Sudet veivät Risto Ol­li­lal­ta 22 lam­mas­ta

Sudet olivat päässeet jollakin konstilla ohittamaan sähköaidan ja hyökkäämään karitsojen ja emälampaiden kimppuun.

Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia. Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia. Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia. Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia. Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia.
Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia.
Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia.
Kuva: Toni Länkinen

Susikannan suuruus nousi jälleen tällä viikolla esiin, kun arvioiden mukaan kaksi sutta oli raadellut 19 lammasta Vihannin Alpuassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Osa lampaista oli kuollut heti ja osa jouduttiin lopettamaan. Sen lisäksi kolme lammasta oli kateissa vielä torstaiaamuna. Tapahtumapaikka on noin 16 hehtaarin alue. Sähköaidasta huolimatta sudet olivat päässeet aitaukseen tekemään tuhojaan.

Lampaiden omistaja Risto Ollila meni maanantaiaamuna laidunmaalle ja koki suuren järkytyksen.

– Perällä olivat ne lampaat mitä oli syöty. Muita oli tapettu huvikseen siinä matkan varrella. Muut (elossa olleet) lampaat makasivat rauhassa paikoillaan. Tavallisesti ne ovat hieman arkoja, mutta silloin ne oli tosi kesyjä. Kyllä ne tietävät, mistä suojaa voi hakea, Ollila kertaa.

Siikajoella on perinteisesti tehty susihavaintoja, mutta toukokuun jälkeen Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen alueella on ollut hiljaisempaa.

– Lisääntymispainetta on ollut siellä Vihannissa ja Pyhäjoen alueella koko viime talven. Siellä oli pari, jotka liikkuivat aktiivisesti yhdessä, ja ne näyttivät olevan aktiivisia hirvenpyytäjiä. Jos ne ovat tehneet pennut, tuommoisia lammasvahinkoja on odotettavissa lisää, sillä ne tarvitsevat ruokaa, petoyhdyshenkilö Teemu Hirvaskari Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksestä kertoo.

Raahen Seudun Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja petoyhdyshenkilö Ilkka Seppälä kertoo, ettei susista ole juuri tullut havaintoja viime aikoina.

– Viimeiset niistä ovat keväältä Pyhäjoen ja Vihannin väliltä. Mutta kun olen liikkunut tuolla, olen nähnyt, että on siellä susi ollut liikkeellä Liminkakylän ja Lukkaroistenperän välisellä sydänmaalla. Ikää ei pysty sanomaan, kun en ole sattunut itse paikalle juuri silloin, mutta siellä näkee kuitenkin, että susi on kulkenut. Määrästä on vaikea sanoa, kahdet jäljet siellä on ollut, mitä olen viimeksi pystynyt rekistöimään. En usko, että ne ovat samoja susia, jotka olivat nyt Vihannissa. Tämä pari on pysynyt oikeastaan Pyhäjoen ja Vihannintien välissä, eikä ole varmaankaan edes käynyt Vihannin kylällä asti, Seppälä toteaa.

Lue lisää lammasfarmari Risto Ollilan mietteitä susikannasta ja susien tekemästä tihutyöstä perjantain 20.7. Raahen Seudusta.