Si­sa­ruk­set Pirkko Häli ja Kaisa Orava va­lit­tiin Lip­po-Lii­soik­si

<span class="type--start">Pirkko </span>Häli ja Kaisa Orava saivat Lippo-Liisa tunnustuksensa Siikajoen kotiseutujuhlassa sunnuntaina. Kaisa ei päässyt paikalle sairastumisen vuoksi. <p>Pirkko Hälille Siikajoki on rauhallinen mutta virkeä ja yritteliäs kunta, jossa on upeita paikkoja, kuten Tauvo ja Varessäikkä. Siikajoenkylältä löytyvät myös peruspalvelut. Siikajoella Hälin on hyvä olla – erityisesti synnyinkodissaan Nikkilässä.</p>
Pirkko Häli ja Kaisa Orava saivat Lippo-Liisa tunnustuksensa Siikajoen kotiseutujuhlassa sunnuntaina. Kaisa ei päässyt paikalle sairastumisen vuoksi.
Pirkko Häli ja Kaisa Orava saivat Lippo-Liisa tunnustuksensa Siikajoen kotiseutujuhlassa sunnuntaina. Kaisa ei päässyt paikalle sairastumisen vuoksi.
Kuva: Tiina Niinimaa

Päärakennus seisoo pihapiirin keskellä. Sitä ympäröivät punamultamaalilla maalatut puojit, aitat, tallirakennus, navetta ja puutarha.

– Piharakennukset ovat alkuperäisiä. Niitä on ollut joskus enemmänkin, mutta rakennuksia on siirretty muualle. Kukaan ei oikeastaan tiedä, mitä kaikkea pihapiirissä on alun perin ollut, Pirkko Häli kertoo.

Moderneja ratkaisuja rakennuksista on turha etsiä – paitsi sähköt. Häli kertoo, että kaikki pyritään pitämään mahdollisimman alkuperäisessä asussaan. Entisöintiä tehdään vain se, mitä täytyy. Pihapiirin vanhin osa, eli päärakennuksen pirtti, on 1700-1800 luvun vaihteesta. Entinen savupirtti on Nikkilän sydän.

– Tämä paikka Nikkilä on hän, eikä se. Tällä paikalla on ihan oma persoonansa. Nikkilä kutsuu aina lämpimästi tervetulleeksi ja täällä voi olla sellainen kuin on, Häli kertoo.

Pirkko Häli ja Kaisa Orava ovat syntyneet Nikkilässä Niitynmaantien varrella. Heidän vanhempansa olivat molemmat siikajokisia. Perhe muutti Ouluun Pirkon ollessa 3-vuotias. Vanha kotitalo jäi kuitenkin perheen kesäpaikaksi. Häli kertoo, että Siikajoella vietettiin aina kaikki kesät.

– Luulen, ettei tätä paikkaa myyty, sillä se oli niin rakas myös isälle ja äidille.

Rakas siitä on tullut myös Hälille ja hänen perheelleen. He ostivat tilan vuonna 2001. Nikkilässä Pirkko Häli ja puolisonsa Seppo Häli viettävät yli puolet ajastaan. Paikassa viihtyy myös heidän lapset ja lapsenlapsensa.

– Toivoisin, että joskus voisin asua täällä pysyvästi.

Nikkilä on suurin syy, miksi Hälin juuret ovat tiukasti pysyneet Siikajoella, vaikka hän asuukin nykyään Kokkolassa. Sisko Kaisa puolestaan asustaa Raahessa, mutta hänellä on oma kesäpaikkansa Siikajoen Varessäikässä.

Siikajoki-seura, joka valitsee vuosittain Lippo-Liisan tai Lippomiehen, kiittää siskoksia siitä, etteivät he ole unohtaneet synnyinpaikkaansa. Pirkko Hälin perusteissa kiitellään myös, että hän on pitänyt näkyvästi esillä kotiseutuaan ja kunnostanut sekä vaalinut vanhaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Nikkilän taloa.

– Kyllähän Siikajoki tulee esille monessakin asiassa, kuten murteessa. Myös Kokkolan kunnallispolitiikassa tuon monesti Siikajokea esille, Kokkolan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen Häli sanoo.

Kaisa Oravan valintaa seura perustelee samoin ja kiittää myös aktiivisuudesta Siikajoen kirjasto- ja kulttuurilautakunnassa.

Häli sanoo olevansa iloinen Lippo-Liisa tunnustuksesta ja siitä, että heidät molemmat valittiin yhtä aikaa.

– En edes tiennyt, että kaksi voidaan valita yhtä aikaa.