Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ran­ta­jat­sit kutsuu kuu­li­joi­taan ret­kel­le jazzin ra­ja­mail­le

Tämän vuoden Rantajatsien pääteemana on nykyjazzin ja perinnemusiikkien vuoropuhelu. Ohjelmaan sisältyy myös seikkailukonsertti Iso-Kraaselin saaressa.

Rumpali Olavi Louhivuoren Oddarrang -yhtye esiintyy perjantai-iltana Ruiskuhuoneella.
Rumpali Olavi Louhivuoren Oddarrang -yhtye esiintyy perjantai-iltana Ruiskuhuoneella.

Raahen Rantajatseja vietetään tänä vuonna heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Raahen Teatterin ja Ruiskuhuoneen ympäristössä. Myös Härkätorilla järjestetään maksuttomia tapahtumia.

Rantajatsit käynnistyvät torstaina, kun ensin tarjolla on paikallista ohjelmaa kaikenikäisille, Ikui Dokina ja yhtyen T:b.a.:n konsertit Härkätorilla. Illalla esiintyy Raahe City Funk Unit. Raahelaislähtöisten nuorten muusikoiden kokoonpano Raahe City Funk Unit ottaa käsittelyyn suomalaisen rytmimusiikin aarteita eri vuosikymmeniltä ja avaa päälavan ohjelman torstaina, yksin ja sitten yhdessä ranskalaistrio Ikui Dokin harpun, fagotin ja saksofonin kanssa.

Omassa konsertissaan Ikui Doki päivittää viime vuosisadan klassista musiikkia nykyajan ilmaisuun.

Perjantaina lavan ottaa ensin haltuun Raahen Teatterilla Ikui Doki. Sen jälkeen Ruiskuhuoneella on vuorossa Okko Saastamoisen kasaama nuorten muusikoiden OK:KO -kollektiivi, joka osoittaa Rantajatseilla suomijazzin monipuolista elinvoimaa.

OK-KO:n jälkeen esiintyy rumpali Olavi Louhivuoren musiikin lajityypit ja maan rajat ylittänyt Oddarrang -yhtye sekä Ylva-yhtye, jonka esityksessä jazz-trumpetti yhdistyy sekä konemusiikkiin että joikaamiseen. Yhtyeen keulakuvana toimii Niilas Holmberg Saamenmaalta. Lauantaina Ruiskuhuoneella nautitaan myös Rantajatsit DJ -setistä.

Viime kesänä ohjelmaan otettu saarikonsertti Raahen saaristoluonnossa lumosi yleisönsä. Tänä vuonna saarikonsertissa Isossa-Kraaselissa lauantaina esiintyy shamanistinen Jone Takamäki ja Markku Ounaskari -duo .

Raahen Teatterin kesälavalla nähdään ensin lauantaipäivänä ohjelmaa kaikenikäisille, jossa musisoi muun muassa Senegal Drums. Tämän jälkeen vuorossa on Raoul Björkenheimin vetämän Rantajatsien nuorten soittajien workshopin -kokoonpano.

Workshop Bandin jälkeen Raahen Teatterin kesälavalla nousee suoraan kuusta laskeutuva Orchestra Nazionale della Luna. Bändi on ilahduttava monikansallinen ilmiö, jonka belgialainen saksofonisti-huilisti Manuel Hermia ja pianisti Kari Ikonen ovat käynnistäneet. Sekakuoro Raahen Laulu on orkesterin Raahen konsertin erikoisvieras.

Ruiskuhuoneen lauantai-ilta käynnistyy virolaisen uuden perinnemusiikin tähden Maarja Nuutin tahtiin. Nuut on viulisti ja laulaja, jonka musiikki on vangitseva sekoitus minimalismia, kokeellisuutta, kansanlaulua ja live-luuppausta.

Nuutin jälkeen vuorossa on Rantajatsit DJ -setti, jonka jälkeen Krakatau & Senegal Drums -spektaakkeli kruunaa Ruiskuhuoneen päälavalla kolmen intensiivisen päivän kaaren. Kitaristi Raoul Björkenheimin perustama kulttimaineinen suomalaiskvartetti ja huippu senegalilaisrumpunelikko tekevät uutta tulemista ja palaavat Raaheen entistä vahvempina 21 vuoden jälkeen.

Rantajatsit päättyvät jälleen yllätyksellisiin jameihin, jota tänä vuonna isännöi Kari Ikonen trio.

Konserttien lisäksi Rantajatseissa tarjolla on muun muassa taiteilijatapaamisia. Jone Takamäki & Markku Ounaskari konseroi myös Pyhäjoen kirjastolla perjantaina.