Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Su­si­tut­ki­ja Ilpo Kojola: "Susien vaa­ral­li­suu­des­ta liik­keel­lä pe­rä­tön­tä­kin tietoa, mutta ih­mis­ten su­si­pel­ko on otet­ta­va va­ka­vas­ti"

Tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan turvallisuusnäkökulma on otettava aina huomioon, jos edes epäilyttää, että susi saattaisi käydä ihmisen kimppuun. Epäily on perusteltua esimerkiksi tilanteessa, jossa susi varmasti tunnistaa ihmisen ihmiseksi ja tulee silti lähietäisyydelle – vaikkei ihmisen mukana olisi edes koiraa viemässä suden huomiota muualle. Mutta on myös ymmärrettävä suden aistimaailman erilaisuus ihmiseen verrattuna, Luonnonvarakeskuksen tutkijana työskentelevä Kojola muistuttaa.

– Sudella on tarkka näkö vain noin 30 metrin päähän. Kauempana olevaa ihmistä se ei välttämättä edes tunnista ihmiseksi, jos tuuli käy väärästä suunnasta eikä se saa hajua. Suden hahmotuskyky ei riitä myöskään ajoneuvossa olevan ihmisen tunnistamiseen.

Kojolan mukaan ihmisten pelko susia kohtaan on otettava aina vakavasti. Mutta toisaalta pelko voi olla jossain määrin kulttuurisidonnaistakin. Esimerkiksi tiheästi asutussa Saksassa elää noin 70 susilaumaa, ja ihmisten ja susien kohtaamisia sattuu usein.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.