
Hiljaisen pikkukaupungin paperikauppaa pyörittävien Angerin vanhapiikasiskosten, Ulriikan ja Kristiinan elämä muuttuu, kun Kristiina kutsuu sisarusten kotiin Helsingin matkallaan tapaamansa tulevan sulhasensa, johtaja ja kapteeni Gabriel Lindströmin.
Varakkaaksi tekeytynyt Lindström on todellisuudessa huijari ja hurmuri, jota kiinnostaa kypsän rakkauden sijaan sisarusten perintö. Rahojen toivossa Gabriel Lindström pyörittää molempia naisia ja sysää toisen sisaruksista jopa murhayritykseen.
Tapio Lantela Gabriel Lindströminä saa molemmat neidot rakastumaan epätoivoisesti itseensä, ja sulkemaan silmät veijarin vedätykseltä. Herrasmieshurmurin peliä seuraa tarkkaan ikäneitojen holhouksen alle uskottu sisarentytär Raili, jota naistenmies-Gabriel ei onnistu jymäyttämään.
Tarkkanäköinen ja terävä Raili, roolissa Piia Kotka, on joutunut elämään holhoojiensa kasvatuksen alla tylsää elämää ja huvittuu suuresti värikkään huijarin tuomasta piristyksestä, vaikkakaan ei voi sietää Gabriel Lindströmiä yhtään sen enempää kuin kuivakoita tätejänsäkään.
Gabriel, tule takaisin on Raahen Teatterinkin lavoilta tutun Jonna Kettukankaan toinen ohjaustyö.
Gabriel, tule takaisin on Mika Waltarin useaan kertaan teatterin lavoilla nähty klassikkokomedia. Näytelmästä tuli välittömästi menestys, vaikka aikalaiset pitivätkin sitä moraalisesti arveluttavan ja osa suorastaan paheksui esityksen juonikuvioita.
Näytelmä esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1945, aikaan, johon myös Tuomiojan harrastajanäyttelijät ovat esityksensä sijoittaneet. Sodanjälkeinen Suomi oli jättänyt jälkeensä paljon yksinäisiä naisia, ja rakkaudenkaipuinen aika oli varmasti hyvää pelikenttää vauraammasta elämästä haaveileville naistennaurattajille, jotka toivoivat elinolojen kohenevan kenties jonkun varakkaan leskirouvan siipien suojissa.
Puvustuksen ja lavastuksen lisäksi vuosisadan puolivälin tunnelmaan vie tuon ajan musiikki, joka siirtää katsojat kohtauksesta toiseen. Puitteisiin sopii myös vanhan rakennuksen miljöö ja pienen tilan, Tuomiojan entisen Lapin koulun intiimi tunnelma.
Vanhempana, tiukkapipoisena ja rautakangensuoran moraalisen ryhdin omaavana Angerin sisaruksena Ulriikana nähdään Anne Heilala-Tervo. Mainiona, höpsähtäneesti kapteeni Gabrieliinsa retkahtaneena Kristiinana yleisön hurmaa Päivi Rautio.
Naisten tunnekuohunta miehenpuolen edessä onkin näytelmän parasta antia. Vain neljän näyttelijän voimin toimiva näytelmä on rooliensa puolesta napakka, mutta samaa napakkuutta olisi toivonut myös näytelmän kestoon, haparoivien kohtausten pituutta olisi voinut leikata puolella, jolloin säpäkämmät hetket, kuten Kristiinan vääntely Gabrielinsa tähden, olisi kantanut esitystä paremmin.
Koko näytelmän olisi voinut laskea lujemmin rooleissaan onnistuneiden sisarusten harteille ja antaa kapteeni Gabriel Lindströmin vain ottaa vastaan mitään naisilta tuleman pitää, Neidot olisivat kyllä onnistuneet oma-aloitteisesti hurmaantumaan hurmuristaan.
Tuomiojan kesäteatterin näytökset vielä keskiviikkona 26. perjantaina 28. ja lauantaina 29. päivä heinäkuuta. Kaikkina päivinä kello 19, osoitteessa Tuomiojantie 840.
Gabriel, tule takaisin
Lukuisten teatteriesitysten lisäksi Gabriel, tule takaisin on poikinut yhden elokuvan vuodelta 1951, kolme televisiosovitusta sekä yhden oopperan.
Näytelmän Gabriel Lindströmin esikuvana on pidetty tunnettua huijarihurmuri Ruben Auervaaraa.
Mika Waltarin mukaan näytelmän teemana on ”vanhenevien naisten rakkaudennälkä".