Siro Asu sulkee ovensa

Pala historiaa poistuu samalla Raahen katukuvasta.

Yrittäjä Pia Bergström laittaa Siro Asun pöytälaatikoon ja ottaa aikalisän. Liikkeen ovi on käynyt ihan mukavasti, mutta varaston kierto on ollut liian hidasta.
Yrittäjä Pia Bergström laittaa Siro Asun pöytälaatikoon ja ottaa aikalisän. Liikkeen ovi on käynyt ihan mukavasti, mutta varaston kierto on ollut liian hidasta.
Kuva: Annika Ollanketo

Raahen Kumpeleenkujan varrella sijaitseva alusvaateliike Siro Asu päättää toimintansa. Pia Bergström on ollut liikkeen yrittäjänä seitsemän vuotta.

Hän kertoo, että kivijalkaliikkeen lopetuspäätöksen taustalla on se, että kauppa ei käy riittävän hyvin.

– Yksinkertaisesti kauppa ei riitä. Vuodessa on kaksitoista kuukautta ja kannattavia aikoja on kuusi kuukautta.

Bergströmin mukaan kivijalkakaupoilla on murrosaika.

– Tämä ei ole yksin Raahen ongelma, vaan tämä koskettaa muuallakin. Teknologia on integroitunut koteihin ja tuotteet on helppo tilata kotisohvalta. Itse olen sellainen ostoksentekijä, että haluan kokeilla tuotteen ja haluan palvelua.

Liikkeen lakkauttamisen myötä pala historiaa poistuu Raahen katukuvasta. Siro Asun perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta.

 Ilona Soralahti on perustanut liikkeen. Varmaan hänkin on nähnyt monet haasteet kivijalkakaupalle ja kaupankäynnille, kun puhutaan lamavuosista.

Bergström haluaisi säilyttää palvelun paikkakunnalla.

– Kiva liike tämä on, ja asiakkaita käy. Onhan tämä niin sovitettava laji. Hyvä, istuva liivi vaatii oikean koon. Meillä on ovi käynyt ihan mukavasti, mutta se ei riitä enää. Varaston kierto on liian hidasta.

– Vaikka tämä kivijalkaliike nyt loppuu, firma laitetaan nyt pöytälaatikkoon, otetaan aikalisä ja katsotaan. Siro Asu itsessään jää elämään. Pitää miettiä, heitellä ja kehitellä ideoita siitä, mikä on mukavin tapa, millä pystyisi kauppaa käymään, hän sanoo.

Yrittäjä aikoo käydä keskusteluja siitä, jatketaanko rintaproteesien mittauksia ajanvarauksella.

– Me olemme monta vuotta pitäneet sitä yllä ja asiakkaat ovat olleet kiitollisia siitä, että heidän ei tarvitse lähteä kauas.

Bergström on viimeiset neljä vuotta toiminut Kauppakeskus Raahen puheenjohtajana. Kuluneella viikolla uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Lintukodon yrittäjä Jaana Keski-Korsu.

– Hallituksessa jatkan, edelleen on tarkoitus olla mukana keskustan kehittämisessä, Bergström sanoo.

Hän kertoo, että yrittäjät ovat pyrkineet herättelemään yhteistyötä kaupungin ja yrityspalveluiden kanssa, jotta palvelut voitaisiin säilyttää. Tavoitteena on elävä keskusta, jossa on kauppoja.

– Raahessa on paljon tyhjiä liiketiloja ja keskusta näivettyy palveluiltaan. Olemme koettaneet ajaa asioita, mutta aina siellä vaan on ollut kapuloita rattaissa. Yrittäjä on tehty vähän härkäpäiseksi. Jokainen liike varmaan yrittää viimeiseen asti, että saataisiin tämä toimimaan.

Työt eivät lopu, vaikka kivijalkaliikkeen toiminta päättyy.

– Tämän liikkeen lisäksi olen käytännössä tehnyt kolmea työtä yhtä aikaa. Kiinteistönvälityspuolella jatkan edelleen. Jos tulee hyvä aika, niin ostetaan uusi varasto ja laitetaan kauppa pystyyn. Vielä toivon, että se eläväinen keskusta voisi tulla, Bergström sanoo.