Sieniä tutuksi opiston sie­ni­kurs­sil­la

Sienikurssi käynnistää Siikajoen kansalaisopiston runsaan toiminnan ensi viikolla.

Syyssateet ovat saaneet sienet putkahtamaan esiin maasta. Punikkitatit ovat tänä vuonna isoja ja komeita. Sieniä opetellaan tunnistamaan Paavolassa jo parin päivän päästä alkavalla kurssilla.
Syyssateet ovat saaneet sienet putkahtamaan esiin maasta. Punikkitatit ovat tänä vuonna isoja ja komeita. Sieniä opetellaan tunnistamaan Paavolassa jo parin päivän päästä alkavalla kurssilla.
Kuva: Vappu Kallio

Siikajoen kansalaisopiston toiminta alkaa varsinaisesti 16.9., mutta sienimaailmaan tutustutaan jo maanantaina ja tiistaina Paavolan nuorisoseuralla. Opettajana on Tuomo Vähäsarja, joka on ennenkin vetänyt hyvin suosituiksi osoittautuneita sienikursseja. Viime vuonna kurssi jouduttiin perumaan kuivuuden takia.

Kansalaisopiston opistosihteeri Hannele Jormakan mukaan opisto järjestää lokakuussa uutuutena sepän töiden taontakurssin Martti Patokosken kunnostamassa pajassa. Ahjon ääressä pääsee takomaan useana lauantaina 5 tunnin ajan Reijo Grekulan opastamana.

Viimetalvinen Sandra Marcellettin pitämä italialaisen ruokakulttuurin kurssi ihastutti niin paljon, että se saa ensi keväänä jatkoa.

Joogan suosio on kasvanut Siikajoella niin paljon, että joogatarjontaa on selvästi entistä enemmän. Opiston liikunnanopettaja Sanna Toppila on pätevöitynyt jooganopettajaksi ja vetää jo eritasoisia joogaryhmiä Siikajoella.

Tänä syksynä Siikajoella voi jälleen opiskella näyttämötaidetta Sari Jaatisen johdolla. Jormakan mukaan opisto haluaa tukea Ruukin näyttämöyhdistystä, jonka pitkäaikainen puheenjohtaja Esa Palokangas on vetäytynyt toiminnasta.

Opisto järjestää myös Anne Heilalan vetämän lasten näytelmäpiirin Tuomiojalla.

Opisto tarjoaa nyt pianon lisäksi myös huilunsoiton opetusta. Anne Heilala pitää huilunsoiton kurssia Paavolassa. Ryhmään mahtuu 8 lasta.

– Meillä on pianolapsia valtava määrä. Nyt tarjotaan vaihtoehtoa. Lisäksi Juhani Heikkilä opettaa kitaransoittoa Ruukin koululla, kertoo Jormakka.

Siikajoella on voinut opiskella myös harmonikan soittoa ja niin voi nytkin. Nyt uutuutena tarjolle tulee ukulelen soitto, jota opettaa Mauno Konkka.

Sen sijaan yksinlaulukurssi on täynnä.

Kielissä tarjolla on venäjän, espanjan ja englannin kursseja.

– Englannin piirissä opiskelevat tekevät opintomatkan Englantiin keväällä. Vai Skotlantiinko he menevät? He kustantavat itse matkansa, jota ovat viime talven aikana suunnitelleet, kertoo Hannele Jormakka.

Hänen mukaansa opisto järjestää noin 80 kurssia.

– Yleensä kysyntään pystytty vastaamaan ja ollaan saatu järjestettyä, mitä on esitetty.

Ideoita kurssien järjestämiseen antavat niin opettajat kuin oppilaatkin.

Kurssit ovat täyttyneet hyvin, ja aniharva kurssi on jouduttu perumaan opiskelijoiden puutteeseen.