Raa­hes­ta saa tontin omaksi 500 eurolla

Raahen kaupungilla on meneillään alennusmyynti. Vihannista myydään nyt tontteja vain 500 eurolla. Myös muissa vanhoissa kaupunginosissa on halpoja tontteja tarjolla.
Raahen kaupungilla on meneillään alennusmyynti. Vihannista myydään nyt tontteja vain 500 eurolla. Myös muissa vanhoissa kaupunginosissa on halpoja tontteja tarjolla.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu
Raahen kaupunki myy alennuksella tontteja kaupungin kaavoittamilta asuinalueilta. Millaisia tontteja on tarjolla ja missä ne sijaitsevat, tontti-insinööri Juhani Leinonen?

– Siellä on asemakaavan mukaisia tontteja Honganpalossa, Saloisissa, Vihannissa ja muutama Palonkylässä sekä osakaava-alueella Haapajoki-Arkkukarissa, Pattijoen Ylipäässä ja Alpuassa. Lisäksi on muutamia rivitalotontteja muun muassa Vihannissa ja Honganpalossa.

Millaisella alennuksella niitä myydään? 20:n, 50:n vai 80 prosentin alennuksella?

– Omakotitonttien neliöhinnat ovat puolesta eurosta 2 euroon ja rivitalojen 1–3 euroa. Omakotitonttien koot ovat noin 700 – 5 000 neliömetriä, ja niiden hinnat vaihtelevat noin 500 – 5 800 euron välillä. Haja-asutusalueella on suurimmat, mutta neliöhinnaltaan halvimmat tontit.

Missä on halvin tontti ja paljonko se maksaa?

– Halvin tontti maksaa 495 euroa ja se sijaitsee Vihannissa.

Mistä alennusmyynti johtuu?

– Raahen kaupunginvaltuusto teki viime syksynä päätöksen, että vanhoilla asuinalueilla olevia hajatontteja myydään alennettuun hintaan. Näitä tontteja on ollut siitä lähtien alennusmyynnissä, ja niitä on myös jonkin verran mennyt kaupaksi.

Uskotko, että alennusmyynti auttaa tonttien menekkiä? Kuinka paljon tontin osto kiikastaa rahasta?

– Varmasti tämä edesauttaa tonttien menekkiä. Suuri osa tonteistahan menee nykyisin vuokrahinnalla, mutta nämä tontit saa halvalla omaksi.

Mitä muuta tontin ostaja joutuu maksamaan?

– Tämän lisäksihän pitää maksaa tontin lohkomiskulut, jotka ovat 700 – 1 000 euroa. Kaupanvahvistajan palkkio on 120 euroa. Sitten pitää maksaa valtion varainsiirtoveroa, joka on 4 prosenttia kauppahinnasta. Ja lainhuudatuskulut ovat toistasataa euroa. Kampanjahintaisten tonttien varaamisesta peritään normaali varausmaksu, joka on omakotitalosta 200 euroa ja rivitalotontista 400 euroa.

Eli sivukulut saattavat lopulta nousta omakotitontin hintaa suuremmiksi?

– Joo, kyllä, näin saattaa olla halvimpien tonttien kohdalla.