Si­jai­sia ei tahdo löytyä

Varhaiskasvatuksen opettajista ja esiopetuksen opettajista on ollut pulaa esimerkiksi Oulun alueella tänä syksynä. Raahessa tilanne on kuitenkin kohtuullisen hyvä. Varhaiskasvatuspäällikkö Kati Haarala sanoo, että kaikki avoinna olleet vakituiset paikat on saatu täytettyä.

– Meillä on onneksi saatu joka päiväkotiin päteviä varhaiskasvatuksen opettajia pääsääntöisesti vähintään lakisääteinen määrä, eli yksi per ryhmä.

Hän kertoo, että viime keväänä viiteen avoinna olleeseen vakituiseen paikkaan tuli 17 hakemusta.

Haaralan mukaan Etelä-Suomessa tilanne on erittäin haastava. Jos varhaiskasvatuksessa on kolme paikkaa auki, saattaa tehtäviin tulla vain yksi pätevä hakija.

– Kyllä meilläkin hakijamäärä on laskenut. Esimerkiksi viime vuonna meille haki 33 henkilöä.

Tänä vuonna isoin haaste on sijaisten rekrytoiminen. Haarala sanoo, että lyhyille sijaisuuksille ei vaan löydy tekijöitä.

– Mitä aikaisemmin sijaisuus voidaan laittaa auki, sitä helpompi työntekijä on löytää, mutta äkkiseltään lyhyelle sijaisuudelle ei saa tekijää. Meidän alueella pätevillä tekijöillä on kuitenkin vara valita.

Haarala kuitenkin vakuuttaa, etteivät rekrytointihaasteet vaikuta lasten ja perheiden elämään tai päiväkotien toimintaan.

– Toki meilläkin tilanteita, että aikuisia joudutaan siirtämään eri ryhmiin, jotta pätevää henkilökuntaa on tasaisesti kaikissa ryhmissä. Se voi tietenkin olla lapsille ikävää, mutta lasten turvallisuus on meidän tärkein arvo, eikä siitä haluta tinkiä.

Vuoteen 2030 mennessä henkilöstöstä kaksi kolmasosaa tulee olla varhaiskasvatuksen opettajia, joista toinen voi olla varhaiskasvatuksen sosionomi. Haarala ennakoi tämän lisäävän rekrytointihaasteita.

Hänen mukaansa opiskelupaikkoja on lisättävä, jotta alalle saadaan uusia päteviä tekijöitä.

– Iso merkitys on myös palkalla, mutta se ei ole ainoa asia, mikä ratkaisee. Myös resurssien pitää olla riittävät ja pedagogiikan toimivaa.

Haarala myöntää, että tulevaisuuden rekrytointihaasteet pelottavat.

– Meidän pitää olla rekrytointien kanssa liikkeellä mahdollisimman varhain. Se on tärkeää, hän sanoo.