Mainos

Surffaa tur­val­li­sem­min netissä – suojaa tietosi VPN-yh­tey­del­lä

Nettisurffailusi tiedot jäävät monien palvelujen muistiin, vaikka käyttäisit selaimesi yksityisen selauksen tilaa. IP-osoite ja sijaintitiedot on helppo kerätä palveluntarjoajan toimesta.

-

Nettiselailun yksityisyys arveluttaa tänä päivänä monia. Tavallista selainta käytettäessä palveluntarjoajat saavat helposti tallennettua käyttäjän IP-osoitteen ja sijaintitiedot, joita käytetään mm. mainonnan kohdentamisessa. 

Omasta selailusta voi kuitenkin tehdä salatumpaa. VPN-yhteys eli Virtual Private Network piilottaa tietokoneesi IP-osoitteen ja sijaintitiedot sivustojen ylläpitäjiltä ja palveluntarjoajilta, jolloin tietojen kerääminen ja mainonnan kohdentaminen vaikeutuu. VPN kierrättää nettiyhteytesi tietoliikenteen ulkopuolisen palvelimen kautta, jolloin palveluntarjoaja ei näe nettiselailijan liikenteen alkuperää.

VPN tuo turvaa avoimiin WiFi-verkkoihin

Erityisen fiksua VPN-yhteyden käyttö on avoimia WiFi-verkkoja käytettäessä. Avoin WiFi on monesti – etenkin ulkomailla – tietoturvariski, sillä pahimmillaan verkon omistaja voi päästä käsiksi verkon kautta liikkuviin yksityisiin tietoihin. VPN-yhteyden käyttö suojaa kuitenkin avoimen WiFin käyttäjiä, jolloin epärehelliset verkkojen omistajat eivät pysty näkemään laitteesi kautta kulkevia tietoja.

Millainen VPN-palvelu kannattaa valita?

VPN-palveluja vertaillessa törmää nopeasti erilaisiin ilmaisiin VPN-palveluntarjoajiin. VPN-palvelusta kannattaa kuitenkin suosiolla maksaa: ilmaiset palvelut voivat pahimmassa tapauksessa olla itsessään tietoturvariski, jolloin nettisurffailusi ei itse asiassa muutu ollenkaan aiempaa turvallisemmaksi. Ilmaiset palveluntarjoajat rahoittavat toimintansa aina jotenkin, ja mikäli maksua ei saada asiakkailta, voi ansaintamalli perustua asiakkaiden tietojen myymiseen. 

Lue vertailuja ennen palvelun valintaa

Itselleen sopivinta VPN-palvelua valitessa on fiksuinta lukea muiden käyttäjien arvosteluja. Myös maksullisten palvelujen kohdalla ei yleensä valintaa tarvitse tehdä pelkästään arvostelujen perusteella, vaan useimmat maksullisetkin VPN-palveluntarjoajat antavat mahdollisuuden ilmaiseen kokeilujaksoon. 

VPN-yhteyden käyttö on sen tuomaan turvallisuuden ja yksityisyyden parantamiseen suhteutettuna varsin edullista: markkinoiden laadukkaimmatkin VPN-palvelut maksavat yleensä vain muutamia euroja kuukaudessa.