Mainos

Taitaja2021 nostaa va­lo­kei­laan nuoret am­mat­ti­osaa­jat – vir­tuaa­li­ta­pah­tu­man elä­myk­sen pää­se­vät ko­ke­maan kaikki

Suomi järjestää ammattitaidon kansalliset mestaruuskilpailut koronasta huolimatta, vaikka monet muut maat ovat peruneet omia kisojaan. Jo erinomaisen onnistunutta semifinaalivaihetta on hämmästelty kansainvälisesti, ja Pohjois-Suomen yhteisenä ponnistuksena syntyvä turvallinen finaalitapahtuma on kevään huipennus ammatilliselle koulutukselle.

Ensisijaisesti Taitaja haluaa olla kehittämässä ammatillista koulutusta. Taitaja-konsepti ja virtuaalinen tapahtuma tarjoaa hyvän alustan työlle: kun koulutuksen tekijät kohtaavat, keskusteluissa vaihdetaan tietoa ja kehitetään omaa toimintaa.
Ensisijaisesti Taitaja haluaa olla kehittämässä ammatillista koulutusta. Taitaja-konsepti ja virtuaalinen tapahtuma tarjoaa hyvän alustan työlle: kun koulutuksen tekijät kohtaavat, keskusteluissa vaihdetaan tietoa ja kehitetään omaa toimintaa.

Suomen nuorista ammattilaisista säteilevimmät selvittävä Taitaja2021-finaali järjestetään 18.–20.5. hajautetusti 13 paikkakunnalla Helsingistä napapiirille. Taitaja-finaaleissa 360 huippuosaajaa ratkoo mestaruudet 46 ammatissa. Yleisölle kolmen päivän maksuton livelähetys tarjoaa jännittävää kilpailua, osaamisen riemua, ammattitietoa ja asiantuntijahaastatteluita.

Kymmenen eri koulutuksen järjestäjän ponnistuksena syntyvä finaali keskittyy ennen muuta välille Kalajoki–Rovaniemi, ja järjestelyt ovat sujuneet mahtavasti, kertoo kilpailujohtaja Sauli Jaara.

”Kaikki järjestäjät panostavat virtuaalitapahtumaan, jotta voimme tarjota vieraille oikean pääsyn Taitaja-kisoihin tavalla, jota ei aiemmin ole tehty.”

Taitaja-kilpailun finaalitehtävät ovat vaativia, ja suoritusaika on lyhyt. Finalistit ovat harjoitelleet paljon, ja Jaaran mukaan esillä ovat Suomen ja maailman huiput paitsi kädentaidoissa myös yleisessä ammattitaidossa.

”Finaaleissa kysytään henkisestä sietokykyä ja fyysistä jaksamista. Valmiin laitteen tai palvelun esitteleminen tuomareille on tärkeä osa suoritusta, sillä asiakaspalvelu tulee ammatissa kuin ammatissa tavalla tai toisella esille.”

Katso finaali livenä netissä

Virtuaalisuus mahdollistaa Taitaja-finaalin, jossa katsoja saa yksilöllisen kokemuksen ja aitiopaikan seurata juuri niitä aloja, jotka kiinnostavat. Elämyksellisyys syntyy siitä, että katsoja pääsee itse kyselemällä ja keskustelemalla osallistumaan tapahtuman luomiseen, Jaara kertoo.

Kilpailulähetysten seuraamisen lisäksi yleisö voi osallistua webinaareihin, kysyä ammatillisesta koulutuksesta, osallistua asiantuntijaluennoille, vierailla virtuaaliständeillä sekä verkostoitua muiden osallistujien kanssa. Kun matkustaminen, messuilta tuttu tungos ja välimatkojen aiheuttamat liikkumisvaikeudet loistavat poissaolollaan, tarjolla on helppo tapa päästä tutustumaan ammatteihin.

”Katsoja voi käydä työelämän edustajien osastoilla katsomassa, mitä työpaikkoja ammattilaiselle on tarjolla, tutustua alan jatkokoulutusmahdollisuuksiin tai pysähtyä seminaarissa kuuntelemassa mielenkiintoista luentoa ja palata sitten suoraan Haukiputaalle katsomaan finaalisuorituksia”, Jaara visioi suoran virtuaalitapahtuman katsojakokemusta.

Hajautetun Taitaja-finaalin suorituksia arvioidaan tuttujen kriteerien mukaan. Tuomarit tarkastelevat muun muassa kisaajaan ammattitaitoa, työturvallisuutta, työskentelynopeutta, toisten kilpailijoiden huomioimista sekä materiaalinkäyttöä ja ympäristön säästämistä.
Hajautetun Taitaja-finaalin suorituksia arvioidaan tuttujen kriteerien mukaan. Tuomarit tarkastelevat muun muassa kisaajaan ammattitaitoa, työturvallisuutta, työskentelynopeutta, toisten kilpailijoiden huomioimista sekä materiaalinkäyttöä ja ympäristön säästämistä.

