkea ja nokkosta.
Kurttulehtiruusun erottaa helposti kurttuisista lehdistä ja suorista piikeistä, joita on valtavasti, ja ne ovat eri mittaisia. Lehden alapinta on nukkainen. Kukat ovat yksinkertaisia punaisia tai valkoisia.
Kurttulehtiruusun erottaa helposti kurttuisista lehdistä ja suorista piikeistä, joita on valtavasti, ja ne ovat eri mittaisia. Lehden alapinta on nukkainen. Kukat ovat yksinkertaisia punaisia tai valkoisia.
Kuva: Raili Viirret

Haitalliset kurtturuusut pitää uuden asetuksen mukaan kitkeä kotipihoilta kolmen vuoden sisällä. Raahen kaupungin puutarhuri Tita Haapajoki on tiennyt tulevasta asetuksesta, ja Raahessa on kaivettu kurtturuusujen juurakoita ylös jo usean vuoden ajan.

– Kurttulehtiruusua on istutettu Raahen kaupungin puistoihin varsinkin 80-luvulla erittäin paljon yleisille alueille, leikkikentille, puistoihin ja teiden varsille, Haapajoki kertoo.

Hänen mukaansa myös Pattijoella ruusua on istutettu runsaasti.

– Se on hyvin halpa, kestää hyvin suolaa ja on sitkeä, Haapajoki selittää ruusun suosiota.

Haapajoen mukaan kurttulehtiruusua on kaivettu puistoremonttien yhteydessä ylös jo kolmen vuoden ajan.

Istutukset muutetaan nurmelle ja ruohikkoa ajetaan niin kauan, että versominen loppuu.

Haitallinen kasvi lähtee helposti leviämään juuren palasistakin. Haapajoen mukaan kaupungin ruusupuskat on hävitetty hautaamalla ne niin syvälle, että ne eivät enää nouse pintaan.

Kurttulehtiruusun Rosa Rugosa -peruslajiketta ja sen valkokukkaista Alba-muotoa koskee nyt myös myyntikielto. Kesäkuun 2022 jälkeen kurtturuusua ei saa enää kasvattaa edes yksityispihoissa.

– Paniikkiin ei ole aihetta. Tässä on kolme vuotta aikaa, rauhoittelee Haapajoki kotipuutarhureita.

Kurtturuusu saatetaan sekoittaa muihinkin ruusulajeihin. Etenkin kukkimattoman puskan tunnistaminen on vaikeaa. Hän odottaisi varmaa tunnistusta, ennen kuin lähtee kotipihan ruusuja hävittämään.

– Suorat piikit, yksinkertaiset vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat ja kurttuiset lehdet ovat hyviä tuntomerkkejä, Haapajoki sanoo.

Piikkejä kurttulehtiruusussa on valtavasti.

Syynä kieltoon on se, että kurttulehtiruusun siemenet leviävät helposti esimerkiksi lintujen mukana ja valloittaa merenrannikoita ja muita luonnonvaraisia alueita.

Haapajoki neuvoo, että varsin sitkeästä ruusupuskasta pääsee parhaiten eroon kaivamalla juurakot maasta. Kaupungin alueilla se on tehty kaivureilla. Toinen keino on näännyttää se jatkuvilla alasleikkauksilla. Leikkausta jatketaan niin kauan, kuin uusia versoja nousee pintaan. Ensimmäisenä kesänä kasvustoa joutuu leikkaamaan 2-3 kertaa. Sama käsittely jatkuu ainakin 2-3 kesää.

Myös kiulukat, eli marjat kannattaa kerätä pois syksyllä, ettei se leviä siementen mukana.

Raahen Pikkulahden alueen puistoista ruusua on kitketty, mutta työ jatkuu vielä.

– Kiitostakin on jo tullut. Nyt Rantakadun taloista näkee merelle, kun pusikot eivät peitä näkymää, Haapajoki kertoo.

Hänen unelmansa on, että Raahen puistoissa kukkivat jatkossa Raahen omat perinneruusut.

Peittävien pusikoiden sijaan hän on suunnitellut puistoihin istutettavaksi kauniita ryhmiä perinneruusuista sekä yksittäisiä erikoispuita.

Fakta

Kurttulehtiruusu

Kurttulehtiruusun eli kurtturuusun hävittäminen perustuu toukokuussa 2019 voimaan tulleeseen valtioneuvoston asetukseen, jolla pyritään torjumaan haitallisia vieraslajeja.

Kurtturuusun myynti ja levittämiskielto on jo voimassa.

Kurtturuusu on hävitettävä kotipihoiltakin vuoden 2022 kesäkuuhun mennessä. Kurtturuusu on Japanista kotoisin oleva ruusulaji.

Tieteellinen nimi on Rosa Rugosa. Määritelmä rugosa tulee latinan kielen sanasta rugosus, joka tarkoittaa kurttuista. Sillä viitataan lehtien kurttuiseen pintaan

Tarhakurtturuusu ei ole hävitettävien listalla. Niitä on useita eri lajeja ja ne erottaa muun muassa kukan kerrotuista terälehdistä.

Muita haitallisia ja hävitettäviä vieraskasvilajeja ovat muun muassa komealupiini, jättiputket, jättipalsami ja keltamajankaali.