Tai­ta­jat ura­koi­vat radalla

Yläkoulujen Taitaja9-kilpailussa testattiin kädentaitoja ja tutustuttiin ammattiopistoihin.

<p>Aada Junttila, Saana Terho ja Mila Karsikas ottivat kilapilun tosissaan ja voittivat oman lähtönsä. Kuvassa Lybeckerin opiston tehtävä. </p> <p>Matilda Haikara, Aune Kiviniemi ja Taneli Käkelä toimivat hyvin tiiminä. </p> <p>Kasvatusohjaaja Päivi Antinoja kertasi nuorille pelin säännöt. </p>
Aada Junttila, Saana Terho ja Mila Karsikas ottivat kilapilun tosissaan ja voittivat oman lähtönsä. Kuvassa Lybeckerin opiston tehtävä.
Aada Junttila, Saana Terho ja Mila Karsikas ottivat kilapilun tosissaan ja voittivat oman lähtönsä. Kuvassa Lybeckerin opiston tehtävä.
Kuva: Miia Lahti

Taitaja9-kilpailu on yläkoulujen kisa, jossa testataan kohta lukioihin tai ammattiopistoihin suuntaavien nuorien kädentaitoja, näppäryyttä ja luovuutta.

Kyseessä on valtakunnallinen kilpailu, joka on kiertänyt ympäri Suomea vuodesta 1988 alkaen.

Leikkimielisen kädentaitokilpailun takana on ajatus nuorten tutustumisesta eri ammattialoihin.

– Ikäluokat pienenevät vuosi vuosilta. Samalla kilpailu opiskelijoista kovenee eri oppilaitosten välillä. Toivon, että tapahtuma herättäisi innostusta opiskella omalla paikkakunnalla yläkoulusta valmistumisen jälkeen. Tietenkin haluamme myös säilyttää paikkakunnilla nykyiset koulutusmahdollisuudet, kommentoi kasvatusohjaaja Päivi Antinoja.

Raahessa mukana oli viisitoista joukkuetta Pattasten, Gumeruksen, Merikadun, Ruukin, Saloisten, Merijärven ja Vihannin yläkouluista. Jokaisessa joukkueessa kilpasi kolme nuorta.

Nuorten näppäryyttä testattiin kaikkiaan viiden eri ammattialan pisteissä. Mukana tehtävissä oli edustajia Raahen ammattipistolta, Lybeckerin opistolta ja Ruukin maaseutuopistolta.

Siikajokiset Eero Sallinen, Matias Ukura, Taneli Käkelä, Raito Mehtätalo, Aune Kiviniemi ja Taina Tyybäkinoja osallistuivat kisaan hyvillä mielin. Suurin osa nuorista ei vielä tiennyt, minne hakea ensi vuonna, mutta tulevaisuuden suuntaviivat osoittivat jo jonnekin.

– Aika moni haluaa pieneltä paikkakunnalta muualle. Minua kiinnostaa lukio Oulussa, Kiviniemi kertoo.

Kovalla kilpailuvietillä varustautuneet Aada Junttila, Saana Terho ja Mila Karsikas Ruukin koululta halusivat voittaa koko kisan. Joukkue selviytyikin tehtävistä mallikkaasti voittamalla oman lähtönsä.

– Ensin lukio Siikajoella ja sitten katsotaan mihin opiskelemaan, Saana Terho mietti.