Mainos

Tätä et tiennyt ku­lu­tus­luo­tos­ta - Säästä jopa satoja euroja kuu­kau­des­sa

Kulutusluotto on muodostunut yhdeksi suosituimmista lainamuodoista Suomessa. Kulutusluoton suosion takana on monia etuja, jotka erottavat sen muista lainoista. Yksi vakuudettoman kulutusluoton ehdottomista eduista on nopea saatavuus. Fintech-yhtiö Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, mitä tulee pitää mielessä kulutusluottoa hakiessa.

Lähde: Pixabay/Tumisu
Lähde: Pixabay/Tumisu

Kulutusluoton käyttökohteet ovat lukuisat - lainaa voi ottaa remonttikuluihin, autoon, uusiin renkaisiin, lomamatkaan tai vaikka lomamökin ostamiseen. Lainavertailuyritys Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde, joka on muun muassa Suomi24.fi Lainaa -lainavertailusivuston takana, kertoo mitä kannattaa pitää mielessä välttääkseen sudenkuopat kulutusluottoa hakiessa.

Miten kulutusluotto eroaa pikavipistä?

Kulutusluotto saattaa sekoittua paljon pinnalla olleisiin pikavippeihin.

”Pikavippi on myös eräänlainen kulutusluotto, mutta pikavipillä tarkoitetaan nimenomaan lainoja, joiden summat ovat pieniä ja joissa on lyhyt, usein vain kuukauden laina-aika. Vakuudetonta kulutusluottoa voi saada jopa kymmeniä tuhansia euroja ja maksuaika voi olla varsin pitkä, jopa vuosia”, Linde sanoo.

Kulutusluottoa voi hakea pankeista ja rahoituslaitoksista. Suuretkin pankit, kuten OP, Danske Bank ja Nordea tarjoavat vakuudetonta kulutusluottoa.

Pikavipin ja muiden kulutusluottojen yhdistävä tekijä on, että niitä voi saada nopeasti verkkohakemuksella, kunhan luottotiedot ja maksukyky ovat kunnossa. Finanssialan selvityksen mukaan joka neljännellä suomalaisella oli kulutusluottoa vuonna 2019.

Selvitä kulut tarkasti

Kulutusluoton korko koostuu useimmiten marginaalista ja viitekorosta, joka voi olla esimerkiksi 3, 6 tai 12 kuukauden euribor. Marginaali on se osa, jota kannattaa erityisesti vertailla, kun hakee kulutusluottoa, sillä euribor vaihtelee laina-aikana, mutta marginaali pysyy samana.

”Olisi kuitenkin virhe tuijottaa vain marginaalia, sillä lainakulut sisältävät paljon muitakin osia kuin vain marginaalin ja viitekoron. Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät myös lainan avauskulut ja kuukausittaiset palvelumaksut. Siksi kannattaa aina tarkastella ennen kaikkea todellista vuosikorkoa”, Linde sanoo.

Yhdistelylainakin on kulutusluotto

Yhdistelylainojen suosio on kasvanut viime vuosina, sillä se on erinomainen tapa vähentää lainakuluja tilanteessa, jossa korkeakorkoisia pienlainoja on otettu useita. Yhdistelylaina on suuri kulutusluotto, jonka avulla voi maksaa esimerkiksi pikavipit pois ja siirtyä lyhentämään edullisempaa lainaa.

”Lainojen yhdistämisellä voi säästää niin korko- kuin lainanhoitokuluissakin. Yhden lainan kuukausimaksut ovat luonnollisesti pienemmät kuin viiden ja suuremmille lainoille voi saada pienemmän koron kuin pienille”, Linde toteaa.

Vertaile kulutusluottoja keskenään

Kulutusluottoa voi saada tilille nopeasti, jopa samana päivänä, täyttämällä hakemuksen netissä. Lainoja kannattaa kuitenkin vertailla ennen lainapäätöksen tekemistä, sillä hinnoissa on eroa.

Linden yrityksen Lead Supplyn lainavertailusivusto Suomi24 mahdollistaa useiden lainatarjousten saamisen yhdellä hakemuksella. Suomi24 Lainat -sivuston lainavertailukoneessa on vain luotettavia pankkeja ja rahoituslaitoksia.

”Suomi24 lainavertailusivuston tavoite on tehdä kulutusluoton ottamisesta helppoa ja läpinäkyvää. Kuluttaja voi helposti vertailla kymmeniä lainoja yhdellä silmäyksellä, mikä auttaa löytämään edullisimman lainan”, Linde sanoo.