Toinen kirjan kirjoittajista, Terho Miettinen sanookin yllättyneen kirjan saamasta huomiosta.
–Olen erittäin tyytyväinen siihen, että keskustelua käydään. Kirjassa nostettiin esille asioita, joita tapahtuu koko ajan. Tämä kevät oli otollista aikaa markkinoiden suhteen. Pirkko Jalovaara oli käräjillä ja Espoossa järjestettiin toukokuussa surullinen Nouse Suomi -tapahtuma, jossa kaadettiin myös lapsia, Miettinen sanoo.
Kirja kertoo hengellisistä hyväksikäyttäjistä karismaattisissa uskonyhteisöissä. Pahimmillaan lahkojen jäsenet tottelevat kritiikittömästi narsistisia ja mielenterveydeltään horjuvia johtajia ja alistuvat mielivallan ja hyväksikäytön uhreiksi.
Miettinen onnistui pääsemään pois ahtaista helluntailaisympyröistä. Harhaanjohtajat-kirja syntyi osittain tuon pitkän prosessin seurauksena.
Kirjan tarkoitus ei ole tuomita uskonlahkoja eikä herätysliikkeitä, vaan kertoa mitä kaikkea lahkon toiminnassa voi tapahtua, kun sitä johdetaan väärin.
Väärällä johtamisella voi olla rajuja vaikutuksia ihmisen persoonaan. Uskonlahko voi tuhota ihmisen erityisyyden – sen, mikä hänessä on kauneinta.
–Oma persoona korvautuu lahkopersoonalla. Lahko voi myös vaikuttaa siihen, ettet kehity ihmisenä sille potentiaalille, mikä sinulla on. Se voidaan jopa suoranaisesti kieltää sinulta.
Kirjasta on tullut pääosin kolmenlaista palautetta.
Helluntai- tai (uus)karismaattisista liikkeistä jollakin tavalla hyötyvät ovat kaivaneet kirjasta jokaisen pilkkuvirheenkin.
Toinen ryhmä on ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta uskonnollisista liikkeistä. Heidän suhtautumisensa on ollut asiallista ja kiittävää.
Kolmannella ryhmällä on jokin historia uskonyhteisössä.
–Heidän palautteensa on ollut uskomattoman voimaannuttavaa. Mahtavaa. Kirjan lukeminen on ollut heille huikea, puhdistava kokemus. Eräskin henkilö kirjoitti, että ymmärtää nyt oman nuoruutensa ahdistusta, joku taas ymmärsi puolisoaan, jonka lahko oli vienyt mukanaan.
Hengellinen hyväksikäyttäjä voi olla Miettisen mukaan narsisti.
Sosiaalisesti lahjakas ihminen pärjää hengellisissä vapaissa suunnissa. Hän osaa nähdä ihmisistä, mitä he haluavat kuulla ja kertoo sen heille juuri sillä tavalla kuin he haluavat sen kuulla.
–Pitää osata lukea ihmisiä. Puhuja voi myös ruokkia kuulijoiden pelkoa. Hän saa ihmiset uskomaan omaan asiaansa ja on riittävän röyhkeä. Osa toimii tietoisesti pahat mielessä.
Uskonloukkuun jääneiden ihmisten joukossa on sivistyneitä, pitkälle kouluja käyneitä ihmisiä yhtä hyvin kuin kouluja käymättömiäkin.
Selvää on, että kaikille ihmisille lahkojen houkutukset eivät kelpaa. Yhteisiä nimittäjiä kritiikittömille johtajien seuraajille on.
–Kunnolla läpi käyty murrosikä antaa hyvän suojan ihmiselle kaikenlaisia kultteja vastaan, sanovat haastattelemani psykoterapeutit. Jos sitä ei ole käyty, eikä oma persoona ja vastuuntunto ole päässyt kehittymään, saattaa ihminen tavoitella lahkojohtajasta isähahmoa. Myös kaikenlaiset korkean stressin tilanteet, kuten avioero tai muu iso menetys altistavat.
Kun lahko vie mukanaan, on turha mennä sivusta kiskomaan tai vedota tunteisiin. Ihminen ei ajattele, eikä suodata kuulemaansa. Kaikki menee läpi.
–On ihmisiä, jotka haluavat johtaa ja on ihmisiä, jotka haluavat tulla johdetuiksi. Paljon on kiinni siitä, miten johdetuiksi haluava joukko valitsee johtajansa. Ajatteleeko johtaja omaa vai johdettaviensa etua? Onko se opettaja-oppilas-suhde, jossa oppilaan etu on aika pitkälle opettajankin etu vai orja-isäntä-suhde, jossa isäntä haluaa orjasta irti mahdollisimman paljon.
Miettinen toimii Uskontojen uhrit ry:n puheenjohtajana. Hänen kokemuksensa mukaan vertaistukifoorumi on monelle erittäin tärkeä apu ja silmien avaaja.
–Uhrin on ensin ymmärrettävä, että hän ei ole yksin. Sivuillamme on paljon erilaisia tekstejä, joista saattaa olla iloa, on vertaistukiryhmiä ja auttavia puhelimia.
Helluntailaisuudesta irtautuminen on ollut Terho Miettiselle vaikeaa.
Hän oli pitänyt ihmeparantumisia merkkinä Jumalan olemassaolosta, mutta ymmärrettyään, että erilaiset kertomukset niistä olivat vain kertomuksia, alkoi epäilys kasvaa.
Miettinen luki Markus Hirsilän ja Vesa Maanselän tutkimuksen, jossa yritettiin löytää helluntailaisuudesta kiistattomia ihmeparantumisia. Ei löydetty.
Myös Matti A. Miettisen perusteellinen, Niilo Ylivainion ajan ihmekokemuksia käsittelevä väitöskirja oli surullista luettavaa siitä, mitä oli väitetty tapahtuneen.
–Toivon, että Jumala on, mutta epäilen kyllä. En tiedä kenenkään profeetan pyytäneen anteeksi sitä, että hänen profetoimaansa asiaa ei tapahdukaan.
Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa
Kirjoittajat Terho Miettinen ja Raija Pelli.
Ilmestynyt huhtikuussa 2017, kustantaja Docendo.
Teoksen tiedot ja tapaukset on kerätty viranomaislähteistä, henkilöhaastatteluista ja omakohtaisista kokemuksista erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa.
Kirjassa esitellyt psykologian ilmiöt pätevät muissakin kuin uskonnollisissa massaliikkeissä.
Teoksessa pohditaan kiinnostavasti lahkon jälkeistä elämää, itsensä löytämistä ja elämän uudelleen rakentamista.