Raa­hes­sa ratista kä­ryn­nyt 50 päi­väk­si van­ki­laan –  Tuomio ei lie­ven­ty­nyt hovissa

Raahessa humalassa autoillut ei saanut hovioikeutta lieventämään tuomiotaan.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi viime helmikuussa vuonna 1995 syntyneen miehen 50 päiväksi vankeuteen törkeästä rattijuopumuksesta, ajoneuvorikkomuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Mies ajoi elokuussa 2017 Raahen keskustan tuntumassa yöaikaan autoa alkoholin vaikutuksen alaisena. Hänen hengityksessään oli 0,76 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa ajon jälkeen. Hänellä ei ollut ajo-oikeutta eikä alla ollut ajoneuvo ollut enää liikennekäytössä eli se oli käyttökiellossa.

Mies on syyllistynyt törkeään rattijuopumukseen myös toukokuussa 2016.

– Ehdollista vankeusrangaistusta ei ole pidettävä riittävänä rangaistuksena syyksi luetuista teoista. Aikaisempi rikollisuus edellyttää, että vankeusrangaistus on ehdoton, oikeus totesi. Se langetti miehelle marraskuun puolivälin tienoille saakka ulottuvan ajokiellon.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen. Hän olisi halunnut, että hovioikeus tuomitsee hänet ehdolliseen vankeuteen tai sen sijasta yhdyskuntapalveluun tai valvontarangaistukseen ja että rangaistusta joka tapauksessa alennetaan.

Syyttäjä vastusti muutosvaatimusta. Hänen mukaansa miehellä on syyttäjänvirastossa ja käräjäoikeudessa vireillä useita rikosasioita, joiden joukossa on esimerkiksi lokakuussa 2018 sattunut rattijuopumus ja törkeä rattijuopumus.

Hovioikeus päätti maanantaina, ettei sillä ole aihetta muuttaa käräjäoikeuden tuomiota miltään osin.