Su­kel­lus­pu­vun lah­joit­ta­ja ja sa­ta­ma­mes­ta­ri

Raahelaiset muistavat <span class="type--person">Hans Johan Leufstadiuksen</span> maailman vanhimman sukelluspuvun lahjoittajana. Miehen syntymästä tulee tiistaina kuluneeksi 190 vuotta.

Hans Johan Leufstadius kouluttautui merikapteeniksi eikä jatkanut isänsä jalanjäljillä tupakkatehtailijana. Hans Johanin ja hänen Anna-siskonsa perustama vanhainkoti toimi Rantakadulla vuodesta 1909 vuoteen 1946.
Hans Johan Leufstadius kouluttautui merikapteeniksi eikä jatkanut isänsä jalanjäljillä tupakkatehtailijana.
Hans Johan Leufstadius kouluttautui merikapteeniksi eikä jatkanut isänsä jalanjäljillä tupakkatehtailijana.

”Viimeisten aikojen miehiä jo olivat Hans Johan Leufstadius, tupakkatehtailijan poika, raatimiehen veli, joka testamenttasi talonsa kaupungille vanhojen kodiksi, kunnon kapteeni, vaikka miehet häntä nimittelivät ’Finkka-Jussiksi’, koska hän ahkerasti ruokki laivaväkeään leipäkeitolla, ’finkalla’, kuvailee Samuli Paulaharju kapteeni Leufstadiusta kirjassaan Wanha Raahe.

Tupakkatehtailija Johan Leufstadius osti 1820-luvun lopulla talon Rantakadun ja Cortenkadun kulmasta. Perheeseen syntyi viisi lasta: Maria Sofia, Hans Johan, Lars Fredrik, Emeli Katarina ja Anna Helena.

Hans Johan sai hyvän koulutuksen tulevaan merikapteenin ammattiin. Hän suoritti perämies- ja kauppalaivuritutkinnon vuonna 1849 ja kapteenin tutkinnon Vaasan merenkulkukoulussa vuonna 1851. Hän oli tuolloin vain 22-vuotias.

Leufstadius toimi konstaapelina fregatti Raahessa vuosina 1845–1846, sitten parkki Sofialla vuonna 1848 ja oululaisessa Ilos-parkissa vuonna 1848. Sitten seurasi perämiehen pesti fregatti Orionissa vuosina 1849–1850 ja kapteenin pesti samassa aluksessa vuosina 1850–1853. Fregatti Boren kapteenina hän toimi vuosina 1859–1863. Seuraava pesti oli parkki Heben kapteenina vuosina 1866–1868. Viimeiseksi jäänyt kapteenin pesti oli karavelli Ainetissa vuosina 1871–1872.

Merimiesten suhtautuminen kapteeneihin vaihteli sen mukaan, minkälaisen kohtelun he tältä saivat. Hans Johanin miehistö syytti häntä yksitoikkoisesta ruokavaliosta. He olivat sitä mieltä, että leipäpaistia eli finkkaa tarjottiin liian usein. Leipäpaisti valmistettiin kuivuneista leivänkannikoista, jotka liotettiin vedessä ja keitettiin. Höystöksi lisättiin läskiä. Keitos nautittiin voisilmän kera.

Hans Johan jäi maihin 43-vuotiaana. Vuonna 1885 hänestä tuli Raahen satamamestari. Hän asui talossa, joka oli myös hänen vanhempiensa koti.

Purjehduksen jätettyään hän osallistui sen aikaiseen liike-elämään ja kunnalliseen toimintaan sekä harjoitti hyväntekeväisyyttä. Luottamustoimista mainittakoon Kauppakoulurahaston hoitokomitean jäsenyys vuosina 1878-1882.

Vuonna 1862 perustettu Raahen museo sai häneltä useita esinelahjoituksia. Tunnetuimmaksi on tullut

Raahen Wanha Herra, 1700-luvulta peräisin oleva vasikannahkainen sukelluspuku. Se on valmistettu lehmännahasta, saumat on ommeltu pikilangalla ja tiivistetty piellä. Vedenkestäväksi sukelluspuku on tiivistetty lampaantalin, tervan ja pien seoksella. Puvun yläosa, huppu, on sisäpuolelta vahvistettu puurimojen avulla.

Useimmat muut lahjoitukset ovat peräisin Välimeren alueelta, kuten esimerkiksi kilpikonnankuori ja kilpikonnan munat Dardanelleilta. Lisäksi hän lahjoitti Pompeijista tuodun palan pylvästä, Egyptistä peräisin olevia vastaajaveistoksia, muumiokuvia, rahoja ja lampun. Kanadasta hän toi Raahen museolle intiaanikanootin.

Hans Johan asui naimattomana kotitalossaan yhdessä Anna-sisarensa kanssa kuolemaansa 9.6.1906 saakka. Sisarukset olivat havainneet, että monien ikääntyneiden säätyläisnaisten vanhuus oli turvaton. He tekivät hyvän työn lahjoittaessaan talonsa tavaroineen Raahen vanhainkodille, jota kutsuttiin nimellä ”De Gamlas hem”. Vanhainkoti aloitti toimintansa vuonna 1909 ja toimi vuoteen 1946 asti.

Lähde: Eero Sovelius-Sovio: Ihmisiä laivojen kaupungista, kustantaja: Oulun Historiaseura ry, v. 2011
FAKTA

Finkka-Jussi

Hans Johan Leufstadius syntyi 19.11.1829, kuoli 9.6.1906 Raahessa.

Isä oli tupakkatehtailija Johan Leufstadius ja äiti Kristiina Katariina Hallberg.

Koti sijaitsi Rantakadun ja Cortenkadun kulmassa.

Vuonna 1851 Leufstadius suoritti perämies- ja kapteenin tutkinnot.

Vuodesta 1845 vuoteen 1872 hän työskenteli muun muassa konstaapelina, perämiehenä ja kapteenina.

Hans Johan Leufstadiusta kutsuttiin "Finkka-Jussiksi", koska hän usein ruokki laivaväkeään leipäkeitolla, "finkalla".

Toimi Raahen satamamestarina vuodesta 1885.

Teki esinelahjoituksia museolle.

Lahjoitti talon irtaimistoineen ”De Gamlas hem” -vanhainkodille.

Leufstadiuksen lahjoittama sukelluspuku on valmistettu lehmännahasta, saumat on ommeltu pikilangalla ja tiivistetty piellä.