Puolen Suomen yhteinen ponnistus

Taitaja2021-tapahtuman järjestää Koulutuskuntayhtymä OSAO yhdessä Ammattiopisto Lappian, Ammattiopisto Luovin, Koulutuskeskus Brahen, Koulutuskeskus JEDUn, Lapin koulutuskeskus REDUn, Oulun Palvelualan Opiston sekä Suomen Diakoniaopiston kanssa. Pääjärjestäjien lisäksi kaksi lajia ostetaan muilta koulutuksen järjestäjiltä, ja mukana on lukuisia yhteistyökumppaneita. Tapahtuma onkin Pohjois-Suomen huikea ponnistus ammatillisen koulutuksen kentällä.

Yrityskumppaniverkoston tuoma panos on kisoissa ensiarvoisen tärkeä. Yhteistyösopimusten kautta saadaan palveluja, laitteita ja materiaaleja, joiden avulla finaali todella toteutetaan. Sauli Jaara kertoo yritysten löytäneen virtuaalisen tapahtuman heille tarjoamat mahdollisuudet hyvin.

”Taitaja on huima paikka rekrytoida maan huippuja ja samalla oiva tilaisuus näkyä oikeille kohderyhmille. Yritykset haluavat näyttää olevansa varteenotettavia työpaikkoja, sillä on paljon aloja, joilla työvoimapula jyllää ja estää kasvun.”

Taitaja on myös pohjoisen kunnille tärkeä satsaus. Vaikka ammatillinen koulutus on koko maan läpileikkaavaa, vuoden 2021 Taitaja-tapahtuma on Pohjois-Suomelle tärkeä paikka näyttää, kuinka paljon osaamista alueella on.

”Taitaja on pohjoiselle näytön paikka myös oppilaitosyhteistyön näkökulmasta. Nyt puhalletaan yhteen hiileen. Henki on se, ettei ole väliä, minne hakeudutaan, kunhan ammattiin halutaan opiskella. Koulutuksen järjestäjät haluavat yhdessä tuoda esille, että ammatillisessa koulutuksessa on paljon erilaista, nykyaikaista tarjontaa ja tekemistä”, Jaara selittää.

”Taitaja onkin erinomainen osoitus siitä, mitä ammatillinen koulutus saa ja mitä sillä halutaan saada aikaan.”

Aiemmin tavoitellun 10 000 peruskoululaisen sijaan koko Suomelle suunnattuun virtuaalitapahtumaan voi osallistua kymmeniä tuhansia koululaisia.
Aiemmin tavoitellun 10 000 peruskoululaisen sijaan koko Suomelle suunnattuun virtuaalitapahtumaan voi osallistua kymmeniä tuhansia koululaisia.

Säkenöivien huippuosaajien näytön paikka

Taitaja2021-finaalissa on tärkeää luoda kilpailijoille terveysturvallinen ympäristö. Tapahtuman järjestäjien työhön on kuulunut runsaasti kouluttamista. Myös esimerkiksi tuomareita on nyt mukana eniten koko Taitajan historiassa, jotta suoritusten tuomaroiminen sujuu myös hajautetussa finaalissa moitteetta.

Suorituspaikkoja on kaiken kaikkiaan 25 osoitteessa. Finalistit kilpailevat ilman oman joukkueen tukea ja yhteishenkeä, kun osallistujat hajaantuvat eri paikkoihin. Eri tavalla järjestetty kisa tarjoaa kuitenkin myös hyviä puolia.

”Moni kilpailija nauttii siitä, ettei yleisö ole paikalla vaikuttamassa katseellaan ja olemisellaan. Voi olla vapauttavaa, kun haastavan kilpailusuorituksen saa tehdä rauhassa”, Jaara pohtii.

Ammattitaito on koko Suomen kilpailuvaltti

Vahva ammatillisen osaaminen on Jaaran mukaan todellinen kilpailuvaltti koko Suomelle. Taitaja-tapahtumassa halutaankin tuoda esille taitojen ja ammattilaisten monipuolisuutta. Se näkyy esimerkiksi TaitajaPLUS-lajeissa, joissa esillä ovat eritystä tukea tarvitsevat huippuammattilaiset.

”Taitaja muistuttaa, että heissä on valtavasti potentiaalista työvoimaa. Taitajasta löytyy runsaasti vertaistukea ihan kaikille”, Jaara sanoo.

Taitaja esittelee yrityksille ja päättäjille kaiken sen sädehtivän osaamisen, jota Suomessa on tarjolla. Sauli Jaaran mukaan pohjoisessa voidaan tarjota turvallinen ympäristö yritysmaailmalle: täältä löytyy osaamista, tekijöitä ja motivaatiota. Siinä on ihasteltavaa kaikille muillekin.

”Kannustan kaikkia tulemaan katsomaan – mikä sen ihailtavampaa katseltavaa kuin se, että kisaajat ovat ylpeitä alastaan ja osaamisestaan sekä siitä, että saavat olla kehittämässä molempia”, Jaara kannustaa.

”Ammatillinen koulutus on koko maan kattavaa, ja nyt me järjestämme aitiopaikan päästä näkemään sen koko hienous.”

Suoraa Taitaja-finaalistriimiä voit seurata 18.–20.5. osoitteessa https://taitaja2021.fi/