Ruu­kis­sa satoi hei­nä­kuus­sa vähiten 119 vuoteen

Siikajoella Ruukin mittausasemalla satoi heinäkuussa vain 2,3 millimetriä. Se on vähiten 119-vuotisen mittaushistorian aikana.
Siikajoella Ruukin mittausasemalla satoi heinäkuussa vain 2,3 millimetriä. Se on vähiten 119-vuotisen mittaushistorian aikana.
Kuva: Vesa Joensuu

Siikajoen Ruukin mittausasemalla mitattiin heinäkuussa 119-vuotisen mittaushistorian pienin kuukausisademäärä. Meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitokselta kertoo, että heinäkuussa asemalla mitattiin sademääräksi yhteensä 2,3 millimetriä.

– Näin pientä sademäärää ei ole mitattu kertaakaan aseman mittaushistorian aikana. Havaintoja asemalla on tehty 1900-luvun alusta lähtien, Niinimäki kuvailee.

Ruukin lisäksi ennätyspieni kuukausisademäärä mitattiin Jyväskylässä.

Heinäkuu oli kuiva eritoten Oulun seudulla ja Lounais-Lapissa. Esimerkiksi Torniossa, Pudasjärvellä ja Vaalassa mitattiin Niinimäen mukaan heinäkuussa alhaisia kuukausisademääriä. Näillä asemilla on kuitenkin vain noin reilun kymmenen vuoden mittainen mittaushistoria.

Lapissa Pellossa oli vuoden 2019 heinäkuuta ennen vain yksi kuivempi heinäkuu. Lisäksi Rovaniemellä mitattiin kahdella asemalla kymmenien vuosien mittaushistorian toiseksi alhaisin sademäärä.

– Monessa paikassa päästiin top kolmeen, mutta ennätyksiä ei ole tehty kuin Ruukissa ja Jyväskylässä.

Sääennusteiden perusteella sateita ei ole luvassa hetkeen. Ilmatieteen laitoksen 10 päivän ennusteen mukaan vettä saattaisi sataa ensi viikon maanantaina.

Vuoden kuivimmat kuukaudet painottuvat yleensä kevääseen. Niinimäki kertoo, että huhtikuu on usein vuoden kuivin kuukausi. Kesäkuukaudet eli kesä-, heinä- ja elokuu taas ovat yleensä vuoden sateisimpia kuukausia.

– Kesän lämpiminä kuukausina on usein paljon kuurosateita, jolloin sademäärä voi kasvaa suureksikin, Niinimäki kuvailee.

Niinimäen mukaan kuurosateet ovat yleisempiä silloin, kun ilma on lämmintä ja epävakaista. Heinäkuussa koettu hellejakso oli lämmin ja kuiva, jolloin kuurosateita ei päässyt muodostumaan.

– Myös salamaniskuja mitattiin heinäkuussa koko maassa ennätysvähän, Niinimäki kertoo.