Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

SSAB ke­hit­te­lee fos­sii­li­va­paa­ta te­räs­tä: pi­lot­ti­lai­tos tulee lä­hi­vuo­si­na

Raahessa järjestetyssä talousseminaarissa oli lukuisia alustajia. Seminaariin osallistui kenties viitisenkymmentä henkilöä.
Raahessa järjestetyssä talousseminaarissa oli lukuisia alustajia. Seminaariin osallistui kenties viitisenkymmentä henkilöä.

SSAB:n Raahen tehtaan investointeja esitellyt SSAB:n Suomen investointiyksikön johtaja Henry Saartoala kertoi Raahen ja Kalajokilaakson kauppakamariosastojen järjestämässä talousseminaarissa Raahen olevan SSAB:n ainoa integroitu tehdas.

–Se on ilman muuta kilpailuetu, Saartoala sanoi.

Saartoala kertoi tehtaalla olevan kaiken aikaan useita muutos- ja kunnossapitoprosesseja. Tällä haavaa niitä on meneillään kolmisenkymmentä. Yhdessä niissä suuntaudutaan maakaasun käyttöön nestekaasun asemesta.

SSAB:n ehdottomasti kunnianhimoisin hanke on fossiilivapaan teräksen jalostusprosessin kehittäminen yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa. Yhtiöt tähtäävät menetelmään, jolla teräs syntyy ilman hiilidioksidipäästöjä. Hiilen ja fossiilisten polttoaineiden asemesta käytettäisiin vetyä, sähköä ja vettä.

–Tämä mullistaisi teräksen teon, Saartoala kertoi.

Fossiilivapaan teräksen tuotantolaitoksen ennakkotutkimuksia tehdään tänä vuonna. Tuotettavuutta päästäisiin kehittelemään pilottilaitoksessa seuraavien vuosien aikana. Tavoitteena on saada havainnollistavat kokeilut tehtyä tuotantolaitoksessa vuosina 2025–2035.