Mainos: Raahen Seudun joulutarjous: Raahen Seutu Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Reip­paas­ti Ju­ko­las­sa – Sa­lois­ten Reip­paan yk­kös­jouk­kue me­nes­tyi hyvin Jukolan vies­tis­sä

Noora Räisäsellä riitti vauhtia Venlojen viestissä. Mira Räisänen lopettele viimeisellä rastilla venlaurakkaansa. Edessä on vielä Jukolan yö.
Noora Räisäsellä riitti vauhtia Venlojen viestissä.
Noora Räisäsellä riitti vauhtia Venlojen viestissä.

Maailman suurin suunnistustapahtuma järjestettiin tällä kertaa Enossa. Keskellä kirkonkylää sijaitseva kilpailukeskus oli ahdas, ja aiheutti järjestäjille varmasti runsaasti ongelmia suunnittelussa. Pienelle koulun piha-alueelle ei saatukaan mahtumaan kaikkea kisayleisön tarvitsemaa, joten isot scriinitkin olivat kahdessa eri paikassa. Kisayleisö hajaantui näin eri paikkoihin. Ja tuttuja tapasi normaalia niukemmin. Myös majoituksessa oli käytetty mielikuvitusta, ja monet teltat sijaitsivatkin tonttien nurmikoilla.

Venlojen 40. juhlaviesti oli osa Suomi 100 vuotta tapahtumakokonaisuutta. Niinpä kilpailun suojelijana toimi rouva Jenni Haukio. Ja Jukolan viestin sanoman vastaanotti presidentti Sauli Niinistö.

Saloisten Reipas oli kisassa mukana seitsemällä joukkueella. Perinteisen linja-autoporukan lisäksi matkattiin kisapaikalle tällä kertaa junalla ja asunto- ja henkilöautoilla. Kisakeskuksen ahtaudesta johtuen bussit pääsivät tällä kertaa ilman parkkimaksua. Pienemmille autoille olivat sitten sitäkin korkeammat maksut. Ja pysäköintialueet sijaitsivat kaukana kilpailukeskuksesta.

Venlojen viestiä hallitsivat tänä vuotena vieraat. Ruotsalainen Alfta ÖSA OK nousi venäläisvoimin jo ensimmäisellä osuudella kärkeen. Läheltä kuitenkin piti, ettei Venlojen voitto olisi ensimmäistä kertaa lipunut Sveitsiin. Maailman kaikkien aikojen paras naissuunnistaja Simone Niggli nosti Ol Norskan kolmannen osuuden lopulla keulaan. Alftan Natalie Gemperle oli kuitenkin ankkureista vahvempi, ja ruotsalaisseura sai riemukkaan voiton.

Reippaan ykkösjoukkue suunnisti erinomaisesti. Lähellä oli jopa unelman, sijoitus kahdensadan joukossa, toteutuminen. Noora Räisänen aloitti hienosti: Vaihdossa sijalla 173. Tiina Kitinprami jatkoi hienosti. Tiputtiin vain kolmisenkymmentä pykälää. Sanni Mäkinen seurasi esimerkkiä. Ja luottoankkuri Mira Räisänen nosti joukkueensijalle 221. Sijoitus on yksi kaikkien aikojen parhaista Reippaalle. Viimevuotinen koheni reilut kaksisataa pykälää.

Myös kakkonen ja kolmonen onnistuivat. Ruut Tornberg-Mattila, Maari Tuominen, Vilma Ylilauri ja Sari Laurila päätyivät sijalle 424. Kolmosjoukkueen Elina Williams, Tarja Kyröläinen, Marika Korhonen ja Leila Keränen löytyvät lopputuloksista sijalta 855.

Jukolan viesti lähes ratkesi jo toisella osuudella. Johan Högstrand karkasi muilta, ja jatkajat pitivät sellaista vauhtia, ettei ennen ankkuriosuutta ollut hädän päivää. Ankkuri teki pikku virheen, jonka seurauksena KooVee käväisi johdossa. Kun sitten KooVee sortui puolestaan virheeseen, oli peli selvä. Kun sai näytöltä seurailla Gps:n avulla tuotettua kisan etenemistä, voi vain ihailla huippujen kulkua. Yksin keulassa ja paineet niskassa ei ole suunnistuksessa helpoimpia yhtälöitä.

Reippaan neljä joukkuetta selvittivät urakkansa kelpo tavalla. Kun matkassa on kolmisenkymmentä miestä, kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Epäonnen soturi oli tällä kertaa Aapo Erkkilä. Mainiosti alkanut ampumahiihtoporukan viesti katkesi kolmannella osuudella nilkkavaurioon. Keppien kanssa seurateltalle tulija saattoi vain patistella jatkajaa paineettomasti metsään.

Ykkösen tavoitteet olivat korkealla. Kahdensadan parhaan joukkoon oli toive. Panu Peisa avasi lupaavasti sijoituksenaan 427. Samuel Korhonen nosti reilut kolmekymmentä sijaa, mutta kolmososuudella Harri Lammille tuli pieni takapakki. Sitten Petri Tuomisella, Marko Kuusikolla ja Aki Aunolalla sijaluvut pienenivät. Sami Karvosen ankkuriosuuden jälkeen Reippaan ykkönen oli 295.

Kakkosjoukkue Jani Räisänen, Tuomo Sevon, Henri Tervo, Joni Väisänen, Roope Tanskala, Juha Vuolteenaho ja Eetu Matkaselkä löytyy sijalta 790. Ja kolmosjoukkue Juho Mattila, Mira Räisänen, Juhani Mäkinen, Olavi Kittilä, Mikko Tanskala, Niilo Sevon, Urho Sivonen sijalta 1179. Nelosjoukkueen nimissä metsässä kävivät Olli Mäkinen, Lauri Peltoniemi, Aapo Erkkilä, Jukka Laine, Santeri Laurila, Juhani Mäkinen ja Timo Mäkinen.

Viesteissä huippujoukkueet on koottu huippuosaajista. Kärjen tasoa kuvaa se, että hyvin suunnistanut Reippaan ykkösjoukkue oli voittajan tullessa Jukolan viestin maaliin vasta viidennen osuuden loppuviitoituksella. Ja joukkueiden kokoamistapaa puolestaan naisten voittajajoukkue: Kaksi venäläistä huippua tukenaan kaksi ruotsalaista. Hyvä joukkue piiskaa myös hieman heikommat jäsenet esittämään parastaan. Tällä kerralla varsin tuntematon Alftan Josefine Heikka pohjusti huippuonnistumisellaan Venlojen voiton. Yksin kärjessä lähtenyt, nykyään Vaasassa asuva, ruotsitar repi kolme minuuttia lisää eroa takaa-ajajiin.

Jukolan viesti on paljon muutakin kuin suunnistuskilpailu. Sinne tulevat useimmat myös tapamaan tuttaviaan. vaihtamaan kuulumisia. Ja linja-automatkat hitsaavat porukkaa yhteen. Seurahenki kasvaa ihan silmissä, kun jännitetään omien joukkueitten puolesta. Ja tietysti toivotaan sijoitusunelmien toteutumista. Varmaa vain on joka kertainen joukkueenjohtajan lopputoteamus: Ensi vuonna paremmalla onnella uudestaan!