Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Raahen Seutu Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk vain 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

Raa­hes­sa­kin ilmi verk­ko­pank­ki­hui­jauk­sia

Rikoskomisario Hannu Mensonen kertoo, että tileiltä on viety muutamasta sadasta eurosta satoihin tuhansiin euroihin.

Poliisin ohella myös pankit varoittavat verkkopankkihuijauksista sivuillansa.
Poliisin ohella myös pankit varoittavat verkkopankkihuijauksista sivuillansa.

Ihmisten tileiltä on Suomessa pankkihuijausten kautta anastettu tänä vuonna noin seitsemän miljoonaa euroa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Mensonen Oulun poliisilaitoksen Raahen poliisiasemalta kertoo, että Raahen alueelta aina silloin tällöin tulee tutkintaan tapauksia, joissa on viety joko pienempiä tai isompia summia muutamasta sadasta eurosta satoihin tuhansiin euroihin.

– Tiistaina meille tuli Raahen alueelta kaksi verkkopankkihuijauksiin liittyvää rikosasiaa, joissa tileiltä lähti yhteenlaskettuna kuusinumeroinen summa rahaa, Mensonen sanoo.

Poliisi pyytää kansalaisia oleman huolellisia ja kiinnittämään huomiota verkkopankin sisäänkirjautumiseen liittyviin asioihin.

– Tärkeintä verkkopankkiin kirjautuessa on toimia selaimen hakukentän kautta kirjoittamalla pankin antama verkkopankin https:// -alkuinen osoite tietokoneen selaimen osoiteriville. Ei kirjauduta minkään linkin kautta eikä hakukoneen osoitekenttään.

Täytyy myös muistaa, että selaimen osoitekenttä toimii myös hakukoneen osoitekenttänä. Siihen ei kirjoiteta esimerkiksi, että Nordean tai Osuuspankin verkkopankki. Ja eikä sen perusteella kannata valita ilmestyviä verkkopankkeja, koska ne voivat olla valesivustoja.

– Ne voivat erota siitä oikeasta verkkopankkisivusta yhden kirjaimen, pisteen tai jonkin ihan pienen asian perusteella, mitä ihminen ei huomaa kirjautusprosessin yhteydessä.

Jos tekstiviesteillä, sähköpostilla tai puhelimella kysytään verkkopankkitunnusta, luottokorttitietoja tai henkilötietoja, niihin ei pidä vastata.

– Jos vahinko pääsee tapahtumaan, tilinhaltijan pitää ilmoittaa asiasta välittömästi omaan pankkiin ja poliisille. Mitä nopeammin tieto tulee, sitä paremmat mahdollisuudet on saada takaisin tileiltä vietyjä rahoja, Mensonen muistuttaa.

– Olipa puhelimitse lähestyvä henkilö Microsoftin asentaja, poliisi tai pankkivirkailija, niin kyseiset henkilöt eivät koskaan kysele pankkitunnuksia ja niihin liittyviä salasanoja puhelimitse.