Raahen Seudun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Teosofi kas­vat­taa itseään ja kil­voit­te­lee kor­keuk­sia kohti

Harvalukuistuvat teosofit järjestävät henkisen tilaisuuden Siikajoella viikonloppuna.

Raija Eskelinen ja Seija Majava ovat Raahen teosofisen loosin perustajajäseniä ja toimivat aktiivisesti loosissa. Tänä kesänä he ovat järjestäneet kesäpäivät Majavan tilalle Siikajoelle. Ne koittavat ensi viikonloppuna. Teosofien kokoontumistilan kirjastossa on henkistä kirjallisuutta. Ylähyllyllä on teosofien perustajan H. P. Blavatskyn kuva ja teosofien tunnus. Teosofisen seuran Aurinkolooshi on perustettu Raaheen vuonna 1989. Perustajajäseniä oli 7. Raija Eskelinen ja Seija Majava katsovat, että teosofia on jatkuvaa totuuden etsimistä. Henkisten asioiden pohtija kaipaa seuraa, jossa voi vaihtaa ajatuksia.
Raija Eskelinen ja Seija Majava ovat Raahen teosofisen loosin perustajajäseniä ja toimivat aktiivisesti loosissa. Tänä kesänä he ovat järjestäneet kesäpäivät Majavan tilalle Siikajoelle. Ne koittavat ensi viikonloppuna.
Raija Eskelinen ja Seija Majava ovat Raahen teosofisen loosin perustajajäseniä ja toimivat aktiivisesti loosissa. Tänä kesänä he ovat järjestäneet kesäpäivät Majavan tilalle Siikajoelle. Ne koittavat ensi viikonloppuna.

Raahelaiset teosofit ovat käymässä vähiin. Aktiivisia kokouksissa kävijöitä on kourallinen. Silti looshilla on kokoustila kävelykadulla.

Looshin aktiivit eivät lannistu. Oma sisäinen palo riittää. He järjestävät henkiset kesäpäivät, jotta ihmiset, jotka tuntevat henkisiin asioihin vetoa, saisivat tietoa niistä.

–Ydinjoukko pienenee ja vanhenee, myöntää Teosofisen seuran Aurinkoloosin puheenjohtaja Raija Eskelinen.

Teosofia tarjoaa ihmisille työläitä teitä ja ankaraa itsekasvatusta. Nuoria ei kokouksiin pakkaudu.

–Nuoret ovat syntyneet eri tietoisuuden tasolla. Heillä on enkelitietoisuus, väittää loosin perustajajäsen, kristosofi Seija Majava.

Teosofille jokainen päivä on harjoitus.

–Meditaatio tuo sisäisen rauhan. Meidän olosuhteet ovat aina oikeat. Itseään voi muuttaa, mutta ei olosuhteitaan, Eskelinen arvioi.

–Meillä jokaisella on omat oppiläksymme, Majava sanoo.

Teosofia on elämän läpi tunkeva elämäntapa. Teosofia on teosofeista arjen elämistä. Tavoitteena on tietoisuuden laajentaminen, selkeys ja kirkas näkeminen.

–Boddhin valo alkaa opastaa elämässä ja varoittaa. Jos et kuuntele sitä, se himmenee ja menee kiinni. Pitää olla hereillä koko ajan. Se on jatkuvaa ponnistelua ja vaatii aamua, iltaa, Raija Eskelinen katsoo.

–Hyvyys, puhtaus, totuus, rauha ja rakkaus, listaa Seija Majava Pekka Ervastin luomat 5 käskyä.

–Ortodokseilla on hyvä sana: kilvoittelua. Kyse on jokapäiväisestä kilvoittelusta, sanoo Majava.

Nämä teosofinaiset keskustelevat jumalgeenistä ja kristusprinsiipistä. Siltikään Raija Eskelinen ei pidä itseään jalona tai valaistuneena.

Teosofia alkaa siitä, missä materialismi on tullut päätepisteeseen. Se alkaa avautua juuri silloin, kun mikään ei enää tunnu miltään.

–Ensin piti koko ajatusmaailman muuttaa, kaupunginkamreerina työskennellyt, nykyisin eläkkeellä oleva Eskelinen kertoo.

Hänestä ihminen liittyessään Teosofiseen seuraan haluaa löytää totuuden.

–Totuuden elämästä, totuuden kuolemasta: miksi olemme täällä, mikä on elämän tarkoitus?

Seija Majava arvelee, että jokainen pysäytetään jossain vaiheessa elämää – hänet äidin kuoltua. Silloin piti alkaa tutkia kuolemaa. Juuri nyt hänelle tärkeitä ovat henkinen sydän ja universaali rakkaus.

–Jos kokee Jumalan rakkauden, niin se on valtavan autuaallinen tila, täynnä iloa, hän kertoo.

Raahelainen teosofi pitää itseään raja-aitojen kaatajana. Hän tutkii uskontoja ja keskittyy niiden yhtenäisyyksiin, ei eroavuuksiin.

Krishna sanoo: millä tiellä te tulette vastaan, sillä tiellä otan teidät vastaan, Eskelinen siteeraa Bhagavad Gitaa.

Raamatussa se sanotaan jotenkin näin: minun isäni luo johtaa monta polkua.

–Pitää rakastaa muita, jotka menevät eri tietä. Me olemme saman Isän lapsia, Seija Majava sanoo.

Kesäpäivillä tätä teemaa käsittelee Saku Mättö. Benjamin Cramea ja tämän välittämiä Maitreyan viestejä suomentanut Mättö esittelee Maitreyan Buddhan, Jeesuksen, Messiaan ja Krishnan henkilöitymänä, joka vaikuttaa taas maan päällä.

Jälleensyntymä on teosofeista todistettu.

Mahatma Gandhi on aikanaan todistanut Shanti Devin jälleensyntymän todeksi, he sanovat.

Kesäpäivien teema on Eväitä uuteen aikakauteen. Uusi, kultainen aikakausi on teosofien näkemyksen mukaan avautumassa. Karman laista siirrytään armon lakeihin ja Kalojen aikakaudesta Vesimiehen aikakauteen.

–Muutoksen on tapahduttava ihmisessä itsessään. Sisäinen voima vie valaistumiseen, Itsen löytämiseen, Raija Eskelinen ja Seija Majava näkevät.

Tietä henkiseen sydämeen teosofien kesäpäivillä viitoittaa Verna Miettunen.

Paikallisista henkisistä näkijöistä puheenvuoronsa pitävät raahelaiset Pirjo Isorinne ja Markku Saario. Pirjo Isorinteen aiheena on mielen ja kehon yhteys ja Saarion parantaminen ja parantuminen.

Juha Tulkki esiintyy molempina päivinä aiheenaan henkinen kasvu. Kinesiologiaa esittelee Tiia Karhi ja grafologiaa Iiris Kaski. Kinesiologia on tieteenala, joka tutkii ihmisen liikettä urheilun ja terveydenhoidon tarpeita varten. Grafologia on käsialan tutkimusta. Grafologian perusajatus on, että käsiala kuvastaa ihmisen luonnetta.

Kesäpäivät alkavat perjantai-iltana niille, jotka aikovat yöpyä tilalla. Lauantaina kello 8 on aamumietiskely. Ohjelma jatkuu sunnuntai-iltapäivään kello neljään saakka. Majavan tilalla voi ruokailla.

Tapahtuma on maksullinen.

Lisää: Aurinkoloosista ja tapahtumasta