Tämä naula vetää aina vaan

Fennovoiman yleisöpäivän aikana nähtiin pelastuskoiria työtehtävissä. Anu Mustonen selostaa, miten pelastuskoira toimii. Yleisöruuhka oli jo yhden aikaan helpottunut, ja muutama yleisöä kierrättänyt bussi odotteli väkeä pysäkillä. Yleisö sai ruokailla teltassa, jossa oli hyvin tilaa. Tarjolla oli kinkku- ja kasviskiusausta. Tässä jonotetaan busseihin. Niitä oli riittävästi, eikä jonotus kestänyt kauan. <p>Yleisöpäivässä oli uutta ohjelmaa. Kalevi Vesalampi asettui kuvattavaksi, ja Yrttiksessä opiskeleva Henna Huiskonen otti hänestä kuvan ydinvoimalan työmaakypärä päässä hänen omalla kamerallaan.</p> <p>Järjestäjät loivat viihtyisän tapahtuman Fennovoiman työmaalle</p> Ari ja Tarja Juola ovat käyneet fennovoiman yleisöpivässä kutakuinkin joka kerta. Heistä työmaa oli muuttunut paljon. Pyhäjoen yrittäjien puheenjohtaja Toni Kippola kertoi, että nykyään uskaltaa kulkea jo Fennovoiman lippalakki päässä. Yleisö sai ruokailla teltassa, jossa oli hyvin tilaa. Tarjolla oli kinkku- ja kasviskiusausta. Bussikuljetuksissa työmaan vaihetta selostanut Anna Tainio Helsingin viestintätoimistosta kertoi muuan muassa aikovansa muuttaa Pyhäjoelle. Tämänkin saattoi nähdä Fennovoiman yleisöpäivän aikana. Pelastuskoira Tempo on juuri löytänyt kateissa olleen lapsen ja sen ohjaaja palkitsee sen. Aimpo Aunola tapasi ruokailuteltassa tuttavia. Pienille lapsille ja vähän isommillekin oli tarjolla palapeli lähellä paikkaa, josta mentiin bussikierrokselle. Eino Helaakoskikin kiipesi bussiin, sillä hän halusi nähdä työmaan nykyvaiheen. Kaarina Naapanki ja Isko Koskela kaipasivat yleisöpäivään bussikyydistystä Raahesta saakka. Kirsi Kotisaaren lancashire heeler Hilma löysi helposti kaksi tyttöä, jotka olivat piiloutuneet etsittävälle alueelle, vaikka yleisön paljous hiukan hämmensikin aluksi. Hilmasta pelastuskoirana oleminen on aivan mahtavaa. Fennovoiman yleisöpäivän aikana nähtiin pelastuskoiria työtehtävissä. Se kiinnosti yleisöä suuresti.
Fennovoiman yleisöpäivän aikana nähtiin pelastuskoiria työtehtävissä. Anu Mustonen selostaa, miten pelastuskoira toimii. Yleisöruuhka oli jo yhden aikaan helpottunut, ja muutama yleisöä kierrättänyt bussi odotteli väkeä pysäkillä.
Fennovoiman yleisöpäivän aikana nähtiin pelastuskoiria työtehtävissä. Anu Mustonen selostaa, miten pelastuskoira toimii. Yleisöruuhka oli jo yhden aikaan helpottunut, ja muutama yleisöä kierrättänyt bussi odotteli väkeä pysäkillä.
Kuva: Vappu Kallio

Hanhikivi 1:n työmaa on varma vetonaula. Ennen kuin tuntiakaan oli kulunut siitä, kun ydinvoimalan työmaahan saattoi alkaa tutustua paikan päällä, Fennovoiman koulutuskeskuksen parkkipaikka kimmelsi kymmenien, ehkäpä satojen autojen pelleistä. Autovirta paikalle oli lauantaina taukoamaton.

Kalajoelta paikalle tulleet Ari ja Tarja Juola kertoivat käyvänsä Fennovoiman yleistapahtumassa joka kerta. Heistä väkeä oli saapunut paikalle saman verran kuin edellisvuonnakin.

– Meidän kanta ydinvoimaan on ollut myönteinen koko ajan: tämä on kaikkein puhtainta energiaa, Ari Juola sanoi.

Heistä olisi kuitenkin kiva, jos keksittäisiin vielä turvallinen ratkaisu ydinvoimajätteisiin. He uskoivat, että ratkaisu löytyy.

Myös Kalevi Vesalampi ja Tuomo Rautakoski olivat saapuneet Kalajoelta, Rautiosta, tutustumaan työmaahan. Vesalammelle kerta oli ensimmäinen.

– Uteliaisuus toi: halusin nähdä millainen laitos on tekeillä, hän sanoi.

– Mahtava reissu, sanoi Tuomo Rautakoski.

– Täällä on kaikki isoa, parkkipaikkakin, sanoi Vesalampi.

Ydinvoimalan rakentaminen on niin kiinnostavaa puuhaa, että Ylivieskasta oli saapunut Aarne Mustolan mukaan 60 Ylivieskan Äijää eli Eläkeliiton jäsentä katsomaan paikan päälle, miten maailma makaa Hanhikivenniemellä. He aikoivat viettää paikan päällä 2 tuntia.

Useat bussit kierrättivät yleisöä työmaan äärellä. Raahelainen Irja Rauhala arvioi bussissa, että työt olivat edistyneet paljon sitten edellisestä katselmuksesta. Hänestä kiinnostavinta oli kuulla, kuinka paljon paikka työllistää. Hän spekuloi, muuttavatko helsinkiläiset todella hallintorakennukseen ja Raahen seudulle.

Fennovoiman alueellisen viestintäjohtajan Heli Haikolan mukaan päivän aikana kului noin 3 500 ruoka-annosta.

– Kävijämäärä mahtavat 3 900!, iloitsi Haikola.

– Väen paljous osoittaa, että tälle on tilaus ja tarve.

Hänen mukaansa yleisötapahtumaa oli alettu rakentaa jo puoli vuotta sitten.

Yleisö vaikutti tyytyväiseltä.

– Kaikki on hyvin pelannut, kehuivat muun muassa raahelaiset Ilkka Kallio ja Pirjo Määttä.

– Täytyy hattua nostaa järjestäjille, kiitti raahelainen Isko Koskela, joka oli paikalla Kaarina Naapangin kanssa.

Koskela sanoi ihmettelevänsä ainoastaan sitä, miksei paikalle järjestetä bussikyyditystä Raahesta.