Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Sulatto ra­ken­tuu hyvällä po­ru­kal­la ja tii­mi­hen­gel­lä

Sulaton taustalla on hyvä ryhmähenki. Talkooporukan väheneminen kuitenkin huolettaa.

Tämän vuoden artistikattauksen vastaanotto jännittää Sulatto`17 päätoimitsija Ida Tiittasta. – Olemme saaneet palautetta että voisiko olla muutakin kuin räppiä. Tänä kesänä tuohon palautteeseen on vastattu hankkimalla artisteja valtavirran ulkopuolelta. Sihteeri Annica Karjalainen päivysti info-pisteellä. Yleismies Antti Mattila sai kiitosta tekniikan kilpailuttamisesta ja organisoinnista Sulattoon. Siivoustiimiläiset Aada Ojutkangas, Juulia Mustakangas ja Evita Rautio osallistuivat Sulaton järjestämiseen nyt ensimmäistä kertaa. Catering-tiimin Kiia Kivilahti aikoi jäädä illaksi nauttimaan musiikista ja tapaamaan kavereita, mutta Ranskasta edellisenä päivänä koti-Suomeen palannut Pauliina Ollila aikoi painua työvuoron päätteeksi petiin kirimään univelkoja kiinni.
Tämän vuoden artistikattauksen vastaanotto jännittää Sulatto`17 päätoimitsija Ida Tiittasta. – Olemme saaneet palautetta että voisiko olla muutakin kuin räppiä. Tänä kesänä tuohon palautteeseen on vastattu hankkimalla artisteja valtavirran ulkopuolelta.
Tämän vuoden artistikattauksen vastaanotto jännittää Sulatto`17 päätoimitsija Ida Tiittasta. – Olemme saaneet palautetta että voisiko olla muutakin kuin räppiä. Tänä kesänä tuohon palautteeseen on vastattu hankkimalla artisteja valtavirran ulkopuolelta.

Pyttipannua Sulaton backstagella kääntelevä Pauliina Ollila jaksaa hymyillä, vaikka univelka vetää väsyneeksi. Au pairina Ranskassa koko vuoden viettänyt Ollila on saapunut Suomeen vasta eilen ja takana on vain neljän tunnin yöunet.

–Tulin vaan, kun ajattelin, että varmaan vielä yksi tarvitaan, Ollila nauraa viitaten Sulatto-tapahtuman talkooporukkaan.

Väsymyksestä huolimatta tunnelmat ovat hyvät, vaikka kulttuuri- ja kielishokki on ulkomaankomennuksen jäljiltä vielä päällä.

–Täällä näkee kavereita, on kivaa tekemistä ja täällä on aina hyvä fiilis, Ollila luettelee syitä, minkä vuoksi viettää ensimmäiset kotiinpaluuhetket vapaaehtoisena kauhanvarressa.

Kerta ei ole toki naiselle ensimmäinen, Sulaton taustajoukoissa hän pyörii nyt jo kolmatta vuotta, samoin kuin kokkausvuorossa kaverina häärivä 16-vuotias Kiia Kivilahti.

–Tykkään olla, täällä on hyvä ryhmähenki, Kivilahti mainostaa.

Myös päätoimitsija Ida Tiittanen kehuu tämän vuotista tekijäjoukkoa.

–Tähän asti on mennyt todella hyvin, kaikki on saatu pystyyn ennätysajassa.

Osaava talkooporukka on siis pitänyt päätoimitsijan levollisella mielellä. Päävastuun kantaminen näinkin suuresta tapahtumasta tosin on tuonut itsessään jo ihan riittävästi stressiä.

Aivan kylmiltään 19-vuotias Tiittanen ei tosin ole suurin saappaisiin hypännyt, viime vuonna hän otti oppia apulaispäätoimitsijana, eli vastuu tapahtuman vetämiseen opetellaan käytännön kautta edellisenä vuotena.

Tiittanen pahoittelee, että vapaaehtoisten koolle saaminen on muuttunut viime vuosina haasteellisemmaksi.

–Se aiheutti pienen shokin, kun ei meinattu saada tarpeeksi väkeä töihin.

Siivoustiimissä työskentelevä Aada Ojutkangas näki Instagramissa kuvan, jossa haettiin nuoria talkoisiin tämän vuotuiseen Sulattoon.

–Ehdotin kaverille, että mentäiskö. Mukava olla mukana ja hyödyksi.

Useana vuotena Sulatto-yleisössä heilunut ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukaan tullut Evita Rautio pohtii vapaaehtoisten merkitystä tapahtumalle.

–Jos ei tule tarpeeksi väkeä töihin, niin pian ei ollenkaan järjestetä.

Niin ikään ensikertalainen Juulia Mustakangas odottaa tältä illalta paitsi artisteja niin myös muita nuoria paikan päälle.

–Paljon yleisöä, sitä tunnelmaa ja ihmisiä.

Infopisteen 16-vuotiaat Annica Karjalainen ja Jenni Tanskala ovat nuoresta iästään huolimatta Sulatto-konkareita. Tänä vuonna he ovat mukana koollekutsujina, eli heillä on oma tiiminsä jonka aikatauluista, työntekijöistä, tarvikkeista ja vastuualueesta huolehtia.

–Tässä oppii ainakin oma-aloitteisuutta ja järjestelmällisyyttä, sitä miten kaikki tapahtuu. Aina sattuu jotakin, mutta joka vuosi parannetaan.

Päätoimitsija Ida Tiittanen suuntaa Sulatto-kesänsä jälkeen opiskelemaan järjestö- ja nuorisotyötä Jyväskylän Humanistiseen ammattikorkeakouluun.

–Pääsykokeissa valitsijoihin teki vaikutuksen se, että on ollut mukana järjestämässä näin suurta nuorisotapahtumaa.

Sulatto-tiimissä voi toki oppia myös yllättäviäkin asioita.

–Pakettiautolla ajaminen. Koko kesän olen joutunut ajamaan kaupungin pakua. Lisäksi jouduin ajamaan autoa peräkärryn kanssa, joten nyt osaan senkin, Tiittanen nauraa.