Rauli Vir­ta­sen kir­jas­sa myös Sas­sa­lin Puo­la-selk­kaus

Rauli Virtanen sanoo entisaikojen merimiesten kokeneen maailmalla traagisia, koomisia ja tragikoomisia kohtaloita.
Rauli Virtanen sanoo entisaikojen merimiesten kokeneen maailmalla traagisia, koomisia ja tragikoomisia kohtaloita.
Kuva: Annika Ollanketo

Merimiestarinoista ja 1800- ja 1900-luvun merimiesten kohtaloista kirjan koonnut toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen sanoo voivansa vain kuvitella, millaista elämä oli Raahessa 1800-luvun loppupuolella, kun laiva saapui kotisatamaan.

Raahen suureen kauppalaivastoon kuului nimittäin tuolloin enimmillään 58 purjealusta, ja suurin osa kaupungin asukkaista sai tavalla tai toisella elantonsa merenkulusta.

– 58 laivaa on todella paljon, se on todella hurja luku, Virtanen sanoo.

Suurin osa Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja –kirjan tarinoista on Pohjanlahden kaupungeista.

– Raahe on yksi niistä, perjantaina Pooki Flakkaa –tapahtumassa vieraillut Rauli Virtanen sanoo.

Virtasen kirjassa vilahtelee tuon tuostakin raahelaisia laivoja ja merimiehiä. Hän kertoo kirjaa työstäessään lukeneensa Samuli Paulaharjun Wanha Raahe –teoksen ja napanneensa siitä myös muutamia lainauksia omaan kirjaansa.

Raahelaisista merimiehistä Virtanen nostaa esille S/S Kirstan lämmittäjän Risto Sassalin, jolle kävi hassusti Puolassa vuonna 1953. Virtasen mukaan Sassali erehtyi juovuspäissään repäisemään kapakan seinältä Josif Stalinin kuvan ja hönkäisemään sanat ”Stalin diktator”.

– Tapaus johti melkoiseen diplomaattiseen kriisiin Suomen ja Puolan välillä. Sassali sai tempustaan kahden vuoden vankeustuomion, joka kuitenkin lyhennettiin yhdeksi vuodeksi.

Virtanen kertoo keskustelua Sassalin tapauksessa herättäneen sekin, että laivalla lämmittäjän poisjääntiä ei aluksi edes noteerattu millään tavalla.

Merimiehistä kertova teos on Rauli Virtasen neljäs yhdestä ammattikunnasta kertova kirja.

– Merimiehet olivat meidän ulkomaankirjeenvaihtajien edeltäjiä, hän sanoo.

Kirjansa lähteinä Virtanen on käyttänyt ulkoministeriön ja merimieskirkon arkistoja, ulkomaisten lehtien digiarkistoja sekä edelleen hengissä olevia vanhoja merikarhuja ja merimiespastoreita.

– Merimiesten tarinat, vaikka niin uskomattomia juttuja ovatkin, on dokumentoitu ja olen pyrkinyt tsekkaamaan niiden paikkansapitävyyden. Tähän mennessä ei ole tullut yhtään sellaista huomautusta, että joku tarina ei pitäisi paikkaansa, hän kertoo.

Vuonna 1948 syntynyt Rauli Virtanen on toimittajana raportoinut maailman kriisialueilta 1970-luvulta lähtien sekä matkustanut maailman jokaisessa itsenäisessä valtiossa.