Mainos

Talon ra­ken­nus­paik­ka ohjaa suun­nit­te­lua

Joperan talokirja on täynnä valmiita ja viimeisteltyjä talomalleja, mutta valmistaloihin erikoistunut yritys toteuttaa valtaosan taloistaan asiakkaille räätälöitynä. Toimitusjohtaja Jorma Paaso sanoo, että moni asiakas yllättyy luonnosvaiheessa siitä miten suuri merkitys ilmansuunnilla ja tontin sijainnilla on talosuunnittelun yksityiskohtiin.

-

”Kyllähän sitä itsekin ajattelee, että niiden satojen meidän tekemien talomallien joukosta löytyisi asiakkaille sopiva, mutta käytännössä talokirja toimii aina ajatusten pohjana, josta työstetään lopullinen versio.”

Markkinoinnista ja talomalleista vastaava Tuula Paaso opastaa omasta talosta haaveilevan miettimään haluaako sovittaa oman elämäntavan tulevaa taloonsa, vai sittenkin suunnittelemaan talon oman elämäntavan mukaisesti.

”Yksi perhe haluaa lapsille isommat huoneet, joissa on tilaa leikkiä ja toiselle perheelle riittää pienemmät makuuhuoneet koska leikit levittäytyvät muualle taloon. Jokaisella perheellä on oma elämäntapansa ja näitä yksityiskohtia on mahdollista miettiä, kun talo toteutetaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.”

-

Tuula sanoo, että tontti määrittelee talossa useita yksityiskohtia. Oleskelutilojen etelään – lännen suuntaan avautuvat ikkunat tuovat valoa ja lämpöä. Sijoittelussa kannattaa huomioida myös läheiset tiet, puistot ja muut näköalat. Hän pitää aina lähtökohtana, että talo suunnitellaan tontin mukaisesti: Ennen tontin varmistumista suunnittelu tulee pitää yleisemmällä tasolla.

”Taloon liittyvät unelmat saa ja pitääkin tuoda suunnitteluun mukaan. Meidän suunnittelijoidemme vastuulla on sitten tarvittaessa huomauttaa, ettei vaikkapa oleskelutiloja kannata sijoittaa varjoisemmalle pohjoispuolelle.”

Hän lisää, että tonttien koot ovat pienentyneet edellisvuosien reilusti yli tuhannesta neliöstä noin 600-900 neliöön. Muutos lisää talon sisätilojen sekä muiden yksityiskohtien huomioinnin tärkeyttä suhteessa mahdollisimman toimivaan pihaan.

”Pienellä pihalla esimerkiksi autotalli voi tulla niin lähelle taloa, että palomääräykset rajoittavat ikkunoiden sijoittelua. Se ei ole ongelma, mutta tämäkin asia tulee vain huomioida varhain suunnitteluvaiheessa.”

Jopera rakentaa valmistaloja avaimet käteen –periaatteella, mutta muutokset vakiomallistoon eivät automaattisesti nosta hintaa.

-

”Meillä ei tunneta muutoslisää, vaan jokaisella talolla on oma hintansa. Jos kokoluokka ja varusteet ovat kutakuinkin samat kuin mallitalossa, hinta on sitä vastaava”, Jorma rajaa.

Paason mukaan taloneuvottelut alkavat aina asiakkaan budjetin kartoituksella. Tällöin kustannusarvio on mukana heti suunnittelun alkumetreiltä ja varmistaa ettei budjetti pääse paisumaan.

”Monelle asiakkaistamme ruutupaperilla piirretty luonnos omasta visiosta ja se onkin hyvä perusta lähteä suunnittelemaan meidän kanssa taloa pidemmälle.”

-

Mitä Joperan asiakkaat tällä hetkellä sitten rakennuttavat? Jorma laskee, että neliömäärät ovat tulleet selvästi alas 2000-luvun ensimmäiseen vuosikymmeneen verrattuna. Yhä useampi haluaa pihasaunan, mutta varustellun erillisrakennuksen hinta saa monen mielen myös muuttumaan.

”Omakotitalon kanssa saman katon alle rakennettu saunasiipi on merkittävästi edullisempi toteuttaa. Kun sinne tekee takkahuoneen minikeittiöllä, tila toimii myös erinomaisena vierashuoneena”, Jorma huomauttaa.

Tutustu Joperan talopaketteihin ja -mallistoihin tarkemmin, klikkaa tästä.

Esittelemme rakentamiamme koteja, lue lisää täältä.

Myynnissä olevat kohteemme löydät täältä.

www.jopera.fi

-