
Pyry Suonsivu istuu hiljaa kirjahyllyn edessä ja katsoo totisena kameraan. Facebook-liven kommenteissa ihmiset kertovat, mistä päin Suomea he seuraavat lähetystä: katsojia on Raahesta, Vantaalta, Kokkolasta, Savonlinnasta, Imatralta, Lahdesta, Kaarinasta ja jopa Tukholmasta asti.
Kun taustalta kuuluu käkikellon kukkuminen, Suonsivu kaataa kuohuviinilasiinsa ”suomalaisen metsän tarjoamaa taikajuomaa”, eli koivunmahlaomena-kombuchaa ja maistaa juomaa. Sen jälkeen hän alkaa vastailla ihmisten kommentteihin ja kysymyksiin omaan persoonalliseen tyyliinsä.
Suonsivu pitää joka perjantai-iltapäivä kello 18–19 ravitsemushoitoihin erikoistuneen Biomed Oy:n Facebook-sivulla liven, jossa hän pureutuu ajankohtaisiin ja puhuttaviin aiheisiin.
”Aiheet ovat niinkin ajankohtaisia, että ne syntyvät aina liven kanssa saman päivän aikana. Yleensä päätän kävellessä, mistä milloinkin puhun ja mitä teen”, Antioksidanttiklinikoiden toimitusjohtaja ja lääkäri Pyry Suonsivu kertoo.
Idean livelähetyksiin Pyry Suonsivu sai viime vuonna, kun korona iski Suomeen ja työt pitikin hoitaa etänä. Uudellemaalle ei päässyt, joten Suonsivu päätti ottaa digiloikan ja kehittää liven.
Facebook-livet ovat suosittuja ja niitä seuraavat kaiken ikäiset. Tallenteet ovat nähtävillä myös jälkikäteen. Ajatuksena on pitää livejä niin kauan, kun pandemia koskettaa Suomea.
”Tavoitteenani on tehdä itsestäni lääkärinä mahdollisimman tarpeeton”, Suonsivu kiteyttää livelähetyksen tarkoituksen.
On hyvä asia, että ruoka on kallista
Livelähetysten toistuva teema on terveellinen ravitsemus. Yksi Suonsivun huolista on, että ihmiset syövät nykyään halpaa ja huonoa ruokaa, vaikka varaa olisi parempaankin.
”Minun perusajatukseni on, että ruoan pitää olla kallista, herkullista ja se pitäisi nauttia hyvässä seurassa”, Suonsivu sanoo.
Suonsivu tarkoittaa, että ruoka voi olla kallista joko rahallisesti tai niin, että sen hankkiminen tai valmistaminen on työn takana. Suonsivun mielestä on hyvä asia, että ruoka on kallista, sillä tehotuotanto johtaa eläimistä ihmisiin tarttuviin tauteihin, joista yhtenä varoittavana ja valitettavana esimerkkinä hän mainitsee koronan.
”Ihminen kestää huonoja aikoja tosi hyvin, koska aina on ollut pakko kestää. Hyvinä aikoina ihmiset kestävät huonommin, koska ihmiset elävät elämää vanhalla strategialla, eli minimoimalla energian käytön ravinnon hankinnassa. Se tarkoittaa sitä, että syödään huonosti ja halpaa ruokaa ja se ei ole hyväksi terveydelle.”
Raudanpuutos on yleinen puutostila
Yksi suosituimmista teemoista on ravitsemuksen lisäksi raudanpuutos. Kysymyksiä varastoraudasta on tullut runsaasti läpi vuoden ja aihe kiinnostaa ihmisiä.
”Raudanpuutos on maailman yleisin puutos. Siitä kärsii noin puoli miljoonaa suomalaista naista. Raudanpuute voi olla niukkuustekijä, joka voi estää jopa raskaaksi tulemisen”, Suonsivu kertoo.
Raudanpuutos voi oireilla esimerkiksi väsymyksenä ja jaksamattomuutena. Hemoglobiini ei aina kerro, kärsiikö ihminen raudanpuutoksesta, vaan raudan mittaamiseen parempi mittari on varastorauta eli ferritiini.
Raudanpuutos on niin yleinen, että se näkyy myös laboratoriokokeiden viitearvoissa. Suomessa monet viitearvot ovat Suonsivun mukaan aivan liian alhaiset.
”Kun isolla osalla suomalaisista on niukasti rautaa, viitearvot ovat venyneet todella alas. Ei siis kannata juhlia, jos arvot ovat yhtä huonot kuin kaikilla muillakin. On kiistanalainen kysymys, paljonko rautaa on riittävästi – itse sanoisin, että 50 ferritiiniarvo on vähän ja 30 tarkoittaa, että rautavarastot kumisevat jo tyhjyyttään. 60–100 on jo ihan hyvä arvo”, Suonsivu sanoo.
Tärkeintä on dialogi
Suonsivun livelähetykset ovat vuorovaikutteisia: hän vastaa kaikkiin katsojien esittämiin kysymyksiin joko suoraan liven aikana tai viimeistään seuraavalla viikolla.
Suonsivu pitää hyvänä asiana, että ihmiset ovat oppineet hakemaan itse tietoa ja uskaltavat myös kyseenalaistaa asioita.
”Internet on avannut aivan uudenlaisen väylän tiedolle ja tiedon monopoli on murtunut. Osa internetissä olevasta tiedosta on paikkansapitävää ja osa ei niin vahvistettua, joten on hyvä vertailla ja saada aikaan dialogia. Vierastan hyvin paljon klaaniajattelua, eli sitä, että ollaan saman mielisten piirissä ja vahvistetaan sillä tavalla vain omaa näkemystä. Peräänkuulutan dialogia”, Suonsivu kertoo.
Pyry Suonsivu pyrkii kesäkuun kuntavaaleissa Keskustan ehdokkaana viidennelle kaudelle Raahen valtuustoon. Suonsivun mielestä juuri politiikka on oiva paikka keskustella: on ainoastaan rikkautta päästä tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.
”Sen takia politiikka on nautinto – politiikassa pääsee väistämättä tekemään yhteistyötä hyvin eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa ja oppii katsomaan asioita muistakin näkökulmista. Sen takia haluan olla mukana politiikassa”, Suonsivu sanoo.