Sirkus saapui kau­pun­kiin – video ja kuvia vauh­dik­kaas­ta esi­tys­tel­tan pys­ty­tyk­ses­tä

Sirkus Finlandia esiintyy tänään Raahessa. Sirkusteltta kasattiin tänään aamupäivällä ja huomiseksi se pystytetään Kokkolaan. Sirkusteltan rakennuksessa on mukana noin 22 henkilöä. Lisäksi orkesteriin kuuluvat 11 soittajaa rakentavat teltan sisään oman lavansa. Telttamestari Jimmy Johansson on sirkuksen monitoimimies. Hän pitää teltan rakennuksen aikana huolen, että kaikki sujuu turvallisesti ja ohjeiden mukaan.
Sirkus Finlandia esiintyy tänään Raahessa. Sirkusteltta kasattiin tänään aamupäivällä ja huomiseksi se pystytetään Kokkolaan.
Sirkus Finlandia esiintyy tänään Raahessa. Sirkusteltta kasattiin tänään aamupäivällä ja huomiseksi se pystytetään Kokkolaan.
Kuva: Vesa Joensuu

Yksi sirkusesityksen olennaisista osista on teltta. Suomen suosituimman sirkuksen teltta rakentuu olosuhteista riippuen noin neljässä ja puolessa tunnissa ja sisään mahtuu 1223 katsojaa.

Esityspäivänä Raahen Rantakentällä tuulee kovaa, mikä ei tuo helpotusta rakennusprojektiin. Tuulisissa olosuhteissa teltan kasaaminen on telttamestari Jimmy Johanssonin mukaan kaikkein haasteellisinta.

– Kaikilta muilta olosuhteilta pääsee suojaan, tuulelta ei, kertoo seitsemän vuotta telttamestarina työskennellyt Johansson.

Esitykset alkavat huhtikuun alussa ja loppuvat marraskuulle. Tänä aikana teltta kasataan noin 120 kertaa. Pystyttämiseen tarvitaan 18 rakennus- ja 4 sähkömiestä. Rakentajat tulevat illan esiintyjien tavoin Euroopasta ja muualta päin maailmaa, kuten Ukrainasta, Puolasta, Romaniasta ja Venäjältä. Johansson kertoo olevansa sirkuksen ainut ruotsalainen ja naurahtaa sen olevan tarpeeksi. Monet vuonna 2016 käyttöön otetun teltan ominaisuuksista toimivat sähköllä, mikä helpottaa työtä hieman. Johansson johtaakin työtä sähköpöydän takaa samalla nappeja painellen.

Orkesterin soittajat rakentavat oman esiintymislavansa ja pian heidänkin lava on pystyssä. Fyysinen työ tasapainottaa hyvin, sillä illalla soitetaan trumpettia, kertoo yksi soittajista.

Video: Aino Paloniemi

Sirkus Finlandia pysähtyy Raaheen yhden näytöksen ajaksi. Edellisiltana kytkin oli noussut Oulusta ja huomenna kaiken täytyy olla valmiina Kokkolassa. Kaupungista lähteminen on nopeampaa, sillä teltan purkaminen käy kahdessa ja puolessa tunnissa.