SSAB:n vuosi jat­ku­nut ala­vi­rei­ses­ti

Teräsyhtiö SSAB julkisti eilen vuoden 2019 toisen neljänneksen osavuosikatsauksensa. Yhtiön liikevoitto oli 1 316 miljoonaa Ruotsin kruunua, mikä on 314 miljoonaa kruunua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tuloksen heikentyminen johtuu pääasiassa SSAB Europe -divisioonasta, jonka vuosi jatkui alkuvuoden tapaan vaikeana. SSAB Americas ja SSAB Special Steels -divisioonissa kysyntä jatkui suhteellisen hyvänä ja korkeammat myyntihinnat nostivat tulosta. Rautamalmin kasvaneet kustannukset ovat kuitenkin vaikuttaneet tulokseen laajasti ja varsinkin Euroopassa teräksen kysyntä on heikentynyt ja toimitukset ovat vähentyneet.

Euroopan tulos laski vuoden takaisesta merkittävästi. Tällä neljänneksellä liikevoitto oli 66 miljoonaa kruunua, kun edellisvuoden vastaavana ajankohtana liikevoittoa tuli 907 miljoonaa kruunua.

Euroopan divisioonan toimitusjohtaja Olavi Huhtala kertoo Euroopan alueen heikkoon tulokseen olevan monia syitä. Eniten tilanteeseen on vaikuttanut raaka-aineiden hintojen korkea nousu. Samaan aikaan teräksen hinta on ollut yleisesti laskussa, mikä on aiheuttanut myyntikatteisiin poikkeuksellista painetta Euroopan markkinoilla.

– Tämä ei ollut hyvä neljännes meille. Kun katsoo Euroopan tilannetta, johon Raahe kuuluu, niin oli pettymys, että tulos laski niin paljon vuoden takaisesta, kertoo Huhtala.

Autoteollisuus on iso ja merkittävä teräksenkäyttäjä Euroopassa. Yksi selkeänä syy myynnin heikentymiseen on myös autoteollisuuden kysynnän jatkunut heikentyminen.

Epävarmasta tilanteesta johtuen teräsjakelijat ovat pienentäneet varastojaan ja ostaneet terästä hyvin varovasti. Kolmatta neljännestä ajatellen kysynnän heikentymisen odotetaan edelleen jatkuvan kausiluontoisista syistä johtuen.

Toisen neljänneksen heikkoon tulokseen on vaikuttanut myös edelleen Raahen tehtaan kakkosmasuunin pesän puhkeaminen tammikuussa. Tulevaisuutta ajatellen tuotannon tasapainosta on pidettävä Huhtalan mukaan parempaa huolta.

– Kaikki on lähtenyt osittain tammikuun masuunin puhkeamisesta. Tällaisen tuloksen jälkeen on aina hyvä katsoa peiliin, että onko asioiden hoitaminen esimerkiksi aloitettu tarpeeksi ajoissa.

Parhaillaan meneillään oleva toisen masuunin remontti on kuitenkin sujunut ongelmitta. Suunnitelmien mukaan tuotannon pitäisi olla jälleen elokuun lopussa normaalissa vauhdissa.