Shock­Balls luottaa voimaan ja rä­käi­syy­teen

ShockBalls-yhtye etenee bändi edellä, eikä neljä yksilöä edellä. Rumpali Petri Kotila, laulaja Marko Niskala ja basisti Timo Pohto istuttavat parhaillaan uutta kitaristia joukkoonsa.
ShockBalls-yhtye etenee bändi edellä, eikä neljä yksilöä edellä. Rumpali Petri Kotila, laulaja Marko Niskala ja basisti Timo Pohto istuttavat parhaillaan uutta kitaristia joukkoonsa.
Kuva: Sari Jaatinen

Tuore raahelaisen ShockBalls-yhtyeen seitsemän kappaleen julkaisu Rock with balls kertoo mistä miesten musiikista on kyse.

Tässä ei nyt pöyhitä puuterihuiskuilla, vaan homma lähtee suoraan konehuoneesta, kuten Remu Aaltonen ilmaisisi. Suoraviivainen tyyli on sukua Motörheadille ja Peer Güntille, mutta silti ihan omaansa.

13. elokuuta päivänvalon nähnyt julkaisu on saatavilla digitaalisista suoratoistopalveluista, kuten Spotifysta, mutta konkreettista levyäkin on tarkoitus painaa tämän kuun aikana. Kappaleiden tekijä, basisti Timo Pohto lupaa lisää musiikkia olevan tulossa.

– Timo tekee tyylilleen uskollisia rock'n roll -biisejä. Treenikämpälle tulee hyvinkin valmiita kappaleita ja niitä sitten porukalla sovitetaan old school -meiningillä lopulliseen muotoon, sanoo rumpali Petri Kotila.

Uskottavan rouhea laulaja Marko Niskala sanoo lauluosuuksia olevan mukava tehdä Pohdon biiseihin.

– Se on kivuton prosessi. Kappaleiden laulut on tosi pitkälle mietitty, rytmitykset ja sanoitukset, Niskala sanoo.

Levy on Pohdon mielestä niin hyvä kuin sillä hetkellä oli mahdollista tehdä.

Äänitykset hoidettiin Ilkon Juhon Sound Kitchenissä kahtena viikonloppuna. Studiolive-tyylisen nauhoituksen jälki on elävää.

– Siinä välissä ollut viikko kuunneltiin levyä ja päätettiin äänittää vielä laulut uudestaan. Saatiin oikeaa räkää ja rock'n rollia mukaan, Pohto sanoo.

Nyt kun räkä tuli puheeksi, on hyvä määritellä bändin olemusta tarkemmilla laatusanoilla.

– Olemme alkaneet löytää tien, miltä haluamme kuulostaa. Olemme yhdessä miettineet miten sinne päästään, Pohto jatkaa.

Juureva rock. Voima ja räkäisyys. Jämäkkää menoa. Hyvää oloa. Siinä miestensä itsensä määritelmät.

Vaikka kaikki bändiläiset ovat erilaisia ihmisinä, bändi on yhtenäinen yksikkö. Kukaan ei diivaa eikä siipeile.

– Porukka on mukava, paljon hyviä biisejä ja rento meininki. Keikoilla vedetään täysillä ja hoidetaan ammattimaisesti kaikki, myös roudaukset, Niskala sanoo.

Kotila huomauttaa, että joka bändistä kyllä näkee soittaako lavalla tietty määrä muusikoita vai yhtenäinen kokoonpano.

– Suurin osa bändeistä on kaatunut siihen, että lavalla on liikaa yksilöitä, Pohto tuumaa.

Viitisen keikkaa tänä vuonna tehnyt yhtye ajaa parhaillaan sisään uutta kitaristia.

Hänen kanssaan on tarkoitus tempaista jokunen yksityiskeikka ennen kuin vuosi vaihtuu.

Keikkamateriaalia on parikymmentä biisiä, kaikki omia.

Vuonna 2015 perustettu bändi ei "revi ressiä" tulevaisuudestaan. Suuria haaveita ei elätellä, vaikka kehitystä tapahtuukin ja oma linja on hyvin selkiytynyt.

– Bändi on meille harrastus, jossa pääsemme toteuttamaan itseämme. Hauskanpito on isossa osassa. Mitään paineita emme ole ottaneet, joten antaa kohtalon näyttää mihin suuntaan mennään. Mitään tähtitavoitteita meillä ei ole, mutta mukavaa on jos joku tykkää, Pohto toteaa.

Samalle viivalle ei oikein ole ketään asettumaan, sillä miehet eivät ainakaan heti hoksaa minkään toisen yhtyeen hölkkäävän samaa rataa. Tunnistettava ja pitävä linja on myös kestävä, kuten kesällä suosikkinsa Peer Güntin keikkakunnon tarkastaneet bändiläiset tietävät.

– Tyyli on sama kuin 30 vuotta sitten ja siksi se on edelleen suosittu, miehet toteavat.