Vaalikone: Katso Raahen Seudun alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva eh­do­kas.

Pääkirjoitus
Tilaajille

Sul­ku­aal­lot pitää saada lop­pu­maan

Rajoituksille pitää löytyä kriittistä tarkastelua kestävät perustelut. Tietoa eri rajoitusten vaikutuksista on kyllä kertynyt.

Suomalaiset ovat keskimäärin hyviä noudattamaan viranomaisten rajoituksia, kuten korona-aikana on huomattu. Rajoitusten pitäisi silti olla terveydellisillä syillä perusteltavissa. On hyvin epätodennäköistä, että esimerkiksi avantouintipaikan pukuhuone tai hiihtomaja muodostuisi koronan leviämispesäkkeeksi.

Viime viikolla Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti välipäätöksellään keskeyttää aluehallintoviraston tekemän yksilöliikuntatilojen sulkupäätöksen. Hyvä niin. Lähtökohtaisesti olisi hyvä, että hallintoviranomaiset luottaisivat terveydenhuollon viranomaisten asiantuntemukseen jo päätösten tekovaiheessa. THL on pisteyttänyt eri tilat sen mukaan, miten suuri tartuntariski niissä on. Avi olisi sulkenut sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia edistäviä harrastepaikkoja, vaikka ne ovat THL:n luokituksessa pienen riskin tartuntapaikkoja. Kontaktilajit ja ryhmäliikunta ovat mahdollisia koronan leviämispaikkoja, ja niiden suhteen rajoitukset ovat perusteltavissa.