Ri­vi­ta­lo­pa­los­sa kuol­lei­den lasten isälle eh­dol­lis­ta van­keut­ta huo­li­mat­to­muu­del­la ai­heu­te­tus­ta palosta

Tuhoisa rivitalopalo sattui syyskuussa 2016.
Tuhoisa rivitalopalo sattui syyskuussa 2016.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahelaisessa rivitaloasunnossa tulipalon aiheuttanut mies on saanut vankeustuomion.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus katsoo, että mies aiheutti tulipalon huolimattomuudellaan. Se on tuominnut hänet yleisvaaran tuottamuksesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Oikeus otti rangaistuksesta päättäessään sitä jossain määrin lieventävänä seikkana huomioon sen, että mies menetti kaksi lastaan rikostensa vuoksi.

Tulipalo sattui Raahen Pattijoella syyskuussa 2016. Se sai alkunsa, kun keittolevyn päälle oli asetettu kahvinkeitin ja liesi jäi päälle. Tuomittu oli tupakoinut ennen nukkumaan menoa liesituulettimien alapuolella. Käräjäoikeuden mielestä hänen polvensa on voinut kääntää keittolevyt päälle.

Mies selvisi ulos palosta vammoitta. 13-vuotias lapsi loukkaantui tilanteessa. Kaksi nuorempaa lasta kuolivat. Rivitalo tuhoutui palossa täysin.

"Välinpitämättömyyttä huolellisuusvelvoitetta kohtaan"

Tulipaloyönä raahelaismies oli vahvassa humalatilassa. Oikeuden mielestä humalatila on vaikuttanut hänen kykyynsä havaita keittolevyjen päälle kääntyminen sekä tulipalon syttyminen.

– Hän on tietoisesti saattanut itsensä vahvaan humalaan, vaikka hänen vastuullaan on ollut lapsia, mikä osoittaa jonkinasteista välinpitämättömyyttä hänellä olevaa huolellisuusvelvoitettaan kohtaan, oikeus toteaa.

Sen mielestä mies olisi voinut toimia tilanteessa toisin ja hänellä olisi ollut kyky havaita seurauksen sattumisen mahdollisuus. Tästä syystä se katsoi hänen aiheuttaneen lastensa kuoleman huolimattomuudellaan.

Lisäksi hänen menettelynsä aiheutti yleistä erittäin huomattavaa taloudellista vahinkoa sekä hengen ja terveyden vaaraa.

Ei toiminut törkeän huolimattomasti

Lapsille määrätty edunvalvoja vaati oikeutta tuomitsemaan miehen kovempaan rangaistukseen kuin mitä syyttäjä tälle haki. Edunvalvoja olisi halunnut, että mies tuomitaan törkeän huolimattomasta menettelystä ja hänelle langetetaan rangaistus törkeästä vammantuottamuksesta sekä kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeus ei suostunut tähän. Sen mielestä huolellinen henkilö ei lähtökohtaisesti asettaisi tavaroita keitinlevylle. Tuomioistuimen arvion mukaan huolellisuusvelvoitteen laiminlyönti ei kuitenkaan ollut niin merkittävää, että miehen huolimattomuutta tulisi pitää törkeänä. Oikeuden mielestä miehen menettely ei osoita erityistä välinpitämättömyyttä lasten turvallisuutta ja omaisuuden vahingoittumista kohtaan.

Mies oli lämmittänyt tulipaloiltana saunan, mutta hän ei sammuttanut sen kiuasta. Lisäksi hän poltti ulkona terassilla kynttilöitä ilman kynttilöille sopivaa alustaa.

Käräjäoikeuden mukaan näillä seikoilla ei ollut syy-yhteyttä aiheutuneeseen vahinkoon eikä niillä ole merkitystä kun arvioidaan miehen huolimattomuutta suhteessa vahinkoon.

– Todettakoon kuitenkin, että kynttilöiden vartioimatta jättäminen voi jo itsessään aiheuttaa ilmeisen seurauksen sattumisen riskin, oikeus huomauttaa.

Vakuutusyhtiö vaati mieheltä yli 600 000 euron edestä vakuutuskorvauksia, joita se on maksanut tulipalon vuoksi. Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen perusteettomana, koska miehen ei katsottu menetelleen asiassa törkeän huolimattomasti.

Mies määrättiin maksamaan 13-vuotiaalle lapselleen korvauksia muun muassa kivusta ja tilapäisestä haitasta sekä kosmeettisesta haitasta yhteensä 13 000 euroa sekä tämä oikeuskuluja noin 1 200 euron edestä.