Rit­va-Lii­sa Poh­ja­lai­nen sai kutsun jär­jes­tää la­si­tai­teen näyt­te­lyn Kiinan Shang­hai­hin

Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaiteessa erottuu luonnon inspiroima skandinaavinen muotokieli. Vettä, jäätä ja luontoa. Kiinaan lähtevä 50 lasitaideteoksen kokonaisuus kertoo suomalaisuuden kokemuksesta.
Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaiteessa erottuu luonnon inspiroima skandinaavinen muotokieli.
Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaiteessa erottuu luonnon inspiroima skandinaavinen muotokieli.

Pattijoelta kotoisin olevan muotoilijan Ritva-Liisa Pohjalaisen menestyskulku maailmalla jatkuu. Kuopiossa asuva Pohjalainen on saanut kutsun Sanghain kaupungilta järjestää lasitaiteensa näyttely lokakuussa Shanghain Shanghain Pudongissa, Kiinassa.

Kutsu on merkittävä kunnianosoitus ja suuri askel Pohjalaisen taiteen kansainvälistämisessä.

Ritva-Liisa Pohjalainen on yksi Suomen arvostetuimmista ja tunnetuimmista lasitaiteilijoista ja muotoilijoista.

Näyttelypaikka, Yun Jian Art Museum, sijaitsee Shanghai World Financial Centerissa, joka on koko Shanghain kaupallinen keskus ja maamerkki. Näyttelyn järjestäminen modernissa taidemuseossa, bisnes-elämän kehdossa on taiteilijalle poikkeuksellinen kunnia.

Pohjalaisen teoksissa puhdas, skandinaavinen muotokieli yhdistyy värien ja materiaalien rikkauteen. Teoksien inspiraatiot ovat lähtöisin luonnosta, vuodenajoista, suomalaisen naisen tarinasta sekä historiasta. 50 lasitaideteoksen kokonaisuus kertoo suomalaisuuden kokemuksesta.

Ritva-Liisa Pohjalainen on työstänyt parin vuoden ajan uusia näyttelyteoksia Italian Muranossa ja Suomen Nuutajärvellä yhdessä maailmanhuippuihin laskettujen lasinpuhaltajien kanssa.

Shanghain Pudong ja Kuopio ovat ystävyyskaupunkeja. Näyttely on osa kaupunkien välistä kulttuurivaihtoa. Näyttely on myös osa Suomi100-tapahtumia Kiinassa.

–Itsenäisyyden juhlavuosi on tärkeä ajankohta viedä lasitaiteeni näyttely Kiinaan. Näyttely on iso mahdollisuus ja haaste. Näyttely on valtava askel taiteeni kansainvälistämisessä, Pohjalainen sanoo.

Pohjalainen on tehnyt pitkän uran vaate- ja korumuotoilijana. Hän on toiminut muun muassa nimeään kantavan Rils-vaatemerkin pääsuunnittelijana ja kehittäjänä. Viimeiset 10 vuotta hän on keskittynyt lasitaiteeseen.

Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia on esitelty monissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänelle on myönnetty useita huomionosoituksia, kuten Kaj Franck muotoilupalkinto 2004 ja Itä-Suomen yliopiston kunniatohtorin arvo 2010.

Suomen liike- ja virkanaisten liitto nimesi Ritva-Liisa Pohjalaisen vuoden naiseksi 2015.