Susi tui­jot­ti ko­ti­pi­hal­la

Kun susi tulee kotipihalle, järkyttyy metsästäjäkin

Susi kotipihalla Vihannissa Susi kotipihalla Vihannissa
Susi kotipihalla Vihannissa
Susi kotipihalla Vihannissa
Kuva: Tea Lumijärvi

Vihantilainen Tea Lumijärvi säikähti pahanpäiväisesti tiistai-iltana, kun susi tuli heidän pihalleen Vihannin Kinttukankaantiellä.

Lumijärvi kertoo huomanneensa suden vasta sen jälkeen, kun hänen kissansa Miisu alkoi käyttäytyä oudosti ja tuli hänen lähelleen karvat pystyssä ja kyyryssä. Hän sanoo, että ilmiselvästi Miisu tuli häntä varoittamaan.

– Aluksi ajattelin, että jäniksen näkee, kun kurkkasin ladon takaa, niin susi siellä seisoi.

Lumijärvi kertoo heti välittömästi miettineensä, missä on hänen kaksivuotias tyttärensä.

– Sitten rupesin huutamaan, kiljumaan ja mekastamaan, mutta susi ei liikkunut mihinkään.

Vieläkin Tea Lumijärvi miettii, kuinka lähelle susi olisi päässyt, ellei hän olisi havahtunut kissansa outoon reagointiin. Hän oli ollut pihalla maalamassa lautoja ja niin keskittynyt hommaansa, ettei sutta olisi kyllä ilman kissaan havainnut,

– Siinä ehti miettiä, millä sitä nakkaan, kun ei huutoonkaan ollenkaan reagoinut, tuijotti vain.

Seuraavaksi hän juoksi pakoon koti taloa, ja susi tuli vain lähemmäksi. Hän kertoo palanneensa kaappaamaan Miisun sisälle turvaan ja sisällä selitti miehelleen Esalle, mitä oli nähnyt.

– Sitten vasta tajusin, että kamera ja kuva, hän naurahtaa

– Kamera tärisi kädessä, kun pelotti vieläkin, hän kertoo.

– Monenlaista metsänelävää olen nähnyt, koska harrastan metsästystä, mutta sutta en koskaan. Ei ole tullut mieleen, että kohtaaminen tapahtuisi kotipihalla. Emme asu missään korvessa, vaan tässä on ihan lähellä naapureitakin, hän kertoo.

Susi lähti sitten Kinttukankaantien poikki, ja myös naapuri oli sen nähnyt. Susi jatkoi matkaansa kohti Vihantia. Kinttukangas on Vihannista Oulaisiin päin noin 8 kilometriä.

Suomen Riistakeskuksen Oulun aluepäällikkö Harri Hepo-oja sanoo, että todennäköisesti kyseessä on nuori susi, joka on lähtenyt laumasta vaeltamaan.

Hänen mukaansa nuoret tottumattomat sudet saattavat käyttäytyä juuri näin.

– Todennäköisesti susi oli yhtä ihmeissään, kuin sen nähneet ihmisetkin. Mutta tietysti, jos susia jää pyörimään pihapiiriin, pitää ottaa yhteyttä poliisiin ja ryhtyä hankkimaan karkotuslupaa.

Hepo-ojan mukaan nuoret sudet ovat nyt liikkeellä ja vaelluksillaan törmäävät asutukseen ja ihmisiin juuri näihin aikoihin.

– Yleensä ne hoksaavat varsin pian lähteä muualle jatkaman matkaansa, Hepo-oja sanoo.

– Totta kai näitä kannattaa seurailla ja olla yhteydessä petoyhdysmiehiin, jos susia tulee asutuksen lähelle.

Vihannin petoyhdysmies Ilkka Törmikoski sanoo, ettei hänelle ole tullut ilmoituksia susista kevättalven jälkeen.

 – Tosiasia on se kuitenkin, että kanta on kasvanut. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Susihavaintoja tulee koko alueelta ja varmasti niitä on nyt enemmän.